hond blaft naar andere honden

Mijn hond blaft naar andere honden

Een wandeling met je hond kan een stressvolle aangelegenheid worden wanneer je hond blaft naar andere honden. Wat bedoeld is als een ontspannen bezigheid voor zowel hond als eigenaar, kan dan soms veel stress opleveren.


Voor veel mensen is dit een situatie die ze niet prettig vinden. En zich ook heel anders hadden voorgesteld. Sommige mensen voelen zich opgelaten ten opzichte van de andere hondeneigenaren, anderen raken geïrriteerd door hun eigen hond. Ook de honden zelf worden er meestal niet meer ontspannen van. Reden om eens te kijken wat hier aan de hand is en of het ook niet anders kan.


Waarom blaft je hond naar andere honden?

De redenen waarom honden naar andere honden blaffen tijdens hun aangelijnde wandelingen kunnen divers zijn.


Hieronder worden enkele mogelijke oorzaken besproken:


* Een van de meest voorkomende redenen is dat jouw hond andere honden best wel spannend vindt. En ook al heb je een hond die zich heel stoer voor doet als hij andere honden ziet, vaak doet hij dit toch omdat hij het eigenlijk gewoon eng vindt. Je hond kan dan kiezen voor de aanpak “de aanval is de beste verdediging”, hij probeert bijvoorbeeld door stoer en luidruchtig te doen de andere hond op afstand te houden. En meestal lukt dat ook. De meeste andere hondeneigenaren lopen door wanneer jij daar staat met jouw blaffende hond aan de lijn, dus jouw hond bereikt wat hij wilde bereiken en gaat dit gedrag daarom misschien wel steeds vaker laten zien.


*Een andere reden kan zijn dat jouw hond gefrustreerd raakt van het zien van andere honden, juist omdat hij er niet naartoe kan, doordat hij is aangelijnd. Je hond vindt andere honden misschien juist heel leuk en wil graag contact met ze, maar omdat hij belemmerd wordt door de lijn, raakt hij gefrustreerd. Daarom kan hij gaan blaffen en soms zelfs lelijk doen, waardoor hij juist steeds minder contact met andere honden gaat krijgen en zijn frustratie misschien alsmaar groter wordt.


*Ook kan het voorkomen dat jouw hond in het verleden altijd vriendelijk was naar andere honden, maar nu ineens gaat blaffen wanneer hij andere honden tegenkomt. Dit kan bijvoorbeeld komen door lichamelijke klachten bij jouw hond. Wanneer jouw hond ergens pijn ervaart in zijn lichaam, kan hij in het algemeen “minder zin hebben in gedoe”, en daarom een andere hond bij voorbaat al op afstand willen houden. Of hij heeft laatst nog gespeeld met een andere hond, waarbij zijn lichamelijke klacht opspeelde, en hij wil andere honden daarom nu liever vermijden. Je hond kan pijn hebben zonder dat wij dit als eigenaar meteen opmerken, maar zijn veranderde reactie naar bijvoorbeeld andere honden kan hier wel een signaal van zijn. Voor meer informatie over dit onderwerp kun je hier klikken.


*Je hond is erg gespannen zijn door andere oorzaken, het ontmoeten van een andere hond kan op dat moment teveel voor hem zijn. Stel je hebt een hond die bang is van vuurwerk en in de periode rond oud en nieuw al erg veel stress te verwerken krijgt. Het kan dan zijn dat het ontmoeten van een andere hond op dat moment net teveel voor hem is.


*Sommige honden krijgen fysiek of mentaal te weinig uitdaging. Ze kunnen daardoor zelf iets zoeken om zich mee bezig te houden en blaffen naar andere honden kan daar een voorbeeld van zijn.


*Er kan ook sprake zijn van een combinatie van verschillende oorzaken en de ene oorzaak kan ook een andere tot gevolg hebben.


Wat kun je beter niet doen wanneer je hond aan de lijn blaft naar andere honden:

Heel belangrijk is dat je zelf rustig blijft. Wanneer je op je hond gaat mopperen of aan de lijn gaat trekken, gaat je hond zich niet beter voelen. De oorzaken die hierboven genoemd zijn, duiden allemaal op een vorm van ongemak bij je hond. Wanneer jij ook nog eens boos op hem wordt, zal dit ongemak niet minder worden. Je hond zal zich eerder nog ongemakkelijker gaan voelen en dit kan zijn gedrag naar andere honden juist nog verder verslechteren. Ook kan het de band tussen jou en je hond beïnvloeden, wanneer hij, op het moment dat hij het nodig heeft, juist geen steun van jou ervaart.


Wat kun je dan wel doen?


Hieronder volgen wat tips:


*Wat belangrijk is, op het moment dat je hond gaat blaffen naar andere honden, dat je de afstand tussen hem en de andere hond vergroot. Eigenlijk kun je dit het beste al eerder doen, zodra je ziet dat de spanning bij jou hond op gaat lopen. Probeer je hond mee te nemen, de andere kant op, bij de andere hond vandaan. Probeer deze situatie in het vervolg te voorkomen, door meer afstand tussen jouw hond en de andere hond te laten, zodat jouw hond zich niet genoodzaakt voelt om te gaan blaffen.


*Geef je hond positieve associaties bij het zien van andere honden (op afstand, zodat jouw hond niet blaft). Praat op een prettige manier tegen hem en geef hem eventueel iets lekkers.


*Probeer na te gaan wat de reden is waarom jouw hond blaft. Zoals hierboven besproken zijn er verschillende redenen waarom honden dit gedrag vertonen en het is belangrijk dat je weet wat de oorzaak van dit gedrag bij jouw hond is. Wanneer je het lastig vind om dit zelf te beoordelen kun je mijn hulp inschakelen.


*Verdiep je in lichaamstaal van honden, zodat je eventuele spanning en dergelijke eerder gaat herkennen bij je hond.


*Ga naar de dierenarts voor een uitgebreid medisch onderzoek wanneer je een lichamelijke oorzaak bij je hond vermoedt.


*Ga met de oorzaak van het gedrag van je hond aan de slag. Dus wanneer je hond blaft uit angst, probeer je de angst bij je hond te verminderen Wanneer je hond gefrustreerd is probeer je hem, gecontroleerd, op een goede manier in contact te laten komen met andere honden, enzovoorts. Ook hier kan het erg nuttig zijn mijn hulp in te schakelen om je hierbij te laten begeleiden.


Zou jij eens met mij willen bespreken of ik jou en jouw hond kan helpen het blaffen te verminderen? Je bent van harte welkom voor een gratis (en vrijblijvend) gesprek.

Wil je graag meer informatie over mijn begeleidingstraject speciaal voor honden die blaffen tijdens de wandelingen? Klik dan hier.


Wil jij regelmatig mijn gratis artikelen en tips ontvangen?

Klik dan hier om je meteen aan te melden!

Your information is safe with us

Wil jij weten of jouw hond zich anders kan gedragen? 

Wil je hier eens met mij over praten om te zien of ik je kan helpen?

Vraag een gratis gesprek aan!