socialisatie van je pup

Socialisatie van je pup

Wat houdt socialisatie van je pup precies in?


De socialisatie van je pup wordt vaak omschreven als: de hond laten wennen aan de omgeving waarvan hij deel gaat uitmaken en die zaken/individuen/enzovoorts waarmee hij in zijn leven te maken krijgt.


Voor veel mensen betekent dit dat ze hun hond meenemen naar andere mensen, honden en andere dieren en naar allerlei situaties die in hun leven met de hond belangrijk zijn. De bedoeling hiervan is prima, maar het is niet zo eenvoudig als het lijkt.


Je hond in aanraking brengen met andere honden, mensen en dieren en hem meenemen naar allerlei verschillende situaties is een onderdeel van een goede socialisatie, maar hier komt meer bij kijken dan hem hier alleen maar mee naartoe nemen. Je hond moet namelijk niet alleen maar kennis maken met allerlei mensen, dieren en situaties, het is erg belangrijk dat je hond echt ervaart dat die situatie, mens, dier enzovoorts, oké is. Je hond moet zich daadwerkelijk op zijn gemak voelen in die situatie!


Stel je wilt je pup laten wennen aan mensen en je neemt hem daarom mee naar de markt. Want, denk je, daar zijn veel mensen, dus dan komt het wel goed. Maar stel nou dat jouw pup door al die mensen helemaal overweldigd is. En eigenlijk de hele tijd bang is terwijl hij op de markt is. Wanneer jullie daarna weer naar huis gaan, denk jij misschien, zo, weer een socialisatie activiteit ondernomen, goed bezig geweest. Maar je pup heeft ervaren dat een heleboel mensen bij elkaar eigenlijk heel erg spannend is. En hij zal de volgende keer misschien nog wel banger zijn dan nu. Dit betekent dat je het tegengestelde hebt bereikt van wat je eigenlijk wilde!


Besef als eigenaar ook dat er van een bepaalde situatie vaak heel veel verschillende variaties zijn en daar moet je pup zoveel mogelijk kennis mee maken. Met andere woorden, je moet zorgen dat jouw pup voldoende met een bepaalde prikkel in zijn verschillende verschijningsvormen in aanraking komt. Er zijn bijvoorbeeld ontzettend veel hondenrassen, die er ook voor jouw pup allemaal anders uitzien. Alleen spelen met de buurhond bijvoorbeeld, is onvoldoende om hier aan te wennen.


Goed socialiseren betekent dus aan allerlei situaties wennen én ervaren dat die situaties prettig zijn! Als eigenaar moet je zorgen dat je genoeg (niet teveel én niet te weinig) situaties en prikkels aanbied. Je hond is hierin bepalend, hij mag het tempo aangeven waarin jij de prikkels en ervaringen gaat aanbieden.


Hoe kun je de socialisatie van je pup goed aanpakken?


Heel belangrijk is dat je in elke situatie naar je hond kijkt, en gaat letten op zijn lichaamshouding en -taal. Hiermee geeft hij aan hoe hij verschillende situaties ervaart. Let op de houding van zijn staart en van zijn oren. De normale houding van staart en oren kan voor elke hond verschillend zijn, maar in het algemeen geldt dat, wanneer jouw hond zijn oren verder naar achteren heeft dan zijn normale orenstand, en zijn staart lager draagt dan zijn normale staartstand, hij in ieder geval onzeker is, maar misschien zelfs doodsbang.


Let ook op gedrag van je hond. Wanneer je hond bijvoorbeeld gaat hijgen, trillen, gapen of bijvoorbeeld helemaal verstart, dan heeft hij last van stress en ervaart hij dat de situatie heel erg spannend is. Ook wanneer je merkt dat je hond uit de situatie weg wil, zich afwendt of echt wil vluchten, ervaart hij de situatie als beangstigend. Allemaal signalen die jou als eigenaar duidelijk moeten maken dat de situatie waarin jouw hond zich op dat moment bevindt, teveel is voor hem.


Wanneer je hond in nieuwe situaties geen voertjes wil aannemen komt dit vaak doordat je hond te veel stress ervaart in deze situatie. Ook dit is een signaal dat voor jou als eigenaar betekent dat je hond deze situatie (nog) niet aankan.


Wanneer jouw hond alleen maar angstig is geweest in een bepaalde situatie, heeft hij niet kunnen ervaren dat deze situatie oké is, maar heeft hij juist geleerd dat het eigenlijk heel spannend is. In dat geval werkt de socialisatie dus averechts, je leert je hond eigenlijk bang te zijn!


