Kind en pup
Leuk, een puppy. Maar soms ook lastig, zeker als je kinderen nog jong zijn. Door ervoor te zorgen dat de eerste ontmoetingen tussen je kind en je pup op een goede manier verlopen, kun je een goede basis leggen voor een fijn leven samen van jouw puppy binnen je gezin.
Hoe kun je de eerste ontmoetingen tussen jouw nieuwe puppy en je kinderen nu op een goede manier laten verlopen?
Hieronder volgen wat tips.
Baby en pup
Baby’s lopen en rennen nog niet rond in je huis, en je hebt zelf nog de controle over waar je baby zich bevindt. Zorg voor afstand tussen je baby en je pup, maar laat ze op een prettige manier rustig aan elkaar wennen.
Onderstaande tips kunnen hierbij helpen:
• Je kunt dekentjes met de geur van de baby al mee naar de fokker nemen, voor in het nestje, zodat de puppy alvast kan kennis maken met deze geur.
• Ga geregeld met je baby in je armen op een stoel naast de Bench of het kussen van je puppy zitten. Geef je puppy ondertussen steeds lekkere dingetjes zodat hij de geur, de geluidjes én het feit dat je met de baby bezig bent associeert met prettige dingen. Ook je baby hoort, ruikt en ziet je puppy op die manier van een veilige afstand en went ongemerkt aan je pup.
• Geef je puppy een gevuld voerspeeltje of een kluifje wanneer je bezig bent met je baby en niet met je puppy bezig kunt zijn.
• Geef je puppy iets extra lekkers wanneer je baby huilt, zodat hij of zij dit geluid associeert met prettige dingen.
Kind en pup
Wanneer je kinderen nog jong zijn wanneer je puppy bij jullie komt, is het belangrijk ervoor te zorgen dat de situatie steeds veilig blijft, zowel voor je kinderen, als voor je puppy. Kinderen vinden puppy’s vaak ontzettend leuk en willen ze aanraken, er mee spelen en knuffelen. Het kan zijn dat je puppy dit helemaal niet zo leuk is, of dat je pup dit zelfs beangstigend vindt. Puppy’s daarentegen, willen in een speelse bui soms in mensen happen, in hun kleren gaan hangen of tegen ze op springen. Het kan zijn dat je kindje dat helemaal niet zo leuk vindt, of dat dit beangstigend voor hem of haar is. Voor zowel je kinderen als je pup is het belangrijk dat beide partijen leren hoe ze goed met elkaar om kunnen gaan en wat ze van elkaar kunnen verwachten.
Onderstaande tips kunnen hierbij helpen:
• Voordat je jouw puppy mee naar huis neemt, kun je je kinderen voorbereiden hoe ze straks met de nieuwe puppy om kunnen gaan. Leer je kinderen bijvoorbeeld hoe ze een hond op een goede manier kunnen aaien, door te oefenen met een knuffel. Leer ze de hond te aaien van schouders naar staart met een platte hand. Leer ze dat de puppy niet mogen omklemmen of omhelzen. Leg ze uit dat ze de pup nooit zomaar mogen oppakken. Vertel ze dat ze de puppy straks nooit mogen storen als hij of zij slaapt of aan het eten is.
• Zet alle spullen voor de puppy ruim voor de tijd dat je puppy komt al klaar in huis. Je kinderen kunnen dan alvast wennen aan de spulletjes van je pup, ze kunnen leren wat voor de hond is en wat voor hen, wat de spulletjes zijn waar ze niet aan mogen komen. Ook kunnen ze leren dat de mand/Bench/ren een plekje voor de pup is, waar ze de puppy straks niet mogen storen. En dat ze bijvoorbeeld niet aan de voer- en waterbak van de puppy mogen komen.
• Kijk naar het karakter van je kinderen, maar ook naar dat van je pup. Hoe timide of druk zijn beiden? Wanneer je kinderen snel opgewonden zijn, of heel enthousiast zijn omdat er een nieuwe pup komt, kun je de allereerste introductie zo rustig mogelijk laten verlopen door je kinderen rustig te laten zitten. Ze kunnen dan niet meteen boven op de pup duiken, waardoor de pup erg zou kunnen schrikken en bang zou kunnen worden van de kinderen. Bij kinderen die meer timide zijn, en die de puppy in eerste instantie juist spannend vinden, kun je de pup juist bij de eerste introductie wat te doen geven, zoals een kluifje om op te kauwen, zodat je pup niet boven op je kinderen springt of in ze gaat happen.
