hond en pup

Je hond en je pup


Je oudere hond en je pup aan elkaar laten wennen. Hoe pak je dat goed aan?


Heb je al een hond en krijg je er een pup bij? Dan wil je je hond en je pup op een goede manier aan elkaar laten wennen. Zodat ze goed overweg kunnen samen. Het is daarom belangrijk dat de eerste ontmoeting tussen je hond en pup zo goed mogelijk verloopt.


Hieronder volgen wat tips die hierbij kunnen helpen:


    Zorg dat je de komst van de pup goed voorbereid, dat je alles wat je pup nodig heeft in huis hebt. Laat de spulletjes voor de nieuwe pup al even in huis staan voor de puppy komt, zodat de volwassen hond hier al aan kan wennen.


    Als het mogelijk is, kun je dekentjes uit het nestje van de puppy mee naar huis nemen. Je kunt hier dan bijvoorbeeld lekkere voertjes in verstoppen voor je volwassen hond, zodat deze op een prettige en positieve manier kan wennen aan de geur van de pup. Andersom kun je dat ook voor je puppy doen. Neem een doek met de geur van je volwassen hond mee naar het nestje van de pup en laat hem of haar hier aan ruiken en/of lekkere voertjes uit eten.


    Kies de plaats waar je de eerste kennismaking laat plaatsvinden zorgvuldig. Voor een puppy kan het prettig zijn om meteen mee naar huis te mogen, en niet eerst nog naar een andere plaats te gaan voor de kennismaking. Dit omdat het anders veel verschillende prikkels achter elkaar kunnen zijn. Voor een volwassen hond die het lastig vindt wanneer andere honden bij hem of haar thuis komen, bijvoorbeeld omdat hij of zij dat helemaal niet gewend is, of omdat hij of zij het soms moeilijk vindt wanneer anderen aan zijn speeltjes of mand of iets dergelijks komen, kan het verstandig zijn om te kiezen voor een ontmoeting op neutraal terrein.


    Bij ontmoetingen in huis kan het hebben van een puppy ren of hekje je enorm helpen om beide dieren aan elkaar te laten wennen. Het kan zijn dat een van de twee overweldigd raakt door de aanwezigheid van de ander. Je hebt dan een manier om ze af en toe ook te kunnen scheiden. In veel gevallen kan een hekje of ren in de beginperiode ervoor zorgen dat de interacties tussen beide honden steeds gecontroleerd kunnen plaatsvinden en hebben beide honden te tijd om rustig aan elkaar te wennen.


    Je kunt de eerste kennismaking in huis laten plaatsvinden met een hekje tussen beide dieren in. Geef beide dieren aan hun kant van het hekje iets te doen, zoals een denkspelletje of gevulde Kong. Ze zijn dan bezig, maar merken elkaars aanwezigheid wel op. Door de positieve, rustige situatie zal de eerste ontmoeting op deze manier minder intens kunnen zijn. Wanneer beide honden klaar zijn met hun lekkers kun je de interactie tussen beiden, elk aan hun kant van het hekje, beoordelen. Let op dat er geen frustratie door het hek zelf ontstaat. (Frustratie door het hek kun je herkennen door bijvoorbeeld te willen graven om aan de andere kant van het hek te komen, blaffen, janken, piepen, enzovoorts). In dat geval kun je beter geen gebruik maken van een hekje op dat moment. De frustratie die de honden van het hek ervaren kunnen ze op elkaar projecteren, waardoor de eerste ontmoeting juist niet positief aanvoelt voor hen. In plaats van een hek zou je de eerste ontmoeting dan kunnen laten plaatsvinden met de honden aan de lijn. Het voordeel van een hekje is dat de honden zelf kunnen kiezen of ze interactie willen, of juist wat meer afstand nodig hebben.


    Wanneer je de ontmoeting binnenshuis laat plaatsvinden zonder hekje, kun je dit met beide honden aangelijnd doen, waarbij je begint met beide honden op afstand van elkaar bezig te houden, bijvoorbeeld door ze iets te doen te geven zoals een denkspelletje of een gevulde Kong, of door wat eenvoudige oefeningetjes met ze te doen.


    Wanneer je goede, rustige interactie tussen beide honden ziet, aan beide kanten van het hek, of bij beiden aan de lijn op afstand van elkaar, waarbij beide dieren interesse in elkaar hebben, kun je een eerste ontmoeting zonder hek of lijn laten plaatsvinden.


