voernijd pup

Voernijd bij je pup voorkomen

Voorkom voernijd bij je pup!

Wanneer ik puppy eigenaren spreek, hoor ik regelmatig dat ze bang zijn dat hun pup voernijd en/of speeltjes agressie zal ontwikkelen. Ze zijn bang dat hun pup zijn of haar eten of speeltjes zal gaan verdedigen. Vaak willen deze eigenaren hun pup leren dit niet te doen en gaan dan, bij wijze van oefening, bijvoorbeeld de etensbak wegnemen als hun pup aan het eten is. Of speeltjes wegnemen, waar de pup op dat moment mee aan het spelen is. Met de bedoeling de pup op deze manier hieraan te laten wennen.


Hieronder leg ik uit waarom deze methode juist averechts kan werken en geef ik tips hoe je kunt voorkomen dat je pup dit soort agressie zal gaan ontwikkelen.


Waarom werkt voer afpakken van je pup niet om voernijd te voorkomen?

Stel je bent lekker aan het eten en je partner trekt je bord onder je neus vandaan. Waarschijnlijk ben je verbouwereerd en doe je niets. Maar stel dat je partner dat de volgende keer dat je aan het eten bent weer doet en de keer daarna weer. Denk je dat je daarna, wanneer je gaat eten, je zelf relaxed voelt als je partner in de buurt is? Waarschijnlijk voel je je onrustig en houd je je partner goed in de gaten. En wanneer hij of zij in de buurt van je eten komt wordt je boos. Op deze manier heeft je partner dus een probleem gecreëerd. Dit is hetzelfde wanneer wij met onze handen in de voerbak gaan wanneer onze pup aan het eten is, of zijn bak bij hem of haar wegnemen. Je pup voelt zich steeds onrustiger en gaat steeds meer op jou letten, wanneer hij of zij aan het eten is. Tot het punt komt dat hij misschien wel gaat grommen als jij de kamer binnenkomt, terwijl je pup daar aan het eten is. In plaats van probleem gedrag te voorkomen hebben we het zelf gecreëerd!

Hetzelfde met speeltjes. Wanneer je pup aan het spelen is en jij bent degene die de leuke speeltjes afpakt en meeneemt of opbergt, kan het zijn dat je pup het steeds lastiger vindt wanneer jij in de buurt van zijn of haar speeltjes komt. Ook hier kun je op die manier een probleem creëren.


Wat kun je dan wel doen om te voorkomen dat je pup voernijd ontwikkeld?

Hieronder volgen wat tips:


    Ga na hoe de fokker, bij wie je jouw pup wil kopen, de puppy’s eten geeft. Wanneer alle puppy’s samen uit 1 grote bak moeten eten, leert je puppy dat hij snel moet zijn wanneer hij wil eten, dat het loont anderen bij eten weg te jagen en dat hij alert moet zijn op anderen in de buurt van dat eten. Als je de mogelijkheid hebt kun je het beste een fokker selecteren die de pups in alle rust uit eigen bakjes laat eten.

    Geef je honden, wanneer je er meerdere hebt, apart van elkaar eten, zodat ze de tijd en de rust hebben om op hun eigen tempo te eten.

    Wanneer je meerdere honden in huis hebt en de ene hond pakt steeds iets af van de andere hond, kun je de hond waarvan iets wordt afgepakt steeds iets anders aanbieden wanneer dat gebeurt, bijvoorbeeld een erg lekkere beloning. Dit ter compensatie. Deze hond merkt dan dat het helemaal niet erg is wanneer er iets van hem wordt afgepakt.

    Geef je pup tijd, ruimte en rust om te eten, zonder dat iets of iemand hem stoort.

    Speel met je pup met twee speeltjes: speel met het ene speeltje met je pup en laat hem of haar dit speeltje winnen. Ga dan zelf met het andere speeltje ‘spelen’. Doe enthousiast, laat je pup zien dat je iets geweldigs hebt. Net zolang tot je pup meer interesse heeft in het speeltje dat jij vast hebt, dan het speeltje dat hij of zij zelf heeft. Zodra je pup zijn eigen speeltje loslaat biedt je hem jouw speeltje aan om samen mee te spelen en ook dit speeltje mag je pup weer winnen. Daarna kun jij weer met het eerste speeltje gaan ‘spelen’ en de procedure herhalen. Je kunt het spel beëindigen door je pup als laatste iets heel erg lekkers aan te bieden, wat voor je pup nog meer de moeite waard is dan de speeltjes. Zodra je pup hiervan aan het eten is en geen aandacht meer voor de speeltjes heeft kun je deze dan rustig opbergen.

    Zorg dat je pup een veilige ruimte heeft waar hij niet gestoord wordt, bijvoorbeeld de mand of een puppy ren. Je pup heeft dan de mogelijkheid in alle rust op bijvoorbeeld kluifjes of iets dergelijks te kauwen, zonder dat hij of zij gestoord wordt door bijvoorbeeld de kinderen in huis, andere dieren, of door jou zelf. Je pup leert dan dat er een ruimte is waar hij of zij zich veilig voelt, zonder dat hij of zij leert dat er een noodzaak is om eten, speeltjes en dergelijke te moeten verdedigen.

    Speel apporteer oefeningen met je puppy. Leer hem of haar dat het leuk is om speeltjes en dergelijke naar jou te brengen. Bijvoorbeeld omdat jij het speeltje daarna weer voor je pup weggooit en hij of zij er weer lekker achteraan kan rennen, of bijvoorbeeld doordat je pup een grote beloning krijgt wanneer hij of zij iets naar jou terugbrengt.


Heb jij vragen over het gedrag van jouw pup? Of krijg jij er binnenkort een en wil je je goed voorbereiden? Wil jij dat jouw pup zich ontwikkeld tot een stabiele en evenwichtige hond en dat jullie band gebaseerd is op begrip en wederzijds respect? Je bent van harte welkom bij een gratis gesprek. Samen kunnen we bekijken hoe jij jouw pup op de best mogelijke manier kunt begeleiden en een goede start kunt geven, en hoe ik je hierbij kan ondersteunen.

Wil je meer weten over mijn begeleidingstraject speciaal voor puppyeigenaren? Klik dan hier.


Wil jij regelmatig mijn gratis artikelen en tips ontvangen?

Klik dan hier om je meteen aan te melden!

Your information is safe with us

Wil jij weten of jouw hond zich anders kan gedragen? 

Wil je hier eens met mij over praten om te zien of ik je kan helpen?

Vraag een gratis gesprek aan!