Je hond laten stoppen met blaffen: trap niet in deze valkuil!

Je hond laten stoppen met blaffen: trap niet in deze valkuil!

Wil jij jouw hond laten stoppen met blaffen: trap dan niet in de valkuil om te snel met dit blaf gedrag aan de slag te gaan. Zoek eerst goed uit wat er aan de hand is en waarom jouw hond zo blaft.

Je hond laten stoppen met blaffen: voorbeelden.

Stel jouw hond blaft wanneer jullie andere honden tegenkomen tijdens jullie wandelingen. En heel vaak trekt hij dan ook nog aan de lijn. Jij schaamt je soms gewoon voor je hond en je wilt dat hij zo snel mogelijk ophoudt met blaffen. Je probeert van alles om dit blaffen te stoppen. Je moppert op je hond en trekt hem terug. Of je probeert juist lekkers te geven en hem af te leiden. Maar wat je ook doet, niets lijkt te helpen.

Een ander voorbeeld: jouw hond blaft wanneer je visite krijgt. Je probeert je hond rustig te krijgen, je zegt dat hij stil moet zijn, of stuurt hem naar zijn mand. Maar ook dat helpt niet, je hond blijft blaffen, of begint steeds weer opnieuw.

Over welke situatie het ook gaat, jouw hond blaft niet voor niets.

Jouw hond heeft een reden om te blaffen. Dit blaffen heeft een functie voor hem of haar. Bovendien zijn er allerlei emoties betrokken bij dit gedrag van jouw hond. Jouw hond voelt zich misschien angstig wanneer jullie andere honden tegenkomen en wil deze door zijn geblaf wegjagen. Of je hond vindt andere hond superleuk en wil door te gaan blaffen hun aandacht trekken. Misschien raakt jouw hond wel gefrustreerd wanneer jullie andere honden tegenkomen, en gaat hij blaffen om deze frustratie te uiten.

Wanneer er visite komt wordt je hond misschien heel erg enthousiast en hij kan zich gewoon niet meer stilhouden zo blij is hij. Of hij vindt visite juist bedreigend en wil ze door te blaffen wegjagen.

Wil jij nu je hond laten stoppen met blaffen?

Trap dan niet in de valkuil om meteen te beginnen iets aan dit blaffen te doen. Je kunt je voorstellen dat, afhankelijk van de functie die het gedrag voor jouw hond heeft, of de emoties die voor je hond een rol spelen, het veranderen van gedrag een andere aanpak kan vergen. Blaffen is een symptoom van onderliggende zaken die eerst opgelost moeten worden voor jouw hond, voor jouw hond weet (dit ook zo voelt) dat het helemaal niet nodig is om te blaffen

Wanneer er sprake is van angst bijvoorbeeld, zal je je hond eerst moeten helpen deze angst te overwinnen, voor je het gedrag daadwerkelijk kunt veranderen. En is er bijvoorbeeld sprake van blijdschap, dan kun je beginnen met iets te vinden waar je hond net zo blij van wordt en waar hij zich wel mee bezig mag houden.

Je hond laten stoppen met blaffen: hulpmiddelen en correcties werken niet.

Hulpmiddelen zoals antiblafbanden doen niets aan de oorzaak van het blaffen. Ook correcties helpen je hond niet om onderliggende problemen op te lossen. Sterker nog dit soort hulpmiddelen of correcties maken het probleem voor je hond vaak nog erger. Wanneer je hond bijvoorbeeld blaft omdat hij zich heel onveilig voelt zonder jou in huis, en jij doet hem een antiblafband om, dan zal je hond zich zeker niet veiliger gaan voelen. Je hond zal zich juist steeds ellendiger gaan voelen en het probleem wordt alsmaar groter.

Je hond laten stoppen met blaffen: werk eerst aan de oorzaak.

Wanneer je aan de slag gaat met de onderliggende oorzaak zal je je hond kunnen helpen. Hem en jouzelf helpen door de reden voor het blaffen weg te nemen. Bijvoorbeeld door aan zijn angst of frustratie te gaan werken, die hij voelt wanneer jullie andere honden tegenkomen. Door hem te leren zich ergens anders mee bezig te houden wanneer er visite komt. Of door met zijn angst voor onbekende mensen aan de slag te gaan.

Door je in eerste instantie niet op het blaffen te richten maar de onderliggende oorzaak, zal je merken dat jouw hond vanzelf minder gaat blaffen. Zonder correcties of straf. Op een prettige manier voor jullie allebei.  Omdat je hond geen reden meer heeft, geen noodzaak meer voelt om te moeten blaffen. Dit geeft rust voor jullie allebei!

P.S. Heb jij nou een hond die voor jou veel blaft en vraag jij je af waarom jouw hond zich zo gedraagt? Of heb jij al van alles geprobeerd om dit blaffen te stoppen maar is dit tot nu toe niet gelukt? Dan wil ik heel graag eens met je meekijken naar dit gedrag van jouw hond. Mijn observatie kan jou helpen jouw hond beter te begrijpen. Zodat je aan de slag kunt gaan met de echte oorzaak en functie die dit gedrag voor jouw hond heeft. Jij en jouw hond kunnen dan op een ontspannen manier gaan samenwerken aan deze gedragsverandering, en samen veel meer bereiken. Inclusief een goede band die gebaseerd is op wederzijds begrip en vertrouwen.

Over de schrijver
Mijn naam is Sylvia, ik ben inmiddels al vele jaren werkzaam als gedragstherapeute voor honden.Van kinds af aan ben ik altijd al met dieren bezig geweest en zijn honden, maar ook paarden, altijd een belangrijk onderdeel van mijn leven geweest.Toen ik al op vrij jonge leeftijd te maken kreeg met ernstige rugklachten, moest ik op zoek naar ander werk. Een kantoorbaan was voor mij niet meer weggelegd. Ik moest bewegen in plaats van stilzitten.De keuze om op dat moment voor een baan met dieren te gaan, was niet erg moeilijk voor mij. Wat is er mooier dan van je passie je beroep te kunnen maken! Ik ben daarom de opleiding gedragstherapie gaan volgen en na een paar jaar kon ik mijn droom waarmaken: werken als zelfstandig gedragstherapeute voor honden.Ik kan enorm genieten van het zien van honden die goed in hun vel zitten, die krijgen wat ze nodig hebben en die genieten van een heerlijk hondenleven. Dit streef ik altijd na in mijn adviezen als gedragstherapeute: dat jouw hond zich er goed bij voelt. Dat jouw hond gelukkig wordt. Dit zal er namelijk voor zorgen dat jij als eigenaar ook steeds meer kunt genieten van jouw hond.In de wereld om mij heen zie ik dat er nog veel achterhaalde adviezen gegeven worden over de opvoeding van honden. Adviezen die het welzijn van jouw hond niet ten goede komen. Adviezen die jou niet helpen gedragsproblemen op te lossen. Dat kan anders! Ik heb mij daarom vanaf het allereerste begin dat ik de opleiding tot gedragstherapeute ben gaan volgen gespecialiseerd in wetenschappelijk getoetste, hond vriendelijke oplosmethoden. Methoden zonder intimidatie, straf en dwang. Methoden die zorgen voor gelukkige honden én gelukkige eigenaren.
Reactie plaatsen

Wil jij weten of ik ook jou en jouw hond kan helpen?

Maak dan een afspraak voor een gratis verkennend gesprek

puppy hoofdje

Wil jij mijn gratis tips ontvangen?

Schrijf je dan hier in
Ja, dat wil ik!
No opt-in form has been selected