bijtende pup

Een bijtende pup....

08 augustus 2022

Een bijtende pup......

Wat te doen, én wat niet te doen….

 Een bijtende puppy, het kan flink zeer doen. En soms lijkt het ook of je puppy volledig onhanteerbaar is. Misschien maak je je wel zorgen of je pup niet ‘vals’ zal worden, als hij zo flink in je bijt.

Maar.... puppy-bijten is absoluut normaal puppy gedrag.

Puppy’s doen het om op de manier de wereld te ontdekken. Ze doen het ook omdat ze nog niet beter weten. Puppy’s die met elkaar spelen in het nest doen dit meestal door in elkaar te bijten. Weten zij veel dat onze huid veel gevoeliger is… Bovendien hebben pups een grote kauwbehoefte, zeker als ze hun tandjes aan het wisselen zijn.

Maar ondanks dat het dus heel normaal is voor jouw puppy, kan het voor jou als eigenaar knap lastig zijn. Hoe ga je nu op een goede manier om met dit gedrag van jouw pup?

Als eerste wat dingen die je beter niet kunt doen als je puppy bijt:

  1. De mond van je puppy dicht knijpen. Dit kan ervoor zorgen dat jouw pup angstig wordt voor jouw handen of voor jou.
  2. Hard tegen je puppy schreeuwen dat het pijn doet. Ook hierdoor kan je pup angstig van je worden. Jouw puppy bedoelt het immers goed, en om hem dan zo te laten schrikken kan het vertrouwen in jou ernstig aantasten.
  3. Geef je pup geen tik op zijn neus. Ook dit kan jouw pup bang maken van jouw handen of van jou.
  4. Laat jouw pup op geen andere manier schrikken of doe hem op geen andere manier pijn. Zoals bij de vorige punten uitgelegd, je pup kan bang van je worden, en het beschadigt zijn vertrouwen in jou, en mogelijk ook in andere mensen of in de rest van de wereld.

Oké, dat kun je dus allemaal beter niet doen, maar wat kun je dan wel doen als je puppy bijt?

  1. Zorg dat er altijd voldoende kauwmateriaal voor jouw pup aanwezig is. Jouw puppy moet keus genoeg hebben aan materiaal waar hij op een verantwoorde manier zijn kauwbehoefte op kan uitleven.
  2. Zorg dat je zelf altijd speeltjes bij de hand hebt. Wanneer je puppy naar je toekomt, wacht je niet totdat hij/zij in je gaat bijten, maar zorg je dat je hem of haar meteen al een speeltje aan kan bieden. Zodat je pup echt kan leren dat spelen met mensen niet gebeurt door in hen te bijten, maar door middel van een speeltje. Doe dit ook als je door het huis loopt. Sommige pups hebben dan de neiging achter in je kuiten te gaan happen. Als jij zorgt dat je een speeltje kunt aanbieden op het moment dat je pup achter je aankomt kun je veel van dit gedrag voorkomen.
  3. Maak je huis puppy-proef, zodat alle spullen waar je pup niet op mag bijten, niet rondslingeren. Werk met een kamer-kennel of hekje in de kamer voor de momenten dat je even geen zicht op je pup hebt, om te voorkomen dat je pup het meubilair onder handen neemt. (Laat je pup op een goede manier aan deze kamer-kennel wennen).
  4. Zorg dat je puppy op een goede manier zijn energie kwijt kan, zodat hij rustig en voldaan is op de momenten dat je wat minder aandacht aan hem kan besteden. Laat je puppy lekker snuffelen tijdens de wandelingen (als hij/zij dat wil), speel met je pup met behulp van speeltjes en geef het eten niet in een voerbak maar door middel van hersenwerkjes en zoekspelletjes.
  5. Probeer met de eigenaren van de nestgenootjes van jouw pup speelafspraakjes te plannen, juist nadat de pups het nest hebben verlaten.
  6. Laat je pup met andere, daarvoor geschikte, honden spelen. Honden die sociaal vaardig zijn en die het zelf ook leuk vinden om met een puppy te spelen.

Wat als je pup toch bijt?

Bijt je pup alsmaar in jou en is hij/zij niet te stoppen: lees hier alles over in dit artikel: Pup bijt (onlinehondenschool.com).

 Bijt je pup op voorwerpen en/of maakt hij je meubilair kapot? Lees dan hier hoe je daar op een goede manier mee om kunt gaan: pup kauwt (onlinehondenschool.com).

Ik wens jou en je pup veel plezier!

Sylvia

P.S. Heb jij een pup die overmatig bijt? Denk je dat er meer aan de hand is dan ik hierboven heb geschreven, of lukt het je niet om het gedrag in goede banen te leiden? Blijf dan niet in je eentje aanmodderen. De puppy leeftijd is een belangrijke leeftijd en door in deze fase op de juiste manier met je pup om te gaan, help je je pup om op latere leeftijd een stabiele en evenwichtige hond te kunnen worden. Wil je eens samen met mij overleggen hoe ik jou en jouw pup kan helpen om deze puppyfase goed en op een prettige manier door te komen? Neem dan gerust even contact op voor een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek, waarin we samen kunnen bespreken of mijn hulp iets voor jullie is.

Reactie plaatsen

Wil jij regelmatig mijn gratis artikelen en tips ontvangen?

Klik dan hier om je meteen aan te melden!

Your information is safe with us

Wil jij weten of jouw hond zich anders kan gedragen? 

Wil je hier eens met mij over praten om te zien of ik je kan helpen?

Vraag een gratis gesprek aan!