socialisatie van je pup

Heeft Corona invloed op de socialisatie van je pup?

De meeste mensen weten hoe belangrijk de socialisatie van je pup is. Hoe belangrijk het is om je pup op een goede, prettige manier te laten wennen aan allerlei nieuwigheden. Ook weten de meeste mensen dat het belangrijk is met deze socialisatie te starten zodra jouw pup bij je in huis komt (een goede fokker begint hier zelfs al mee tijdens de nestperiode). (Als je meer wilt weten over een goede socialisatie in het algemeen, kun je mijn artikel hierover lezen). Dit artikel gaat over hoe je toch goed zo goed mogelijk aan de socialisatie van je pup kunt werken tijdens deze periode van sociaal isolement door het Corona virus.


Socialisatie van je pup en sociaal isolement: hoe moet het nu?

Wat erg belangrijk is tijdens een goede socialisatie, is dat je pup op een prettige manier in aanraking komt met allerlei situaties. In de huidige Corona crisis, waarbij het belangrijk is dat we zoveel mogelijk thuis blijven en dat we afstand houden, kan dit puppy eigenaren voor vraagtekens plaatsen hoe dit nu toch zo goed mogelijk aan te pakken. Onderstaand volgen wat tips, die puppy eigenaren kunnen helpen in deze lastige situatie.


Socialisatie van je pup met onbekende mensen  

Omdat we minder dan normaal met mensen in aanraking komen, is het voor je pup lastig om verschillende mensen te ontmoeten. Wat je in deze situatie bijvoorbeeld wel kunt doen:

• Als je nog de straat op kunt en mag, kun je je pup steeds, als hij op een afstand andere mensen ziet, even lekker rustig laten kijken, en eventueel iets lekkers geven. Je pup ontmoet dan wel geen andere mensen van dichtbij, maar hij doet zeker leuke ervaringen op bij het zien van onbekende mensen. Wanneer hij dan over een tijdje wel weer dichter bij andere mensen mag komen is de stap minder groot.

• Wanneer je zelf niet naar buiten kunt met je pup, maar er zijn nog wel mensen op straat, kun je met je pup eens voor het raam gaan zitten, en steeds als er voorbijgangers komen samen met je pup rustig kijken en eventueel ook weer wat lekkers geven. Of je kunt dit bijvoorbeeld vanuit je auto doen, als het vanuit je huis niet lukt.

• Als je verkleedkleren hebt liggen kun je jezelf of andere gezinsleden eens apart uitdossen. Een rare pruik, snor of bril, of bijvoorbeeld wapperende kleren, kunnen voor je pup een heel andere effect geven dan je normale outfit. Zorg dat je pup niet van je schrikt! Socialisatie dient vooral leuk te zijn.


Je pup socialiseren met andere honden

Ook dit is lastig in deze periode. Veel hondenscholen zijn dicht, we moeten zelf meer thuis blijven en er zijn minder mensen met honden op straat. Wat misschien nog wel kan:

• Net zoals met de socialisatie van mensen: als je nog de straat op kunt en mag, kun je je pup steeds, als hij op afstand andere honden ziet rustig laten kijken, en eventueel iets lekkers geven. Je pup ontmoet dan wel geen andere honden van dichtbij, maar hij doet zeker leuke ervaringen op bij het zien van onbekende honden. Wanneer hij dan over een tijdje wel weer dichter bij andere honden kan komen, is ook deze stap minder groot.

• Zolang je nog wel naar buiten mag en kunt, kun je misschien eens een afspraak maken met een andere hondenbezitter in de buurt, om op dezelfde tijd te wandelen, zodat jouw pup die hond in ieder geval van een afstandje kan zien.

• Kun je niet de straat op, dan kun je dit misschien eens vanuit je raam of je auto oefenen.

• Je kunt je pup geluiden van andere honden laten horen, door bijvoorbeeld eens het geluid van blaffende honden op je telefoon af te laten spelen.


