puberteit bij honden

Puberteit bij honden

22 augustus 2024

Puberteit bij honden... 😊

Ben je net de puppyfase voorbij, wordt het bijten van je hond wat minder, kun je weer doorslapen, en is de zindelijkheidstraining bijna helemaal afgerond, stelt je hond je weer voor nieuwe uitdagingen. De puberteit is aangebroken!

De puberteit begint bij de meeste honden ergens tussen de 6 en 12 maanden. Hoelang deze fase duurt is ook per hond/ras verschillen. In het algemeen worden kleine honden wat eerder volwassen dan grotere.

De puberteit bij honden gaat niet zozeer over het afzetten van onze honden tegen ons als eigenaar maar vooral over omgaan met een wereld die op heel veel vlakken interessanter is geworden.

Hormonen
In de puberteit gaan bij onze honden de hormonen opspelen. 

Luchtjes die voorheen alleen maar luchtjes waren, zijn nu ineens mega interessant. Denk aan de geuren van andere honden, die voor onze puberhonden ineens veel meer nuttige informatie bevatten. Het wordt belangrijk voor onze pubers om te ontdekken hoe het erbij andere honden voorstaat. Hoe oud zijn ze, is het een reutje of een teefje, zijn ze wel of niet vruchtbaar, enzovoorts. Waar jouw puppy misschien alleen maar wilde spelen, wil jouw puberhond veel meer weten.

Zelfstandigheid
Puppy’s kunnen zich in hun angstfase vooral richten op ons als eigenaar. Uiteraard is dat niet voor elke puppy in dezelfde mate, er zijn ook puppy’s die al behoorlijk zelfstandig zijn. Maar de meeste honden worden in de puberteit nog zelfstandiger. Zij vinden het belangrijk om zelf te kunnen bepalen of ze bijvoorbeeld wel of niet op onderzoek uitgaan. Of ze wel of niet een bepaalde geur/persoon/andere hond/ander dier verder willen onderzoeken.

Angst
Ook kan het zijn dat jouw puber toch ineens wat angstiger lijkt te worden. Waar jouw puppy soms nog onnadenkend en onbevangen is, kan jouw puber wat gereserveerder zijn.

Ander gedrag
Bovenstaande factoren kunnen ertoe leiden dat jouw puber zich anders gaat gedragen. Het kan zijn dat jouw hond wat slechter luistert dan voorheen. Immers die geuren zijn vele malen interessanter. En jouw hond is zelfstandiger. Luisteren of dicht bij jou zijn is niet meer zijn of haar hoogste prioriteit. De wereld ontdekken staat nu op nummer één. Je hond loslaten en terugroepen kan in deze fase wat minder vanzelfsprekend zijn dan voorheen. Misschien moet je je hond wat vaker aanlijnen. Dit om te voorkomen dat je hond in vervelende of gevaarlijke situaties terechtkomt.

Tussen honden onderling kun je ook ander gedrag zien. Misschien reageren reuen nu anders op jouw puber reutje dan ze voorheen deden. Puberreuen scheiden namelijk erg veel testosteron uit, wat ander gedrag bij andere reuen kan uitlokken. Ook teefjes kunnen anders reageren op jouw puber reutje. Zo’n puber reu vol hormonen kan namelijk wel erg interessant ruiken. Of juist meer bedreigend aanvoelen. Ook jouw reu zelf kan nu anders reageren. Dit kan uitgelokt worden door het andere gedrag wat andere honden nu laten zien, maar ook door de opspelende hormonen in jouw reu zelf. Misschien bestijgt jouw reu andere honden wat vaker, of is hij niet weg te slaan bij het teefje van de buren.

Wanneer jij een puber teefje hebt, kun je merken dat de reuen uit de buurt wat langer en opdringerig aan haar snuffelen. Het kan zijn dat ze daar wat minder van gediend is, en af en toe gaat snappen. Bescherm je hond hiervoor en haal haar uit de situatie wanneer je merkt dat het teveel voor haar wordt. Ook teefjes onderling kunnen anders op elkaar reageren. Nu jouw hond geen puppy meer is, tolereren andere honden soms wat minder.

Al met al is dit een fase waarbij het erg belangrijk is het contact tussen jouw puber en andere honden goed te blijven managen en monitoren.

Ook is het belangrijk te blijven oefenen met de dingen die je je pup geleerd hebt. Maakt het extra leuk om met jou bezig te zijn. Doe desnoods in bepaalde oefeningen even een stapje terug. Maar hou vooral vol. Heb geduld. Geniet van de capriolen die jouw puber uithaalt. Lach een keer wanneer jouw puber bananen in zijn of haar oren heeft. Ook de puberteit is een fase. Blijf vooral werken aan de onderlinge band. Ben bedachtzaam op het ontstaan van ongewenst gedrag en leid dit zo snel mogelijk in goede banen. Dan heb je straks een prachtige evenwichtige volwassen hond!

Sylvia

P.S. Loop jij in deze fase tegen bepaalde problemen aan met je hond, waar je echt niet om kunt lachen? Sterker nog, misschien staat het huilen je nader dan het lachen.. ☹? Wacht dan niet te lang en zoek hulp. Sluimerende of beginnende problemen in deze fase, kunnen de rest van een hondenleven zwaarder maken dan nodig is. Laten we samen bekijken wat er aan de hand is én hoe ik je kan helpen het tij te keren. Dit kunnen we vrijblijvend doen tijdens een gratis kennismakingsgesprek.

Reactie plaatsen

Wil jij regelmatig mijn gratis artikelen en tips ontvangen?

Klik dan hier om je meteen aan te melden!

Your information is safe with us

Wil jij weten of jouw hond zich anders kan gedragen? 

Wil je hier eens met mij over praten om te zien of ik je kan helpen?

Vraag een gratis gesprek aan!