De eerste nachten met je pup
Je kijkt er al weken naar uit, eindelijk is het zover: Je mag je puppy op gaan halen bij de fokker!!! Een spannend moment voor jou als eigenaar, maar zeker ook voor je pup. Je pup verlaat zijn veilige nestje en komt in een hele nieuwe omgeving, zonder moederhond en zonder zijn eventuele broertjes of zusjes. De eerste nachten met je pup kunnen spannend zijn. Voor je pup kan dit echt een overweldigende ervaring zijn. Wat kun je doen om de overgang voor je pup zo goed mogelijk te laten verlopen?
Hieronder volgen wat tips:
• De eerste, belangrijke tip: heb begrip en besef van wat je puppy doormaakt. Gescheiden worden van moeder en nestgenootjes is niet makkelijk. Je pup heeft steun en aanwezigheid van zijn nieuwe gezinsleden nodig om deze overgang goed te laten verlopen.
• Zorg, als het kan, voor een geurtje uit het nestje. Een lap of knuffel die in het nest heeft gelegen biedt jouw pup iets vertrouwds uit zijn oude omgeving.
• Laat je puppy die eerste dagen en nachten niet alleen. Doe dit pas wanneer jouw pup daar aan toe is. Het advies “laat hem maar janken, hij went vanzelf”, is achterhaald en kan zelfs voor gedragsproblemen zorgen op latere leeftijd.
Wanneer een pup gaat piepen en janken omdat hij zich alleen voelt, zal hij niet vanzelf weer rustig worden. Integendeel, de stresshormonen in zijn bloed zullen oplopen. Dit is niet alleen op dat moment heel vervelend voor je pup, dit kan zelfs invloed hebben op zijn emotionele ontwikkeling en zijn sociale weerbaarheid wanneer hij ouder is. Natuurlijk kan het zijn dat hij van uitputting uiteindelijk wel in slaap valt, maar op deze manier zorg je niet voor een veilige omgeving voor je pup en breng je zijn sociale ontwikkeling in gevaar.
• Laat je pup binnen jouw handbereik slapen de eerste nachten. Dit kan in een Bench of kennel zijn, maar zorg dat jij jouw pup kan aanraken zodra je iets van onrust bij hem bemerkt. Waar je je puppy laat slapen de eerste nachten maakt niet zoveel uit, als het maar dicht bij jou is. Je kunt zijn slaapplek naast jouw bed zetten, of je kunt zelf op een matras naast de slaapplek van je hond gaan liggen, wanneer je hem liever beneden wil laten bijvoorbeeld. Als je maar binnen handbereik blijft.
• Honden hebben slaapperiodes van ongeveer 20 minuten. Soms slapen ze daarna meteen verder, soms worden ze even wakker. In een nieuwe omgeving zijn deze slaapperiodes korter en kan het dus zijn dan je nieuwe puppy vaker wakker wordt. Pas na een dag of drie in een nieuwe omgeving maakt je hond weer normale slaapperiodes door.
• Wanneer je pup ’s nachts wakker wordt om te plassen of te poepen neem je hem mee naar de plaats waar hij zijn behoefte kan doen, op een rustige manier. Ga niet met hem spelen of iets dergelijks, om te voorkomen dat je hem nog meer wakker of alerter gaat maken. Neem hem na het ontlasten weer rustig mee naar zijn slaapplek en geef hem eventueel iets waar hij zelf nog even rustig op kan kauwen, zoals een Kong (gevuld met voer) of kluifje.
• Wanneer jouw pup ’s nachts nog bij de moederhond kon drinken, kan het zijn dat hij dan nog gewend is om ’s nachts wat te eten. Als je merkt dat hij de eerste nachten wakker wordt om te eten, geef je hem een gevulde Kong (die al klaar lag). De volgende nacht zet je de wekker, zodat je iets eerder wakker wordt dan je pup en bied je hem weer een Kong aan, deze keer met de helft van de voeding van de nacht ervoor. De volgende nacht kun je dit weer doen, nu met een kwart voeding erin. Zo kun je de nachtelijke maaltijden van je pup afbouwen.
