pup kauwt

Mijn pup kauwt op alles



Een puppy heeft puppytanden en die kunnen erg scherp zijn. De meeste puppyeigenaren weten hier alles van. Deze puppytanden beginnen te groeien vanaf dat de pup ongeveer twee weken oud is. Er komen steeds wat meer puppytanden bij. Vanaf ongeveer een week of 8 begint jouw puppy te wisselen en komen er steeds meer volwassen tanden. Zo rond een maand of 6 of 7 is het volwassen gebit van jouw pup volledig. Tijdens het groeien en wisselen van de tanden kan jouw pup hier last van hebben. Dit kan een reden zijn waarom jouw pup op van alles en nog wat wil kauwen. Pups zijn sowieso geneigd op van alles en nog wat te bijten en met hun mond de wereld te ontdekken. Daarbij bijten ze ook regelmatig in hun mensen. Hoe je daar mee om kunt gaan kun je in mijn artikel over dit onderwerp lezen. Dit artikel gaat over het bijten van puppy’s in voorwerpen en dergelijke.


Je pup kan een grote kauwbehoefte hebben.

Nu we weten dat je pup last van zijn tanden kan hebben en daarom een grote behoefte kan hebben om te kauwen, is het verstandig ervoor te zorgen dat er voldoende materiaal in huis aanwezig is waarop je pup dit kan en mag doen. Je kunt hierbij denken aan kluifjes en dergelijke. Denk ook eens aan wortels of ijsklontjes. Materialen die je pup kan eten maar waarvoor hij of zij wel eerst goed moet kluiven. Ook kun je denken aan speeltjes. Speeltjes eet je pup niet op, maar kunnen wel voorzien in de kauwbehoefte. Dit kan bijvoorbeeld een gevulde Kong zijn of andere speeltjes die je kunt vullen met iets lekkers. Of speeltjes speciaal gemaakt om op te kauwen en die je pup niet stuk kan krijgen. Er zijn ook speeltjes die je in de diepvries kunt leggen, al dan niet gevuld met iets. Het kauwen op gekoelde voorwerpen kan verlichting bieden voor je pup.


Verwijder ongeschikt kauwmateriaal zo veel mogelijk.


Naast zorgen dat er voldoende geschikt kauwmateriaal voor je pup voorhanden is, kun je er ook zoveel mogelijk voor zorgen dat er geen ongeschikt kauwmateriaal aanwezig is. Laat geen slippers, dozen, bloempotten, afstandsbedieningen, enzovoorts, enzovoorts, in huis rondslingeren. Ruim de losse spullen zo goed mogelijk op en maak je huis tijdelijk puppyproef, door alle voorwerpen die tot kauwen uitnodigen maar daar niet geschikt voor zijn, zo veel mogelijk uit de ruimte waar je pup regelmatig is, te verwijderen. Zoals hierboven aangegeven is het een tijdelijke fase. Over een paar maanden kun je de woonkamer weer inrichten zoals je wilt, maar voor nu is het in deze fase verstandig te voorkomen dat je pup kauwt op voorwerpen waarop jij dat liever niet hebt.


Je kunt niet alles verwijderen.


Niet alle voorwerpen kun je uit je woonkamer verwijderen. Je bankstel bijvoorbeeld laat je echt liever staan  .Toch kauwen sommige puppy’s ook op dit soort voorwerpen. Hoe kun je daar dan het beste mee omgaan?


Wanneer je ziet dat je puppy aan iets wil gaan kluiven, kun je dit het beste zo snel mogelijk voorkomen. Leid je puppy af met iets anders waar hij wel op mag kauwen, nog voordat hij iets onder handen heeft genomen wat niet mag.


Is je pup al bezig met kauwen, dan kun je jouw pup laten zien dat jij iets hebt wat geschikt is om op te kauwen, hem of haar bijvoorbeeld vragen te gaan zitten en dan dit lekkers of dat speeltje geven. Theoretisch gezien zou een slimme puppy nu kunnen leren dat hij moet gaan zitten om iets van jou te krijgen om op te kauwen. Dat is in de meeste gevallen niet echt een probleem. Nog slimmere puppy’s zouden kunnen leren dat ze eerst op iets gaan kauwen wat ze niet mogen, om jouw aandacht te krijgen, zodat jij ze vraagt te gaan zitten en ze daarna iets van je krijgen. Als je jouw pup alleen laat zitten en iets lekkers geeft om op te kauwen in deze situatie en verder nooit, zou je pup dit inderdaad heel misschien zo kunnen leren. Maar als je jouw pup regelmatig iets aanbiedt om op te kauwen zonder aanleiding vooraf, je pup regelmatig zomaar aandacht geeft, ook op andere momenten oefeningetjes met je pup doet en met je puppy speelt, (allemaal dingen die de het merendeel van de puppyeigenaren natuurlijk doen), is de kans heel erg klein dat je pup deze link zal maken.


Wat niet doen?


Wat je zeker NIET moet doen is tegen je puppy schreeuwen, hem wegduwen, een voorwerp uit zijn bekje sleuren of hem op een andere manier straffen. Dit werkt averechts. Een pup kan onzeker worden, angstig of gefrustreerd. Dit kan zelfs weer leiden tot een grotere kauwbehoefte, omdat kauwen rustgevend kan werken voor je pup. Voor je het weet zit je in een neerwaartse spiraal en dat willen jij en jouw puppy natuurlijk liever niet. Ook zou dit ertoe kunnen leiden dat je pup bang van je wordt en het kan het de band tussen jou en je pup beschadigen.  Dit moet natuurlijk voorkomen worden.


Goed management van de ruimte van je pup, veel geschikte kauwmaterialen en genoeg rust voor je pup kunnen veel ongewenst bijtgedrag voorkomen.


Heb je een pup die extreem bijtterig en niet te stoppen is? Dan kan er nog wat anders aan de hand zijn. Sommige pups kunnen overprikkeld raken en niet meer te stoppen zijn. Zij zijn vaak over hun eigen grenzen van vermoeidheid heen gegaan en zijn eigenlijk toe aan rust. Andere pups kunnen bijvoorbeeld bijten vanuit angst, bijvoorbeeld voor aanraking of iets dergelijks.

Heb jij vragen over het gedrag van jouw pup? Of krijg jij er binnenkort een en wil je je goed voorbereiden? Wil jij dat jouw pup zich ontwikkeld tot een stabiele en evenwichtige hond en dat jullie band gebaseerd is op begrip en wederzijds respect? Wil je weten hoe ik je hierbij kan begeleiden? Je bent van harte welkom om dit vrijblijvend met me te bespreken tijdens een gratis gesprek.

Wil je meer weten over mijn begeleidingstraject speciaal voor puppyeigenaren? Klik dan hier.

Wil jij regelmatig mijn gratis artikelen en tips ontvangen?

Klik dan hier om je meteen aan te melden!

Your information is safe with us

Wil jij weten of jouw hond zich anders kan gedragen? 

Wil je hier eens met mij over praten om te zien of ik je kan helpen?

Vraag een gratis gesprek aan!