• Voor een puppy kan het wennen aan kinderen heel anders zijn dan wennen aan volwassenen. Kinderen zijn vaak drukker, luidruchtiger, ze maken veel meer bewegingen, ze ruiken anders, bewegen anders (bijvoorbeeld als ze nog kruipen), enzovoorts. Het is verstandig om je als nieuwe puppy eigenaar te verdiepen in de lichaamstaal van honden, zodat je snel bij je pup kunt herkennen of hij of zij gespannen raakt, angstig wordt, of bijvoorbeeld te druk wordt. Hoe eerder je dit opmerkt bij je pup, hoe eerder je kunt ingrijpen, en bijvoorbeeld je pup en je kinderen even apart van elkaar iets kunt laten doen. Op deze manier kun je voorkomen dat er iets mis zou gaan.
• Wanneer je kinderen veel bewegen en bijvoorbeeld door het huis rennen, dan kan dit een grote trigger voor je pup zijn om ook te gaan rennen, achter de kinderen aan. Hetzelfde kan gebeuren wanneer je kinderen veel geluid maken, bijvoorbeeld als ze gillen of huilen. Dit kan ook een trigger zijn voor je pup zijn om naar de kinderen te rennen, tegen ze op te springen of in ze te bijten. Of wanneer je met de kinderen gaat stoeien, springt je pup hier tussen en wil dan vaak ook happen. Op dit soort drukke momenten kun je jouw pup iets geven waarmee hij of zij zichzelf kan vermaken, bijvoorbeeld een kluifje of een gevuld voerspeeltje. Wanneer je pup een eigen ruimte heeft in huis, bijvoorbeeld de Bench of de ren, én je pup voelt zich hier comfortabel in (deze voorwaarde is heel belangrijk), kun je de pup op die momenten ook even prettig in deze ruimte laten verblijven.
• Je kunt je kinderen bij de eerste ontmoeting met de pup in je huis iets te doen geven, samen met de pup, zodat je de ontmoeting kunt regisseren. Laat de kinderen de pup bijvoorbeeld wat snoepjes geven of iets dergelijks, in plaats van het aan je kinderen en puppy over te laten wat ze samen gaan ondernemen.
• Als ouders kun je de pup op schoot nemen (als de pup dat prettig vindt) bij een eerste ontmoeting met de kinderen, zodat de kinderen rustig kunnen aaien. Let hierop altijd op de lichaamstaal van de pup en beoordeel steeds opnieuw of je pup zich nog comfortabel voelt met de situatie. Voorkom dat je pup de situatie alleen maar gelaten ondergaat of er zelfs stress van ervaart. Breek dan het contact tussen pup en kind even af, door bijvoorbeeld je kinderen even iets anders geven om te doen.
• Zorg dat het speelgoed van je puppy en het speelgoed van de kinderen op aparte plaatsen liggen in huis. Laat het speelgoed van de kinderen niet rondslingeren op de vloer op plaatsen waar je pup rondloopt, en andersom, laat de speeltjes van je pup niet op de speelplekken van je kinderen rondslingeren.
• Monitor altijd de interactie tussen je pup en je kinderen. Laat je pup en je kinderen niet bij elkaar zonder volwassene erbij.
Naarmate je kinderen en je pup steeds meer aan elkaar gewend raken en het voor iedereen duidelijk is hoe met elkaar om te gaan, kunnen je kinderen en de pup veel plezier hebben samen en elkaars gezelschap op een goede manier opzoeken en van elkaar genieten.
Heb jij vragen over het gedrag van jouw pup? Of krijg jij er binnenkort een en wil je je goed voorbereiden? Wil jij misschien eens met mij overleggen over jouw puppy? Je bent van harte welkom voor een gratis en vrijblijvend gesprek. We kunnen dan samen even bespreken hoe jij jouw pup zo goed mogelijk kunt begeleiden en hoe ik je hierbij kan ondersteunen.