Socialisatie van je pup met andere dieren

Ook deze situatie is lastig, zeker als je niet de deur uit kan of mag. Zolang dit nog wel kan kunnen onderstaande tips misschien helpen:

• Wat voor onbekende mensen en honden geldt, geldt ook voor de andere dieren. Als jouw pup deze op een afstandje kan zien, en dit een prettige situatie voor hem is, doet hij hier in ieder geval al een goede ervaring mee op. Misschien is er wel een klein dierenparkje in de buurt, waar je eens langs kunt lopen, of kun je bijvoorbeeld in de polder eens langs een weiland met dieren lopen.

• Wanneer je niet naar buiten kunt of mag, kun je met je pup nog wel oefenen met dierengeluiden via je telefoon of laptop.


Je pup socialiseren in allerlei nieuwe situaties

Welke situaties voor jou en je pup belangrijk zijn, is afhankelijk van jullie toekomstige leven samen. Maar stel je wil bijvoorbeeld lekker met je hond op een terrasje kunnen zitten, dan is dat nu lastig oefenen. Wat je wel kunt doen is nagaan wat de omstandigheden zijn die bij die specifieke situatie horen, en de onderdelen die je wel kunt nabootsen alvast gaan oefenen met je pup.


Om bij het voorbeeld van het terras te blijven: je kunt nu niet oefenen met zo’n drukke situatie, met onbekende mensen, obers enzovoorts, maar je kunt bijvoorbeeld al wel oefenen met je pup om rustig op een kleedje te blijven (en bijvoorbeeld dan op een kluifje te kauwen), terwijl jullie om hem heen lopen, of gaan zitten en weer opstaan en dergelijke. Als het dan zover is dat je met je pup naar een terras mag, heeft hij al wel geleerd wat hij in zo’n situatie kan doen.


Natuurlijk zijn dit oefeningen die je stapsgewijs aan je pup gaat aanleren, en waarbij je niet verwacht dat dit ineens allemaal perfect gaat. En wanneer je pup het in de thuissituatie al erg goed zou kunnen, dan wil dat nog niet zeggen dat het ‘in het echt’ ook ineens perfect lukt. Ook aan de veranderende omstandigheden zal je puppy stapsgewijs moeten wennen.


Thuis is het ook mogelijk met allerlei verschillende geluiden te oefenen, zodat je pup minder snel schrikt van onverwachte geluiden. Je kunt een geluid maken (niet te hard, het is niet de bedoeling dat je puppy schrikt), en je pup meteen iets lekkers geven, zodat ook dit weer een prettige ervaring voor je puppy wordt.


Ook kun je oefenen met allerlei voorwerpen. Je kunt in je huis of tuin wat onverwachte voorwerpen plaatsen, waar je puppy rustig naar kan kijken, en eventueel aan kan snuffelen als hij dat wil.


Wanneer je zelf de deur niet uit kan of mag, maar na de crisis is het wel de bedoeling dat je pup ook af en toe even alleen kan blijven, dan kun je hier op een goede manier (op het moment dat je pup er aan toe is) wel mee beginnen. In plaats van echt weg te gaan kun je naar een ander vertrek gaan of even naar je tuin, of even buiten je voordeur gaan, uiteraard volgens een goed opbouwschema, op het tempo van je pup, en zonder dat je pup in paniek raakt of hier op een andere manier vervelende ervaringen mee opdoet.


Alles wat je pup nu al op een fijne, prettige manier heeft ervaren, kan ervoor zorgen dat de nieuwe omstandigheden na de coronacrisis straks minder overweldigend zullen zijn.


Heb jij vragen over het gedrag van jouw pup? Of krijg jij er binnenkort een en wil je je goed voorbereiden? Wil jij misschien eens met mij overleggen over jouw puppy? Je bent van harte welkom voor een gratis gesprek. We kunnen dan samen even bespreken hoe ik jou en jouw pup kan helpen.

Wil jij regelmatig mijn gratis artikelen en tips ontvangen?

Klik dan hier om je meteen aan te melden!

Your information is safe with us

Wil jij weten of jouw hond zich anders kan gedragen? 

Wil je hier eens met mij over praten om te zien of ik je kan helpen?

Vraag een gratis gesprek aan!