welsh corgi pup

Laat je pup rustig kijken op straat

26 februari 2022

Staat jouw puppy ook zo vaak stil in de wandeling?

Laat je pup rustig kijken op straat!

Haasten en je pup geen tijd geven rond te kijken tijdens je wandelingen, kan ervoor zorgen dat je pup zich steeds meer gaat ontwikkelen tot een reactieve hond.

Alles is nieuw voor jouw pup.

Wanneer jij pas een puppy hebt, dan verlopen de wandelingen vaak nog niet van een leien dakje. Jouw puppy blijft misschien vaak stilstaan, en loopt nog niet goed met je mee. Stilstaan, gaan zitten, niet verder willen lopen, ergens anders naartoe willen, jouw puppy doet van alles, behalve netjes meelopen.

En misschien denk je nu “ja maar mijn puppy moet doorlopen, anders l leert hij het nooit”. Toch is dit niet zo. Jouw puppy heeft tijd nodig om de wereld om hem heen te ontdekken. Om alle dingen die hij op straat hoort ziet of ruikt, te leren kennen. Om te weten wat hij allemaal kan verwachten tijdens zo’n wandeling. Om te begrijpen wat al die nieuwe dingen te betekenen hebben.

Elke puppy ontwikkelt zich op zijn eigen tempo.

Elke puppy heeft zijn eigen karakter. De ene puppy is meer onverschrokken dan de andere. De ene puppy is sneller onder de indruk dan de andere. En de ene puppy heeft meer tijd nodig om iets te leren kennen of te ontdekken dan de andere.

Hoeveel tijd jouw puppy ook nodig heeft, het is belangrijk jouw puppy die tijd te gunnen. Door jouw puppy nu op zijn eigen tempo kennis te laten maken met van alles en nog wat, kan jouw puppy op latere leeftijd beter met al die prikkels omgaan.

Jouw pup nieuwe dingen op een goede manier laten ontdekken.

Wanneer jouw puppy de kans krijgt om op veilige afstand naar prikkels te kijken, leert jouw puppy bijvoorbeeld dat hij hier niks mee hoeft te doen. Of dat het niks is om bang voor te zijn. Dat hij deze prikkels bijvoorbeeld gewoon kan negeren. Met veilige afstand bedoel ik, die afstand waarop jouw puppy zich nog veilig voelt. Dus niet te dichtbij als dat nog te spannend is.

Puppy’s die onvoldoende tijd krijgen om op een goede manier kennis te maken met alle zaken die jullie tijdens de wandeling tegengekomen, hebben in hun latere leven een grotere kans om reactief te worden tijdens de wandelingen. En met reactief bedoel ik in dit geval dat jouw puppy bijvoorbeeld gaat blaffen naar van alles en nog wat, of aan de lijn gaat trekken wanneer jullie bepaalde prikkels tegenkomen.

Stil blijven staan met je pup is niet verkeerd.

Dus heb jij pas een puppy en staan jullie tijdens de wandelingen meer stil dan dat jullie lopen, dan is dat helemaal niet erg. Als jij jouw puppy de kans geeft om op zijn gemak de dingen te bekijken, leert jouw puppy wat deze dingen te betekenen hebben. Wanneer jij jouw puppy steeds maant om door te lopen , krijgt jouw puppy deze gelegenheid niet. Dit kan jouw pup onzeker maken. Er gebeuren allerlei dingen in de wandeling, of jullie komen van alles tegen, maar jouw puppy weet niet wat hij hier wel of niet mee moet doen.

Door nu rustig de tijd nemen tijdens je wandelingen, kun je een hoop ergernis en frustratie tijdens latere wandelingen voorkomen.

Reactie plaatsen

Wil jij regelmatig mijn gratis artikelen en tips ontvangen?

Klik dan hier om je meteen aan te melden!

Your information is safe with us

Wil jij weten of jouw hond zich anders kan gedragen? 

Wil je hier eens met mij over praten om te zien of ik je kan helpen?

Vraag een gratis gesprek aan!