hond blaft 1

Waarom blaft mijn hond

Vraag je je af, waarom blaft mijn hond zo? Hoe kan ik dit stoppen? Onderstaand artikel gaat in op de verschillende redenen die honden kunnen hebben om te blaffen.

Blaffen is normaal

Bijna elke hond blaft regelmatig. En dat is een ook volkomen normaal. Blaffen is een communicatiemiddel in hondenland. Door middel van hun geblaf, proberen honden dingen duidelijk te maken. Bijvoorbeeld aan andere honden in hun omgeving, aan jou, aan een indringer in jullie huis, noem maar op.

Alhoewel blaffen heel normaal hondengedrag is, kan het voor ons als hondeneigenaar heel vervelend zijn.

Wat als je hond heel vaak blaft, voor elk klein geluidje, of tegen alles wat hij ziet?

Wat als je hond maar blijft blaffen, zonder dat je het kunt stoppen?

 

Heb jij een hond die veel, vaak en hard blaft, en zou je heel graag willen dat hij hier mee stopt?

Dan is het belangrijk dat jij je eerste verdiept in de functie die dit blaffen voor jouw hond heeft. Wat wil jou hond vertellen door te blaffen? Wat wil hij bereiken, of wat wil hij juist stoppen?

Pas als je begrijpt wáárom jouw hond blaft kun je hem helpen dit minder te doen.

Wat zijn veel voorkomende redenen waarom honden blaffen?

1. Alarm blaffen.

Veel honden blaffen tegen voorbijgangers langs het huis. Dit doen ze om jou en andere gezinsleden te waarschuwen voor het mogelijke gevaar wat dreigt. Of jouw hond blaft tijdens jullie wandeling wanneer hij ‘spannende’ prikkels in de verte ziet. Meer over signalen die erop kunnen wijzen dat je hond bang is vind je hier.

2. Dreigend blaffen. 

Je hond blaft om iets spannends op afstand te houden of weg te jagen. Bijvoorbeeld een inbreker. Maar bijvoorbeeld ook een voor hem angstaanjagende andere hond tijdens jullie wandelingen.

3. Opwinding. 

Je hond kan zo enthousiast worden van iets, dat het voor hem onmogelijk wordt zich stil te houden.

4. Blaffen om aandacht. 

Honden blaffen om jouw aandacht te krijgen. Of de aandacht van visite. Misschien wil jouw hond de aandacht van een andere hond die hij in de verte ziet.

5. Begroetings-blaffen

Jouw hond is blij jou te zien, wanneer je weer thuiskomt. Of je hond is enthousiast als er visite is.

6. Compulsief blaffen. 

Hiervan is sprake wanneer jouw hond blaft om te blaffen. Wanneer de oorspronkelijk reden waarom jouw hond blaft verdwenen is, maar jouw hond niet meer kan stoppen.

7. Sociaal-gefaciliteerd blaffen. 

Jouw hond gaat blaffen wanneer hij een andere hond hoort blaffen.

8. Pijn

Wanneer jouw hond zich pijn doet, dan kan dit voor jouw hond een reden zijn om te blaffen.

9. Eenzaamheid. 

Bijvoorbeeld een hond met verlatingsangst die zijn gezinsleden wil terugroepen.

Jouw hond zijn geblaf kan anders klinken, afhankelijk van de reden waarom jouw hond blaft. Jouw hond kan harder of zachter blaffen, met hoge of lage tonen, korte of lange blaffen laten horen en variëren in het ritme van zijn geblaf. Bij sommige honden is aan de manier waarop ze blaffen duidelijk te horen waarom ze dit doen, bij andere honden is dit wat lastiger.

hond blaft raam

Wil jij dat jouw hond minder blaft? 

Probeer dan uit te zoeken welke van bovenstaande redenen voor jouw hond in die situatie een rol kunnen spelen.

Vervolgens kun je aan de slag gaan met zo’n reden. Om je hond te laten stoppen met blaffen ga je in eerste instantie niets doen aan het blaffen op zich, maar aan de reden waarom jouw hond denkt dat hij moet blaffen.

Bijvoorbeeld: stel dat jouw hond tijdens jullie wandelingen blaft naar voorbijgangers. Er is sprake van alarm blaffen en dreigend blaffen. Om dit blaffen te laten ophouden, zul je je hond dan moeten leren dat voorbijgangers tijdens jullie wandelingen helemaal niet gevaarlijk zijn. Bijvoorbeeld door steeds iets leuks te laten gebeuren, wanneer jouw hond een voorbijganger ziet (je kunt je hond dan bijvoorbeeld iets lekkers geven, op voor hem een veilige afstand van de voorbijgangers).

Wanneer je iets kunt veranderen aan de reden waarom jouw hond denkt te moeten blaffen, of aan de functie die het geblaf voor jouw hond heeft, zal het blaffen vanzelf minder worden.

Zou jij eens met mij willen bespreken of ik jou en jouw hond kan helpen het blaffen te verminderen? Je bent van harte welkom voor een gratis (en vrijblijvend) gesprek.

Wil je graag meer informatie over mijn begeleidingstraject speciaal voor honden die blaffen tijdens de wandelingen? Klik dan hier.


Reactie plaatsen

Wil jij regelmatig mijn gratis artikelen en tips ontvangen?

Klik dan hier om je meteen aan te melden!

Your information is safe with us

Wil jij weten of jouw hond zich anders kan gedragen? 

Wil je hier eens met mij over praten om te zien of ik je kan helpen?

Vraag een gratis gesprek aan!