hond blaffen

Blaffen: verschillende oorzaken vragen verschillende oplossingen.

Elke hond heeft zijn eigen redenen om te blaffen, dat vraagt om een passende oplossing!

De meeste honden blaffen wel eens en meestal is hier een goede reden voor (in de ogen van jouw hond). Blaffen is nu eenmaal een natuurlijk communicatiemiddel voor onze honden. Het kan zelfs zo zijn dat jouw hond in bepaalde situaties denkt dat het echt noodzakelijk is om te blaffen (bijvoorbeeld omdat jouw hond denkt dat hij iets engs moet wegjagen door ertegen te blaffen).

Blaffen is gedrag, en dit gedrag wordt altijd veroorzaakt door onderliggende emoties. Hieronder zal ik wat emoties van jouw hond bespreken, die ervoor kunnen zorgen dat jouw hond gaat blaffen.

Jouw hond is alert en wil jou, (of iemand anders), op iets attent maken.

Jouw hond kan bijvoorbeeld gaan blaffen wanneer iemand jullie huis benadert, of wanneer er onbekende geluiden klinken. Ik was ooit op cursus in een zaal met heel veel hondeneigenaren met hun honden. Toen een van deze honden op deze manier ging blaffen, werden ineens alle honden alert, omdat ze duidelijk gewaarschuwd werden voor mogelijk gevaar.

Jouw hond is bang.

Blaffen kan een uiting zijn van een schrik- of angstreactie van jouw hond. Een voorbeeld: wanneer jij en jouw hond aan het wandelen zijn, er staat ineens een onbekend voorwerp op het voor jullie zo vertrouwde pad, dan kan het zijn dat jouw hond hierop reageert door te gaan blaffen. Het kan ook zijn dat jouw hond schrikt, bijvoorbeeld van een onverwacht geluid, en daardoor gaat blaffen (dit heeft ook te maken met het punt hierboven, wanneer jouw hond blaft om iets of iemand op mogelijk gevaar te attenderen).

Jouw hond is bang en wil het gevaar wegjagen.

Ook dit kan een reden zijn om te blaffen. Bijvoorbeeld tijdens de wandeling wanneer jullie andere honden tegenkomen die jouw hond eigenlijk best wel spannend vindt. Jouw hond kan dan gaan blaffen om deze honden op afstand te houden. Door zichzelf stoer voor te doen, hoopt jouw hond de andere honden dusdanig te intimideren, dat ze met een grote boog om hem of haar heenlopen.

Jouw hond is gefrustreerd.

Jouw hond kan om allerlei redenen gefrustreerd raken, en al deze redenen kunnen vervolgens een aanleiding zijn om te gaan blaffen. Je kunt denken aan een hond die tijdens de wandeling gefrustreerd wordt door de lijn. De lijn, die jouw hond bijvoorbeeld tegenhoudt, terwijl jouw hond harder, verder of sneller wilde lopen. Of de lijn die jouw hond belemmert om contact te maken met een andere hond. Een ander voorbeeld van een situatie die frustrerend voor jouw hond kan zijn: jouw hond wil graag de hele roedel (lees jouw gezin), bij elkaar houden, maar er vertrekken gezinsleden (bijvoorbeeld om naar school of werk te gaan).

Jouw hond is eenzaam en wil graag zijn gezinsleden terugroepen.

Bijvoorbeeld een hond die moeite heeft om alleen te blijven, en die gaat blaffen om op de manier te proberen de gezinsleden naar huis te roepen.

Jouw hond is boos.

Misschien is jouw hond in een schermutseling met een andere hond terecht gekomen en is jouw hond op dat moment echt boos op de andere hond. Of misschien raakt jouw hond steeds opnieuw gefrustreerd tijdens jullie aangelijnde wandelingen en slaat deze frustratie op een gegeven moment om in boosheid.

Jouw hond is erg enthousiast.

Sommige honden raken op bepaalde momenten zo enthousiast, dat ze zich gewoon niet meer stil kunnen houden. Ze moeten een uitlaatklep voor hun enthousiasme hebben, en dat kan dus door te gaan blaffen. Of jouw hond blaft vanuit enthousiasme is afhankelijk van het karakter van jouw hond. Sommige honden zijn meer vocaal ingesteld dan andere honden.

Jouw hond verlangt naar iets.

Wanneer jouw hond nodig uitgelaten moet worden, dan kan het zijn dat jouw hond gaat blaffen. Ook op andere momenten, wanneer jouw hond iets graag wil, kan het zijn dat hij of zij gaat blaffen. Misschien wil jouw hond wel naar de andere hond, die jullie aan de overkant van de straat zien. Of misschien weet jouw hond dat het etenstijd is en wil hij graag dat jij overeind komt om het voor hem of haar te pakken.

Zoals je hierboven kunt lezen, kunnen er dus allerlei redenen zijn voor honden om te blaffen.

Blaffen is voor veel hondeneigenaren ongewenst gedrag. Heel veel hondeneigenaren willen het geblaf van hun hond dan ook verminderen.

Ze struinen internet af, vragen advies aan medehondeneigenaren en proberen van alles en nog wat. Vaak zonder het gewenste resultaat. Dit komt omdat je, voor je samen met je hond kunt gaan werken aan het verminderen van het blaffen, eerst moet weten wat er nu eigenlijk aan de hand is. Welke van de bovengenoemde reden, of redenen, veroorzaken bij jouw hond het blaffen?

Je kunt je voorstellen dat, wanneer jouw hond bijvoorbeeld blaft vanuit angst, jij een andere aanpak moet kiezen om dit gedrag te verminderen (namelijk ervoor zorgen dat de angst bij jouw hond verdwijnt), dan wanneer jouw hond bijvoorbeeld blaft vanuit frustratie. En daar zit dus de clou. Eerst weten wat er aan de hand is, dan samen met jouw hond werken aan een passende oplossing.

Ik wens jullie veel stilte en vreedzame rust!

Sylvia

P.S. Blaft jouw hond ook regelmatig en zou je graag willen dat dit blaffen wat minder zou zijn? Ga dan samen met mij op zoek naar de oorzaak van dit geblaf, zodat je ontdekt wat er aan de hand is en wat er opgelost moet worden voor jouw hond, om stiller te kunnen zijn. Ik help hondeneigenaren met het zoeken naar oorzaken van gedrag middels mijn gedragstherapeutische adviesconsulten, onder het motto: door te zoeken naar de oorzaak, vind je de sleutel tot de oplossing.

Voor meer informatie over dit consult kun je hier klikken.

Om dit consult meteen aan te vragen kun je hier klikken.

 

Reactie plaatsen

Wil jij regelmatig mijn gratis artikelen en tips ontvangen?

Klik dan hier om je meteen aan te melden!

Your information is safe with us

Wil jij weten of jouw hond zich anders kan gedragen? 

Wil je hier eens met mij over praten om te zien of ik je kan helpen?

Vraag een gratis gesprek aan!