Auw, mijn pup bijt
Wat leuk, een puppy in huis! Dit is zeker waar, maar de puppytijd kan soms ook lastig zijn. Met name in de fase wanneer jouw pup bijt, bijvoorbeeld in je handen, armen, benen of je kleren. Onderstaand artikel gaat over dit gedrag van je pup, waarom hij dit doet en hoe je er goed mee om kunt gaan.
Waarom bijt je pup?
Heb je ooit puppy’s zien spelen met hun nestgenootjes? Ze rollebollen over elkaar heen en bijten bijvoorbeeld in elkaars oren en staart. Puppy’s zijn gewend om op die manier te spelen, en wanneer ze dan bij ons in huis komen weten ze nog niet beter. Wanneer ze met ons willen spelen bijten ze ook in ons, of in onze fladderende kleren bijvoorbeeld. Voor een puppy heel normaal, maar voor ons minder prettig.
Ook moeten puppy’s hun tanden nog wisselen, en net zoals bij kinderen in die fase hebben ze dan soms een grote behoefte om op van alles en nog wat te kauwen.
Wat onze puppy’s nog moeten leren, is dat spelen met mensen erg leuk kan zijn, maar dat je dan beter je tandjes niet kunt gebruiken.
Je pup bijt? Voorkomen is beter dan genezen.
Wat met elk ongewenst gedrag goed werkt, is dat voorkomen beter is dan genezen. Probeer te voorkomen dat jouw pup in je bijt, door te zorgen dat je altijd leuke speeltjes bij de hand hebt in deze fase. Wanneer je bijvoorbeeld een (lange) reep stof in je zak heb zitten, kun je die altijd snel tevoorschijn halen wanneer je pup op je af komt rennen. En als je zorgt dat er op allerlei strategische plaatsen in huis speeltjes liggen, heb je ze ook altijd snel gepakt. Wanneer je steeds een speeltje aanbiedt voordat je pup in je gebeten heeft, leert hij vanzelf dat spelen met mensen erg leuk met een speeltje is!
Wanneer jij en jouw pup het leuk vinden om samen te stoeien, doe dit dan liever niet met alleen je handen, maar zorg dat je hierbij ook een speeltje gebruikt, ook weer om bijten in jezelf te voorkomen.
Wanneer jouw pup met een speeltje in zijn mond door de kamer loopt kun je hem hiermee aanmoedigen en dat moment ook benutten om samen te spelen, zodat jouw pup spelenderwijs leert dat wanneer hij jou wil uitnodigen om samen te spelen, hij dit kan doen door met een speeltje naar je toe te komen.
Wanneer je puppy erg moe is, en toe is aan een dutje, kan het bijtgedrag soms erger worden. Je pup is als het ware overprikkeld en weet met zichzelf op dat moment ook niet zo goed raad. Probeer er daarom voor te zorgen dat er voldoende rustmomenten voor je puppy zijn, en voor regelmaat in zijn dagelijks leven, zodat hij niet zo snel té moe raakt.
Wanneer je visite hebt, of wanneer je kinderen druk in huis aan het spelen zijn, of de situatie op andere manieren er voor zorgt dat je pup extra druk wordt, kun je zorgen dat je puppy iets te doen heeft waarmee hij zichzelf op dat moment kan vermaken. Je kunt hierbij bijvoorbeeld denken aan een lekker (veilig) kluifje of een goed gevulde Kong.
Maar wat nu als je pup toch bijt?
Wanneer je alle bovenstaande maatregelen in acht neemt, kun je vaak toch niet helemaal voorkomen dat je puppy zal bijten.
Laat je pup en je kinderen nooit alleen, zodat je de situatie zelf altijd kunt beoordelen en in kunt grijpen indien nodig. Wanneer de kinderen gaan rennen of zelf ook druk worden van het gedrag van je pup, wordt je pup vaak ook nog drukker en gaat hij vaak nog meer bijten. Je kunt dan de pup en de kinderen beter even uit elkaar halen, bijvoorbeeld door ze allebei iets te doen te geven apart van elkaar, of door je zelf met je pup bezig te houden terwijl de kinderen hun eigen ding doen.
Bestraf je pup niet wanneer hij in jou of iemand anders bijt. Zoals hierboven uitgelegd is het voor je pup normaal gedrag, en wanneer je hem gaan bestraffen maak je de situatie alleen maar spannender, waardoor de neiging om te bijten bij je puppy misschien juist alleen maar groter wordt (door de extra opwinding). Of je creëert een ander probleem, bijvoorbeeld omdat je pup bang van je wordt.
Wanneer je pup in je bijt, kun je hem een ander speeltje aanbieden, liefst een speeltje waar hij zelf mee kan spelen. Komt hij dan met dit speeltje in zijn mond weer naar je toe kun je samen met dit speeltje spelen.
Is je pup echt niet te stoppen, en blijft hij maar bijten, ga dan even na of het eigenlijk niet zijn slaaptijd is. Als dit het geval is kun je hem het beste even gelegenheid tot slapen bieden.
Indien je pup echt niet moe is, maar gewoon erg druk op dat moment, en spelen met behulp van speeltjes niet lukt, kun je op dat moment, ook iets heel anders met hem gaan doen, bijvoorbeeld even samen gaan wandelen.
Zoals hierboven gezegd is dit gedrag van je pup niet altijd fijn, maar het is echt een fase waar je pup doorheen moet, normaal gesproken gaat dit gedrag na deze fase over.
Heb jij vragen over het gedrag van jouw pup? Of krijg jij er binnenkort een en wil je je goed voorbereiden? Wil jij misschien eens met mij overleggen hoe ik je hierbij kan helpen? Je bent van harte welkom voor een gratis gesprek.