Je hond minder laten blaffen tijdens de wandeling: 7 tips
Wandelen met een hond die blaft is niet altijd een pretje. Heb jij ook zo’n ‘reactieve hond’ aan het eind van jouw lijntje lopen? Die tijdens de wandeling op allerlei zaken reageert, zoals andere honden, spelende kinderen of voorbijgangers? Wil jij weten hoe je je hond minder kunt laten blaffen? In onderstaand artikel vindt je tips hoe je dat kunt doen.
Wat betekent eigenlijk reactief?
Reactief wil zeggen dat jouw hond reageert. Dus je hond blaft niet zomaar, maar hij/zij reageert op prikkels die jullie tegenkomen. Jouw hond kan niet uit de situatie weg, maar eigenlijk komt hij/zij in een situatie terecht die op dat moment te veel spanning oplevert. Jouw hond heeft in zijn/haar ogen geen andere keus dan te gaan reageren.
Vind jij het ook zo lastig dat jouw hond op die manier reageert?
Schaam je je soms voor dit gedrag van je hond?
Zou je echt willen dat je hond minder blaft maar weet je niet hoe je dat kunt bereiken?
Vind hieronder 7 eenvoudige tips te ontdekken die jou en jouw hond op weg kunnen helpen.
Tip 1: Observeer je hond en probeer na te gaan wat voor jouw hond de triggers zijn waarop hij/zij reageert.
Jouw hond doet dit nooit zomaar.
Jouw hond doet dit nooit omdat hij ‘stout’ of ‘eigenwijs’ is.
Jouw hond doet dit nooit omdat hij nu eenmaal ‘dominant’ is.
Jouw hond heeft in zijn/haar ogen een goede reden. Misschien zelfs wel een levensreddende reden in de ogen van jouw hond.
Doordat jij inzicht krijgt in de triggers die jouw hond moeilijk vindt, kun jij de situatie eenvoudiger gaan maken voor jouw hond, met de volgende tips.
Tip 2: Reactief zijn gebeurt niet zomaar.
Jouw hond ervaart stress en dit zet hem/haar aan tot actie. Af en toe milde stress hoort bij het leven, maar te veel stress heeft een negatieve invloed op je hond. Bijvoorbeeld doordat de stress zich opstapelt en je hond alsmaar reactiever wordt. Of doordat je hond lichamelijke klachten krijgt van alle stress.
Wanneer jouw hond heel veel stress ervaart tijdens de wandelingen geef je hond dan voldoende gelegenheid om bij te komen. Door thuis ontspannende activiteiten met je hond te ondernemen. Door het aantal wandelingen aan te passen. Door het tijdstip waarop je wandelt aan te passen (loop op rustige tijden). Of door de locatie waar je wandelt aan te passen (loop op rustige, overzichtelijke terreinen).
Zorg dat je hond meer controle over zijn/haar leven krijgt door je hond meer zelf keuzes te laten maken.
Tip 3: Ben nog alerter dan je hond.
Doordat jij verder kunt kijken dan je hond kun jij triggers die in de verte opdoemen eerder spotten dan je hond. Hierdoor kun je voorkomen dat je hond in té spannende situaties komt. Doordat jij té spannende triggers voor je hond kunt ontwijken. Doordat jij meteen kunt handelen zodra deze triggers in beeld komen.
Tip 4: Zorg voor veilige afstand.
Wanneer jij ervoor zorgt dat de triggers voor jouw hond op dusdanige afstand blijven dat jouw hond de situatie nog wel kan handelen, kun jij voorkomen dat jij hond zich genoodzaakt voelt om te reageren. Je voorkomt hiermee dat de situatie voor jouw hond te spannend is. Je voorkomt hiermee dat jouw hond de noodzaak voelt om te reageren. Dit kun je doen door de triggers tijdig op te merken (zie tip 3). Maar ook door, wanneer er onverwachts toch ineens een trigger te dicht bijkomt hiernaar te handelen. Bijvoorbeeld door zelf een zijstraat in te slaan, om te draaien of even achter een geparkeerde auto te gaan staan. Ben creatief. Respecteer de comfort zone die jouw hond nodig heeft om zich veilig te voelen. De afstand waarop jouw hond zich niet genoodzaakt voelt om te reageren. De afstand waarop jouw hond de situatie wel aan kan.
De comfort zone kun je zien als een grote bubbel om jouw hond heen, waarbinnen geen spannende triggers mogen komen. Hoe groot deze zone precies is, is afhankelijk van jouw hond, van het moment, van de locatie, van de trigger, van de lichamelijke conditie van jouw hond, van de hoeveelheid triggers die er al geweest zijn, van de mate van stress die jouw hond al heeft opgestapeld door voorgaande gebeurtenissen, enzovoorts.
Tip 5: Herken subtiele lichaams-veranderingen bij jouw hond.
Voordat jouw hond gaat blaffen gebeurt er hoogstwaarschijnlijk al van alles bij jouw hond. Hoe eerder je deze subtiele kenmerken bij jouw hond opmerkt, hoe eerder jij kunt handelen en hoe meer jij kunt voorkomen dat de situatie voor jouw hond te heftig wordt. Subtiele lichaamskenmerken zijn bijvoorbeeld het aflikken van de bovenlip van jouw hond, strak naar de trigger gaan kijken, spierspanning in het lichaam, enzovoorts. Zodra je deze veranderingen bij je hond opmerkt kun je handelen. Bijvoorbeeld door de afstand te vergroten (zie tip 4).
Tip 6: Zorg dat je gaat werken aan de reden waarom jouw hond zich genoodzaakt voelt om te reageren.
Bijvoorbeeld omdat jouw hond voorbijgangers, kinderen of andere honden spannend vindt. Ga werken aan deze angst van jouw hond. Of aan zijn frustratie. Zorg dat er leuke dingen gebeuren wanneer jouw hond de trigger op grote afstand ziet. Geef lekkers, praat tegen je hond, haal een leuk speeltje tevoorschijn. Het maakt niet uit, als het maar iets is wat jouw hond fantastisch vindt. Zodat jouw hond de associatie kan gaan maken: “het zien van die trigger betekent juist iets leuks. Misschien is het toch niet zo spannend.”
Tip 7: Zorg dat je goed voorbereid bent.
Zorg dat je een plan in je hoofd hebt hoe te handelen wanneer jij de trigger op grote afstand ziet, nog voor je hond dit opmerkt. Hoe je handelt wanneer het andersom is, wanneer jouw hond de trigger als eerste spot. Wat je doet als de trigger toch ineens te dichtbij komt. Wat je doet wanneer jouw hond niet reageert en wat als hij/zij dat wel doet. Hoe je gaat werken aan zijn angst of frustratie. Dus zorg dat je de voorgaande stappen in beeld hebt voor jezelf. Zodat jij zelf ook niet overvallen wordt door de situatie, maar hou vast hebt aan het eigen plan.
Zou jij eens met mij willen bespreken of ik jou en jouw hond kan helpen het blaffen te verminderen? Je bent van harte welkom voor een gratis (en vrijblijvend) gesprek.
Wil je graag meer informatie over mijn begeleidingstraject speciaal voor honden die blaffen tijdens de wandelingen? Klik dan hier.