• Het is raadzaam, voordat je de pup ophaalt bij de fokker, na te gaan uit wat voor nest je pup komt. Heeft jouw pup al ervaring opgedaan met (heel) even weggehaald te worden bij de moederhond, kon je pup ’s nachts nog bij de moederhond eten, is jouw pup de laatste die uit het nestje wordt opgehaald of juist niet, hoeveel nestgenootjes waren er, enzovoorts. Om je te helpen je pup bij een goede fokker te kopen kun je dit artikel lezen.
Zorg dat je de eerste nachten met je pup in de buurt bent.
• Laat je pup minimaal de eerste drie nachten binnen je handbereik slapen. Is hij die nachten rustig, dan kun je de volgende nachten de afstand tussen jullie iets meer vergroten. Die kun je doen door de slaapplek van je hond steeds iets verder van je bed vandaan te zetten (nog wel in dezelfde ruimte), of met je matras iets verder van de slaapplek van je hond te gaan liggen. Gaat ook dit goed, dan kun je waarschijnlijk vanaf nacht 7 (dit is een gemiddelde, geen concreet gegeven) je pup in een andere ruimte dan jij laten slapen. Zorg wel dat je hem kunt horen en dat je, indien nodig, uit je bed kunt gaan om hem te laten plassen of poepen.
• Wanneer je pup dan ’s nachts wakker wordt luister je heel even om te bepalen of hij niet alleen maar even geluid maakt tussen twee slaaproutines in, of dat hij echt wakker wordt. In het laatste geval ga je meteen naar hem toe en neem je hem mee naar buiten om zijn behoefte te doen (zoals hierboven beschreven), of geef je hem eten (zoals hierboven beschreven). Bij sommige pups gaat dit proces wat sneller dan andere pups. Mocht jij een pup hebben die ’s nachts wat meer moeite heeft om door te slapen of alleen te slapen, pas je dan aan het schema van je pup aan en overhaast niets.
• Leer je pup met mini stapjes om wat afstand van je te nemen, door bijvoorbeeld lekkers in de kamer te strooien terwijl je zelf even naar de wc bent. Ook kun je iets lekkers voor je puppy klaarleggen in een andere ruimte dan waar jij bent, zodat hij beloond wordt om op ontdekkingstocht te gaan, bij jou uit de buurt.
• Ben de eerste maanden zoveel mogelijk beschikbaar voor je pup, behoudens de oefenmomentjes om hem te leren uiteindelijk alleen te kunnen blijven. Het is belangrijk dat jouw pup een goede band met zijn nieuwe gezinsleden kan opbouwen en zich veilig voelt. Puppy’s met een goede emotionele binding met hun nieuwe eigenaren hebben veel minder kans om problemen als verlatingsangst te ontwikkelen op latere leeftijd.
• Om te zorgen dat je puppy ’s nachts moe genoeg is om te kunnen slapen, is het niet de bedoeling dat je hem overdag helemaal uitput. Het is juist gebleken dat honden die de hele dag door actief zijn ’s nachts moeilijker tot rust kunnen komen. Zorg dus ook voor voldoende rust overdag en doe in de avond geen wilde activiteiten met je pup. Een denkspelletje kan zorgen voor rust en behoefte aan slaap. Een ‘ren activiteit’ kan zorgen voor een stijging van het adrenaline niveau in het bloed van je pup, waardoor tot rust komen juist lastiger wordt.
• Om de eerste nachten voor gevoelige puppy’s wat makkelijker te maken kun je eventueel werken met een warme kruik of tikkende wekker (om de hartslag van de moederhond na te bootsen).
• Zorg voor een duidelijk slaapritueel voor je pup. Een rustig denkspelletje in de avond of het doen van wat eenvoudige oefeningetjes met voerbeloning, plassen en poepen aan de lijn (om te voorkomen dat je puppy druk rond gaat rennen in de tuin bijvoorbeeld), nog wat om op te kauwen (Kong, kluifje) op de slaapplek, en de nacht kan beginnen.
Heb jij vragen over het gedrag van jouw pup? Of krijg jij er binnenkort een en wil je je goed voorbereiden? Wil jij met mij overleggen hoe ik je hierbij kan ondersteunen? Je bent van harte welkom voor een gratis gesprek.
Wil je meer weten over mijn begeleidingstraject speciaal voor puppyeigenaren? Klik dan hier.