goede hondenfokker

Wat is een goede hondenfokker?

Wanneer je een puppy wil gaan kopen is het verstandig om na te denken bij welke fokker je een puppy wilt kopen. Hieronder staan wat wetenswaardigheden waar je op kunt letten en helpen te bepalen wat een goede hondenfokker is:


    Een goede fokker fokt alleen met gezonde dieren, die vrij zijn van erfelijke lichamelijke aandoeningen.


    De karaktereigenschappen van de ouderdieren zijn belangrijk voor het karakter van jouw puppy. Kinderen krijgen bepaalde genetische eigenschappen van hun ouders mee, en dat is bij honden hetzelfde. Het is belangrijk dat de ouderdieren ook emotioneel gezond en stabiel zijn.


    Wat de moeder mee maakt tijdens de dracht is ook belangrijk. Wanneer de moeder tijdens de dracht wordt blootgesteld aan veel stress, kan dit de nog ongeboren puppy’s beïnvloeden. Deze puppy’s kunnen zich ontwikkelen tot angstigere en meer schrikachtige honden. Het is dus belangrijk dat de moederhond een zo stress vrij mogelijke drachtperiode meemaakt.


    Uit studies blijkt dat puppy’s van moederhonden die zorgzaam voor ze zijn, vaak sociaal vaardigere honden worden en emotioneel stabieler zijn dan puppy’s van minder zorgzame moederhonden. Té zorgzame moederhonden kunnen echter zorgen voor iets minder weerbare puppy’s.


    De 12 eerste dagen in het leven van jouw puppy kan hij al dingen leren. Voorzichtige en zorgvuldige aanraking van de fokker kan jouw puppy op een goede manier voorbereiden op zijn latere contact met mensen.


    Een puppy wiens nestje ergens achter in de schuur of iets dergelijks lag, kan gedurende de eerste weken bij de fokker onvoldoende sociaal contact met mensen, huiselijke geluiden en allerlei andere soorten prikkels hebben gekregen. Zo’n puppy kan te maken krijgen met heel veel stress wanneer hij of zij met jou mee naar huis gaat. Dit omdat er op dat moment enorm veel nieuwe dingen op hem afkomen. Dit kan nadelig zijn voor de weerbaarheid van de pup in zijn latere leven.


    De eerste 3 tot 12 weken zijn cruciaal in het leven van een puppy. In deze periode staat de pup het meest open voor socialisatie. Het is dus erg belangrijk dat de pup in deze periode op een goede en prettige manier kennis maakt met mensen (mannen/vrouwen/kinderen), andere honden(verschillende kleuren/grootte/leeftijd/ras), andere diersoorten, allerlei geluiden, verschillende vloeroppervlakken, geuren, enzovoorts, enzovoorts.


Een goede hondenfokker begint al vanaf week 3 met een zorgvuldige en voorzichtige socialisatie.


    Vanaf week 3 in het leven van een puppy dient voorzichtig en zorgvuldig begonnen te worden met deze socialisatie. Een goede fokker is hiervan op de hoogte en gaat hier op een verantwoorde manier mee aan de slag.


    Het stress hormoon Cortisol is gedurende de eerste 3 maanden in het leven van een pup het hoogst rond week 8 tot 10. In deze periode gaan de meeste puppy’s naar hun nieuwe eigenaren. Dit kan een hele stressvolle gebeurtenis zijn voor een pup. Wanneer je hiervan als nieuwe puppyeigenaar op de hoogte bent, kun je hier bewust en zorgvuldig mee omgaan en eventueel met de fokker bespreken wanneer jij jouw puppy het beste mee naar huis kunt nemen.


Er zijn dus heel wat zaken die van belang zijn voor de ontwikkeling van puppy’s, zelfs al in de eerste periode bij de fokker.


Heb jij vragen over het gedrag van jouw pup? Of krijg jij er binnenkort een en wil je je goed voorbereiden? Wil jij misschien eens met mij overleggen over jouw puppy? Je ben van harte welkom bij een gratis gesprek. We kunnen dan samen even bespreken hoe ik jou en jouw pup kan helpen.


Wil jij regelmatig mijn gratis artikelen en tips ontvangen?

Klik dan hier om je meteen aan te melden!

Your information is safe with us

Wil jij weten of jouw hond zich anders kan gedragen? 

Wil je hier eens met mij over praten om te zien of ik je kan helpen?

Vraag een gratis gesprek aan!