Om het voorbeeld van de markt te nemen, waarschijnlijk is het verstandiger je hond eerst mee te nemen naar situaties waar maar één of twee andere mensen zijn. En dan in die situatie aandacht geven en bijvoorbeeld even met je hond te spelen of hem lekkere dingen te geven, zodat hij daadwerkelijk ervaart hoe leuk het is in aanwezigheid van andere mensen. Laat je pup niet dichter bij de mensen komen dan hij zelf wil. Laat niemand zich aan je pup opdringen. Als dit goed gaat kun je de volgende keer eens naar een situatie waar iets meer mensen zijn. Ook weer aandacht geven en bijvoorbeeld spelen of lekkers geven en zorgen dat je hond echt ontspannen is. Daarna naar situaties waar meerdere mensen bij elkaar zijn, maar waarbij jij zelf met je pup nog op afstand blijft staan (dus niet met je pup de markt op, maar samen vanaf de straatkant rustig naar alle mensen op de markt kijken). En zo bouw je de socialisatie stapje voor stapje op. Belangrijk in de opbouw is te kijken naar je pup en daarop te baseren op welke afstand en in welke mate jouw pup die situatie aan kan.


Biedt een prikkel altijd in voldoende mate en in verschillende vormen aan. Voor wat betreft het wennen aan andere honden, een Beagle bijvoorbeeld, ziet er ook voor jouw hond heel anders uit dan een Bordeaux Dog. Of wennen aan mensen, een wandelaar met een wandelstok ziet er anders uit dan iemand met een rollator. Er zijn zoveel verschillende honden, mensen en dieren, laat jouw pup met zoveel mogelijk hiervan (wel gedoseerd natuurlijk) goede ervaringen opdoen.


Kijk, zoals gezegd, in elke situatie naar lichaamshouding en gedrag van je hond. Baseer daarop je te nemen stappen, met andere woorden, pas de afstand, het tempo en de intensiteit van aanbieden van de prikkel aan op wat jouw hond aan kan. Breng alle nieuwe situaties en prikkels gedoseerd aan in het leven van je hond, dus geef hem steeds ook de kans alle situaties rustig thuis te verwerken en weer even lekker bij te komen.


Denk goed na over hoe jullie toekomstig leven er straks samen uit zal zien, en probeer zoveel mogelijk situaties die jouw hond tegen zal komen in het socialisatie proces op te nemen. Dus als je nooit met de trein reist, hoeft dat niet perse boven aan je socialisatie lijstje te staan, maar als je jouw hond straks mee op het terras wil kunnen nemen dan werk je daar nu stapje voor stapje naartoe.


Realiseer je ook dat, wat voor ons heel gewoon is, voor jouw pup nog allemaal nieuw is. Dus ook wanneer hij tijdens zijn dagelijkse wandelingetje in de straat steeds stil staat terwijl hij om zich heen kijkt, is hij de wereld aan het ontdekken. Geef hem hiervoor de tijd en de ruimte!


Werk in het socialisatie proces dus naar zoveel mogelijk goede ervaringen met allerlei verschillende honden, mensen en dieren in zoveel mogelijk verschillende situaties toe, maar wel gedoseerd en aangepast op wat jouw pup aankan. Doe dit ook met geluiden, geuren en verschillende vloeroppervlakken.


Wanneer moet ik met de socialisatie van mijn pup beginnen?


Een goede fokker begint al met de socialisatie wanneer de pups nog bij hem zijn. De pups groeien op in een huiselijke omgeving en komen al in aanraking met mensen, honden, eventueel andere dieren, huiselijke geluiden enzovoorts.


Wanneer jouw pup dan bij jou is, ga je zelf met hem aan de slag. De eerste twaalf weken (let op, dit is een gemiddelde) van hun leven zijn pups meer onbevangen dan in hun latere leven. Dit betekent dat ze nieuwe dingen in deze periode vaak makkelijker benaderen. Maak daarvan gebruik door in deze periode actief met de socialisatie aan de slag te gaan zoals hierboven beschreven. Op een goede hondenschool kun je nu ook al met je pup terecht zodat jouw pup ook daar kan kennis maken met andere honden en mensen.


Na de eerste twaalf weken komt je pup in een angstfase. Niet elke pup is nu opeens heel bang, maar de eerste onbevangenheid gaat wel weg. Nog steeds ben je actief bezig met het socialisatieproces. Je pup kan nu meer moeite met nieuwe situaties hebben, dus pas je te nemen stappen hier op aan.


Mocht je pup een vervelende ervaring opdoen, compenseer dit dan met voldoende positieve ervaringen met dezelfde prikkel, zodat er geen trauma zal ontstaan.


Heb jij vragen over het gedrag van jouw pup? Of krijg jij er binnenkort een en wil je je goed voorbereiden? Wil je even met mij bespreken hoe ik je daarbij kan helpen? Je bent van harte welkom voor een gratis gesprek.

Wil je meer weten over mijn begeleidingstraject speciaal voor puppyeigenaren? Klik dan hier.

Wil jij regelmatig mijn gratis artikelen en tips ontvangen?

Klik dan hier om je meteen aan te melden!

Your information is safe with us

Wil jij weten of jouw hond zich anders kan gedragen? 

Wil je hier eens met mij over praten om te zien of ik je kan helpen?

Vraag een gratis gesprek aan!