rustige pup

De ontwikkelingsfasen van pup naar volwassen hond

Onze pups maken een hele ontwikkeling door, vanaf het moment van bevruchting totdat ze volwassen zijn geworden. Je pup kan in enkele weken bijvoorbeeld van heel rustig naar brutaal gaan in zijn puberteit. De opvoeding van de moederhond in de eerste periode heeft ook invloed op de socialisatie en angstfase van je pup. Als eigenaar is het goed om te weten en te begrijpen welke fasen je pup doormaakt. Onderstaand worden de fasen die onze pups doormaken kort toegelicht.


Prenatale periode

Honden zijn ongeveer 9 weken drachtig voor hun pups geboren worden. Hoe de pups zich ontwikkelen is uiteraard afhankelijk van hun genetische aanleg en de gezondheid van de moederhond. Maar ook de ervaringen van de moeder tijdens de dracht kunnen grote invloed hebben op de ontwikkeling van de pups.

Wanneer de moederhond tijdens de dracht stress ervaart, kan dit tot gevolg hebben dat pups reactiever worden, dan pups van een moederhond die tijdens de dracht geen of weinig stress heeft gehad.


Neonatale periode

Met deze periode worden de eerste 12 dagen na de geboorte bedoeld. De zorg die de moederhond tijdens deze periode geeft aan de pups, heeft een groot en langdurig effect op het gedrag van de pups in hun latere leven. Pups van een zorgzame moederhond hebben meer kans zich te ontwikkelen tot sociaal en emotioneel stabiele honden, die minder snel geneigd zijn tot het inzetten van agressie.


Transitionele periode (overgangsfase)

Met deze periode wordt de periode van dag 13 tot en met 21 bedoeld. De oogjes en oortjes van de pups gaan open, en de pups krijgen meer interesse in hun omgeving. Aan het eind van deze periode kunnen de pups zichzelf warm houden, daar hebben ze dan de moederhond niet per se meer voor nodig.


Sensitieve periode (socialisatiefase)

De socialisatie van pups begint ongeveer wanneer ze 3 weken oud zijn, en duurt gemiddeld totdat ze 3 maanden oud zijn. De pups staan in deze periode open voor nieuwe dingen. Nieuwe voorwerpen, nieuwe mensen, andere honden, andere dieren, nieuwe omgevingen, geluiden, oppervlakten, enzovoorts. Aan alle dingen waar de pup in deze periode op een goede manier mee in aanraking komt, raakt een pup snel gewend. Dit heeft heel veel invloed op de manier waarop de pup in zijn/haar latere leven met deze zaken omgaat. Maar het heeft ook invloed op de manier waarop de pup in zijn latere leven met onbekende dingen/mensen/dieren omgaat.


Angstfase

Na de sensitieve periode volgt de angstfase. Deze periode loopt ongeveer vanaf maand 3 tot en met maand 6. In deze periode verdwijnt de onbevangenheid van de pup. De pup betreedt nieuwe dingen en nieuwe personen/dieren met meer argwaan. In deze periode is het nog steeds heel belangrijk de pup goede ervaringen met nieuwe en bekende dingen/personen/dieren te laten opdoen, maar soms kost dit iets meer moeite. Nieuwe dingen moeten soms voorzichtiger geïntroduceerd worden bij de pup. Het blijft uitermate belangrijk om de pup goede ervaringen te laten opdoen. Pas de mate waarin of waarop je je pup met nieuwe dingen laat kennismaken in deze fase aan naar wat de pup aankan. Het is voor eigenaren in deze fase heel belangrijk goed op de lichaamstaal van hun pup te letten zodat ze mogelijke spanning in een vroeg stadium op kunnen merken.


Puberteit

In de eerste fase van de puberteit zal de pup emotioneel wat gevoeliger worden. In deze fase is het belangrijk erop te letten dat je pup niet overprikkeld raakt door allerlei nieuwe indrukken. Deze periode duurt gemiddeld totdat je pup ongeveer 9 maanden is. Vanaf ongeveer een maand of 9 wordt je pup lichamelijk volwassen (bij pups van kleine rassen vindt dit eerder plaats dan bij pups van grote rassen).

Deze tweede fase van de puberteit begint als je pup lichamelijk volwassen is en duurt gemiddeld totdat je pup zo’n 18 maanden is. In deze periode heeft jouw pup ineens veel minder interesse in jou en lijkt hij slechter te luisteren. Dit komt omdat de buitenwereld voor jouw pup ineens veel interessanter is geworden. Ook kunnen er in deze periode gedragsveranderingen optreden onder invloed van de hormonen die bij de pup door het lijf gieren.

De puberteit is vaak het heftigst rond de leeftijd van 18 maanden. Daarna zal je merken dat je pup weer wat rustiger en evenwichtiger wordt.  In de leeftijd tussen 24 en 30 maanden hebben de hersenen van jouw hond zich volledig kunnen ontwikkelen en breekt de periode van volwassenheid aan.


Wil jij regelmatig mijn gratis artikelen en tips ontvangen?

Klik dan hier om je meteen aan te melden!

Your information is safe with us

Wil jij weten of jouw hond zich anders kan gedragen? 

Wil je hier eens met mij over praten om te zien of ik je kan helpen?

Vraag een gratis gesprek aan!