    Wanneer je de pup bij de volwassen hond laat, zorg er dan voor dat er geen speeltjes, kluifjes of iets dergelijks rondslingeren die een aanleiding kunnen vormen voor strijd.

Je hond en pup laten wennen: kijk goed naar de interactie.

    Beoordeel de interactie tussen de twee honden voortdurend. Kijk of beide honden het nog leuk vinden. Je kunt dit bijvoorbeeld doen door de honden even van elkaar te scheiden (zorg dat ze allebei een tuigje aanhebben en neem ze hieraan even mee), een klein stukje uit elkaar, en kijk dan of ze beiden weer naar elkaar terug willen. Of houd de meest drukke van de twee even vast aan het tuigje en kijk of de meer timide hond dan komt voor verdere interactie of juist niet. Dit kan ook helpen in situaties waarin beide honden het naar hun zin hebben, maar toch wat te druk zijn. Wanneer een of beide honden de interactie niet meer prettig vinden, kun je ze weer apart van elkaar iets laten doen, zoals de gevulde Kong of iets dergelijks, beiden weer aan hun eigen kant van het hekje of beiden op afstand van elkaar aan de lijn. Deze interacties kun je gedurende de tijd steeds opnieuw oefenen en uitbreiden.


    Wanneer je de eerste ontmoeting buitenshuis laat plaatsvinden, kun je beginnen met een gezamenlijke aangelijnde wandeling, waarbij de honden elkaar wel zien en ruiken, maar er in eerste instantie nog weinig interactie tussen hen is, doordat jij zorgt voor voldoende afstand en afleiding. De wandeling op zich zorgt voor afleiding, zodat de focus van de honden niet volledig bij elkaar ligt. Ook bijvoorbeeld het doen van wat oefeningetjes of een zoekspelletje kan voor afleiding zorgen.


    Wanneer beide honden interesse in elkaar hebben en rustig zijn, kun je beginnen met de volwassen hond als eerste van de lijn te laten. Dit geeft de volwassen hond meer opties of hij wel of niet bij de puppy in de buurt wil komen. Je kunt je puppy ook nog makkelijker oppakken als hij of zij de volwassen hond te overweldigend vindt. Voorkom dat een van de honden naar de ander gaat staren. Dat duidt vaak op spanning. Probeer in dat geval beide honden in beweging te houden, bijvoorbeeld door je volwassen hond en de pup wat brokjes te laten zoeken op verschillende plekken, apart van elkaar (als je zeker weet dat dit niet tot problemen leidt tussen je honden, doe dit bijvoorbeeld niet als je volwassen hond soms voernijd heeft). Je kunt ook zelf heen en weer lopen, dat kan ook voor meer beweging zorgen bij de honden.


    Laat ook de puppy los als de interactie tussen hen rustig en positief blijft verlopen.


    Blijf de komende tijd de interacties tussen de honden monitoren.


    Beloon zowel de pup als de volwassen hond voor positieve interacties.


    Omdat je volwassen hond, voordat de puppy kwam, waarschijnlijk een tijd zonder andere hond heeft gewoond, is het belangrijk hem gedurende de dag ook tijd te geven waarin hij rust heeft zonder de pup. Hierbij kan de ren, het hekje of de Bench helpen.


Door de interacties tussen beide honden de komende tijd goed te blijven monitoren, en door ervoor te zorgen dat de honden steeds positieve ervaringen op doen in elkaars aanwezigheid, schep je voorwaarden waaronder de honden een goede band op kunnen bouwen samen. Hoe goed die band wordt is natuurlijk van nog meer dingen afhankelijk zoals de leeftijd en het temperament van beide honden.


Heb jij vragen over het gedrag van jouw pup? Of krijg jij er binnenkort een en wil je je goed voorbereiden? Wil jij misschien eens met mij overleggen over jouw puppy? Je bent van harte welkom voor een gratis gesprek. We kunnen dan samen bekijken hoe ik jou en jouw pup kan helpen.


Wil jij regelmatig mijn gratis artikelen en tips ontvangen?

Klik dan hier om je meteen aan te melden!

Your information is safe with us

Wil jij weten of jouw hond zich anders kan gedragen? 

Wil je hier eens met mij over praten om te zien of ik je kan helpen?

Vraag een gratis gesprek aan!