stop met blaffen

Stop met blaffen!

Als gedragstherapeut wordt ik regelmatig gevraagd langs te komen bij honden die veel blaffen. Dit kan om allerlei uiteenlopende redenen zijn, zoals bijvoorbeeld wanneer er visite komt, wanneer je hond wacht tot je zijn balletje weggooit, of bijvoorbeeld wanneer er onverwachte geluiden klinken. Veel hondeneigenaren ervaren het blaffen van hun hond als vervelend en willen dat hun hond stopt met blaffen.


Wij mensen kunnen blaffen als vervelend ervaren, maar voor een hond kan het heel normaal zijn om te doen. Wanneer een hond zich bijvoorbeeld door iets of iemand bedreigd voelt, is het normaal om te proberen die dreiging weg te jagen. In zo'n soort situatie kan het heel natuurlijk voor je hond zijn om te gaan blaffen. Of je hond is zo blij dat jullie samen gaan spelen, dat hij gewoon niet stil kan blijven. Zo zijn er nog veel meer situaties waarin het natuurlijk gedrag is voor een hond om te blaffen.


Stop met blaffen! Wat als je hond overmatig blaft?


Wanneer een hond echter overmatig blaft, bijvoorbeeld de dreiging is al lang weg en je hond blijft maar door blaffen, of je hond blaft voor elk geluidje wat er klinkt, of hij vliegt bijna door de ruit wanneer hij blaft naar voorbijgangers die langs je raam lopen, is het zeker ook in het belang van de hond om te proberen dit gedrag te laten afnemen. Een hond die zich een groot gedeelte van de dag bedreigd voelt en dus de noodzaak voelt om maar te blijven blaffen, of dit heel vaak doet op een dag en dus weinig rust ervaart, voelt zich vaak zelf zeker ook niet prettig en dit komt zijn welzijn niet ten goede.


Veel mensen roepen naar hun hond wanneer hij blaft om hem stil te krijgen. Dit werkt echter averechts.  Stel je hond is erg opgewonden omdat er leuke visite komt, of omdat hij zo enthousiast is omdat jullie met de bal gaan spelen. Dan zal hij echt niet kalmer worden als je tegen hem roept. Je vergroot de opwinding misschien juist nog wel meer. Of je maakt van een fijne situatie voor je hond juist een vervelende situatie.

Als je hond blaft omdat hij zich door iets of iemand bedreigt voelt en je schreeuwt dan tegen hem, zal hij zich zeker niet minder bedreigd gaan voelen. Je kunt juist het tegengestelde bereiken, dat je hond zich als maar onprettiger gaat voelen in die situatie.

Als je tegen je hond schreeuwt en hij stopt met blaffen dan wil dat niet zeggen dat het probleem is opgelost. Je hond durft op dat moment misschien niet meer te blaffen (hij wil de dreiging weg jagen, maar het feit dat jij boos op hem wordt vindt hij nog bedreigender, dus hij blaft niet), maar de reden waarom hij ging blaffen is nog onveranderd.


Blaffen is vaak een symptoom, een uiting van een gevoel dat je hond op dat moment heeft. Dit gevoel kan van alles zijn, vreugde, angst, opwinding, enzovoorts. Om het blaffen te verminderen is het belangrijk na te gaan wat de reden is waarom je hond blaft en hiermee, indien nodig, aan de slag te gaan.

Zou jij eens met mij willen bespreken of ik jou en jouw hond kan helpen het blaffen te verminderen? Je bent van harte welkom voor een gratis (en vrijblijvend) gesprek.

Wil je graag meer informatie over mijn begeleidingstraject speciaal voor honden die blaffen tijdens de wandelingen? Klik dan hier.Wil jij regelmatig mijn gratis artikelen en tips ontvangen?

Klik dan hier om je meteen aan te melden!

Your information is safe with us

Wil jij weten of jouw hond zich anders kan gedragen? 

Wil je hier eens met mij over praten om te zien of ik je kan helpen?

Vraag een gratis gesprek aan!