pup en kat

Je pup en je kat

Tips om je pup en je kat aan elkaar te laten wennen

Wanneer je een pup krijgt, maar ook al een kat hebt, dan wil je dat de eerste ontmoeting tussen je kat en je pup zo goed mogelijke verloopt, om ervoor te zorgen dat ze goed samen kunnen leven binnen jouw gezin. Hieronder volgen wat tips die je kunnen helpen je pup en je kat aan elkaar te laten wennen:

    Het is het makkelijkst voor een hond en een kat om samen een goede band op te bouwen wanneer ze allebei jong zijn. Wanneer ze beiden, of een van de twee, ouder zijn, kost het vaak wat meer moeite. Ook is het vaak makkelijker om een hond te introduceren wanneer je al een kat hebt dan andersom.


    Zorg dat je de komst van de pup goed voorbereid, dat je alles wat je pup nodig heeft in huis hebt. Laat de spulletjes voor de nieuwe pup al even in huis staan voor de puppy komt, zodat je kat hier al aan kan wennen.


    Als dat mogelijk is kun je dekentjes uit het nestje van de puppy mee naar huis nemen, en hier lekkere voertjes in verstoppen voor je kat, zodat deze op een prettige en positieve manier kan wennen aan de geur van de pup. Andersom kun je dat ook voor je puppy doen. Neem een doek met de geur van je kat mee naar het nestje van de pup, en laat hem of haar hier aan ruiken en/of lekkere voertjes uit eten.


    Het hebben van een puppy ren of hekje in huis kan je helpen om beide dieren aan elkaar te laten wennen. Het kan zijn dat een van de twee overweldigd raakt door de aanwezigheid van de ander. Je hebt dan een manier om de puppy af en toe weg te kunnen houden bij de kat.


    Om te zorgen dat de kat zo weinig mogelijk stress ervaart is het belangrijk dat je kat altijd bij de voor hem of haar belangrijke zaken kan, zoals eten, drinken, de kattenbak, zijn slaapplek, en de mogelijkheid om naar buiten te kunnen. Laat je kat zich hierbij niet belemmerd voelen door de pup. Wen de kat alvast, voordat de puppy komt, aan het feit dat zijn eten en drinken voortaan bijvoorbeeld wat hoger staat, op een plaats waar de pup niet bij kan, zodat de kat altijd in alle rust kan eten en drinken. Doe dit ook met de kattenbak en de ligplaats. Zorg dat de kat altijd naar buiten kan (als het een buitenkat is), door ervoor te zorgen dat je pup door zijn of haar aanwezigheid nooit die doorgang blokkeert. Dit kun je bijvoorbeeld doen door een hekje te plaatsen waar de pup niet langs kan, maar de kat bijvoorbeeld wel overheen kan springen. Of door een kattenluikje te plaatsen in een binnendeur, zodat je kat wel naar de ander kamer kan maar je pup niet.


    Je kunt de eerste kennismaking laten plaatsvinden met een hekje tussen beide dieren in. Geef beide dieren aan hun kant van het hekje iets te doen, zoals een denkspelletje of gevulde Kong voor de pup, en lekker voer voor de kat. Ze zijn dan bezig, maar merken elkaars aanwezigheid wel op. Door de positieve, rustige situatie zal de eerste ontmoeting op deze manier minder intens kunnen zijn. Wanneer pup en kat klaar zijn met hun lekkers, kun je de interactie tussen beiden, elk aan hun kant van het hekje, beoordelen. Let op dat er geen frustratie door het hek ontstaat. (Frustratie door het hek kun je herkennen door bijvoorbeeld te willen graven om aan de andere kant van het hek te komen, blaffen, janken, piepen, enzovoorts). In dat geval kun je beter geen gebruik maken van een hekje op dat moment. De frustratie die je pup van het hek ervaart kan hij of zij op de kat projecteren, waardoor de eerste ontmoeting juist niet positief aanvoelt. In plaats van een hek zou je de eerste ontmoeting dan kunnen laten plaatsvinden met de pup aan de lijn. Het voordeel van een hekje is dat de je pup en kat zelf kunnen kiezen of ze interactie willen, of juist wat meer afstand nodig hebben.


    Wanneer je goede, rustige interactie tussen pup en kat ziet, aan beide kanten van het hek, waarbij beide dieren interesse in elkaar hebben, kun je een eerste ontmoeting zonder hek laten plaatsvinden. Wanneer je de pup aan de lijn had, kun je deze losmaken.


    Beoordeel de interactie tussen de je kat en de pup voortdurend. Kijk of beiden het leuk vinden, scheidt ze anders weer van elkaar en probeer het op een ander moment opnieuw. Voorkom dat je pup achter de kat gaat jagen. Biedt de kat voldoen mogelijkheden om hogerop te gaan zitten, zodat je kat afstand van je pup kan nemen. Roep je puppy bij je, of haal hem rustig bij de kat weg wanneer de kat zijn aanwezigheid te opdringerig vindt. Geef je pup dan iets anders om te doen, zoals een kluifje, gevulde Kong, of denkspelletjes. Leer je pup zich met andere dingen bezig te houden in plaats op de kat de focussen, zeker wanneer de kat dat niet wil.


    Blijf de komende tijd de interacties tussen je kat en pup monitoren.


    Beloon zowel de pup als de kat voor positieve interacties.


Heb jij vragen over het gedrag van jouw pup? Of krijg jij er binnenkort een en wil je je goed voorbereiden? Wil jij misschien eens met mij overleggen over jouw puppy? je bent van harte welkom voor een gratis en vrijblijvend gesprek. We kunnen dan samen even bespreken hoe ik jou en jouw pup kan helpen.


Wil jij regelmatig mijn gratis artikelen en tips ontvangen?

Klik dan hier om je meteen aan te melden!

Your information is safe with us

Wil jij weten of jouw hond zich anders kan gedragen? 

Wil je hier eens met mij over praten om te zien of ik je kan helpen?

Vraag een gratis gesprek aan!