hond Bench

Bench of puppy ren?

Gebruik je een Bench of wat anders voor je pup?


Je kunt je pup, de eerste weken bij je in huis, beter niet alleen laten. Je pup heeft net de vertrouwde omgeving van het nest verlaten, inclusief zijn moeder en eventuele broertjes en zusjes. Dit is een ingrijpende ervaring. Geef je pup de tijd om in zijn nieuwe omgeving te wennen en ben beschikbaar voor hem. Als de eerste weken goed verlopen en je merkt dat je pup op zijn gemak is bij je thuis, kun je een start gaan maken je pup te leren alleen te blijven. Je begint met kleine oefeningetjes, bijvoorbeeld wat lekkers in de kamer strooien voor je pup terwijl je zelf even naar de wc gaat. Je laat je pup de eerste tijd nog niet lang alleen en bouwt dit met kleine stapjes op. Tips over hoe je dit aan kunt pakken kun je in een ander artikel over dit onderwerp lezen. Als het de bedoeling is dat je pup te zijner tijd alleen in huis moet blijven is het belangrijk goed na te denken waar je pup dan het beste kan verblijven. Er zijn verschillende mogelijkheden, zoals een Bench, puppy ren of een aparte ruimte,  die hieronder besproken worden:


De normale leefruimte

Je kunt ervoor kiezen je pup in de normale dagelijkse leefruimte te laten, dus bijvoorbeeld de woonkamer of keuken. Je pup heeft dan veel ruimte en de situatie is vergelijkbaar met de situatie wanneer jij ook thuis bent. Dat is prettig voor je pup, de situatie is wat dat betreft vertrouwd. Het is dan wel belangrijk te zorgen dat deze ruimte veilig voor je pup is. Zijn er bijvoorbeeld geen kabels waarin je pup kan knagen of in verstrikt kan raken, enzovoorts. De ruimte moet ten alle tijde de veiligheid van je pup kunnen waarborgen, ook als jij er niet bij bent om op te letten.  Veel eigenaren kiezen daarom de eerste tijd voor een aparte ruimte (Bench, puppy ren of aparte kamer) en laten hun hond in een latere fase alleen in de normale leefruimte.


Een Bench

Een Bench wordt tegenwoordig veel gebruikt. Het gebruik hiervan biedt voordelen, je pup kan niet in een gevaarlijke situatie terecht komen, bijvoorbeeld met kabels en stopcontacten in huis. Ook zal je pup je bankstel niet kunnen slopen of op je kleed kunnen plassen. Er kleven ook nadelen aan. Dit gebeurt met name wanneer je pup hier langere tijd in moet verblijven.

Een Bench is vaak niet erg ruim voor je pup, er is geen ruimte voor je pup om zich te ontlasten, behalve op de eigen slaapplek, en er is weinig ruimte om te spelen. Ze zijn dan ook vooral geschikt om je pup korte tijd in te laten verblijven, bijvoorbeeld de tijdsduur van een dutje.

Wanneer je je pup in de Bench laat verblijven, omdat hij of zij anders je meubels sloopt, dien je je af te vragen of dit wel een oplossing is voor dit probleem. Voor je meubels is dit inderdaad een goede oplossing, maar voor je pup waarschijnlijk niet. Er is een reden waarom je pup je huisraad sloopt. Dit kan bijvoorbeeld zijn om dat je pup het lastig vindt om zonder jou te zijn en zich daarom vanuit paniek een weg naar buiten wil banen, naar jou, maar helaas hierbij de deurstijlen onder handen neemt. Of je pup bruist van de energie en gebruikt jouw meubels om zich af te reageren. Wanneer je dan de Bench inzet, houdt je wel je meubels en deurkozijnen heel, maar je pup voelt zich nog even onveilig, gefrustreerd of verveeld. Het helpt dan  symptomen te bestrijden, maar draagt niet bij aan de oplossing van het probleem. Hoe je wel met deze problemen aan de slag kunt gaan, kun je in mijn E-book lezen over hoe je je pup kunt leren alleen te blijven.


Een puppy ren

Het gebruik van een puppy ren heeft als voordeel ten opzichte van de Bench, dat deze ruimer is en meer mogelijkheden biedt voor je pup. Zo kun je er in plekje in maken om te slapen, en een plekje waar je pup zijn behoefte kan doen, en zelfs een ruimte om te spelen. Je kunt de ren groter maken wanneer je pup ook groter wordt. Met name voor pups waarvan het de bedoeling is dat ze uiteindelijk, wanneer ze dit op een goede manier hebben aangeleerd, wat langere tijd alleen moeten blijven, kan zo’n ren een uitkomst bieden. Realiseer je ten alle tijden wel dat een hond een sociaal dier is en dat het niet de bedoeling is dat je je hond uren of zelfs dagen alleen laat, ook al denk je dat je hond dit best aankan. Lang alleen zijn kan het welzijn van je hond ernstig aantasten en leiden tot allerlei gedragsproblemen.


Een aparte ruimte voor je hond

Wanneer je de mogelijkheid hebt om een aparte kamer voor je pup in te richten, kan dit ook een goede oplossing zijn. Hierbij is het erg belangrijk te zorgen dat deze ruimte echt veilig is voor je pup. Je pup mag niet verstrikt kunnen raken in kabels of iets dergelijks, of ergens op kunnen knagen wat hiervoor niet geschikt is.


Zoals hierboven al uitgelegd is het niet de bedoeling je pup hele dagen alleen te laten, maar het goed aanleren van een ruimte waar je pup kan verblijven wanneer je er niet bent, en waar je pup zich comfortabel voelt is een aanrader. Deze ruimte zou je bijvoorbeeld ook kunnen gebruiken wanneer je een hond hebt die zich niet op zijn gemak voelt in aanwezigheid van visite.

Wanneer het een plek is waar je hond zich veilig voelt en vrij kan bewegen zonder dat hij of zij zich bedreigd voelt door de visite, kan dit in deze situatie een goede oplossing bieden.


Heb jij vragen over het gedrag van jouw pup? Of krijg jij er binnenkort een en wil je je goed voorbereiden? Wil jij misschien eens met mij overleggen over jouw puppy? Je bent van harte welkom voor een gratis gesprek. We kunnen dan samen even bespreken hoe ik jou en jouw pup kan helpen.


Wil jij regelmatig mijn gratis artikelen en tips ontvangen?

Klik dan hier om je meteen aan te melden!

Your information is safe with us

Wil jij weten of jouw hond zich anders kan gedragen? 

Wil je hier eens met mij over praten om te zien of ik je kan helpen?

Vraag een gratis gesprek aan!