trainingshalsband voor je hond

Gebruik geen corrigerende trainingshalsband

Vroeger gebruikte men vaak een corrigerende trainingshalsband (bijvoorbeeld een slipketting). Met name om te voorkomen dat honden hard aan de lijn trokken. Mijn advies is om nooit een corrigerende trainingshalsband of corrigerend tuig te gebruiken. Waarom is dat eigenlijk zo? Waarom kun je beter een normale halsband of tuig gebruiken?


Wat is het effect van een corrigerende trainingshalsband?

Om te begrijpen wat het effect is van een corrigerende trainingshalsband voor jouw hond, is het belangrijk eerst wat te weten over hoe honden kunnen leren. Een van de manieren waarop honden leren is namelijk dat ze situaties aan elkaar kunnen koppelen. Bijvoorbeeld, wanneer jij met jouw hond bij het bos aankomt, merk je al dat hij blij en enthousiast wordt. Hij heeft namelijk geleerd dat bos betekent: lekker los lopen, snuffelen, spelen met andere honden enzovoorts. Dit voorbeeld geeft aan, dat een hond kan leren door situaties aan elkaar te verbinden. Bos betekent in het bovenstaande geval namelijk dolle pret.


Nu we weten dat een hond op deze manier kan leren, gaan we kijken wat dat betekent voor het gebruik van een corrigerende trainingshalsband zoals bijvoorbeeld een slipketting.

Stel je loopt met je hond op straat en hij ziet een andere hond. Dit is voor jouw hond altijd een reden geweest om enorm aan de lijn te gaan trekken en je kunt hem dan vaak bijna niet houden. Je denkt deze situatie eenvoudig op te kunnen lossen en hebt daarom een slipketting gekocht. Maar wat gebeurt er nu voor jouw hond? Hij ziet de andere hond, gaat aan de lijn trekken en auw. Zijn keel wordt dichtgeknepen. Dat voelt heel vervelend. Denk je nu: dan leert hij hiervan dat hij volgende keer niet meer moet trekken wanneer hij een andere hond ziet? Waarschijnlijk is dat niet wat hij leert! Hij leert namelijk zoals gezegd door situaties aan elkaar te koppelen en de situaties die hier voor jouw hond samen komen zijn: een andere hond zien betekent pijn! Jouw hond is zich op dat moment niet bewust dat hij de lijn zelf strak trekt, al zijn aandacht is immers gericht op de andere hond! Hij ervaart gevoelens van pijn wanneer hij naar andere honden wil gaan. Hierdoor wordt jouw hond misschien wel bang van andere honden, of raakt hij gefrustreerd en gaat hij naar ze uitvallen. Grote kans dat je uiteindelijk niet alleen een trekkende hond aan de lijn hebt, maar eentje die bang is en daarbij misschien ook nog agressie gaat inzetten.


Bovenstaande geldt niet alleen voor gebruik van een slipketting, maar voor alle corrigerende materialen die in de handel zijn voor honden. Denk aan halfcheck halsbanden, prikbanden, anti-trektuigen, halti’s, genlte-leaders en stroombanden. Al deze materialen zorgen voor onprettige gevoelens bij jouw hond en kunnen hem angstig en zelfs agressief maken. Bovendien ben je, wanneer je met deze materialen werkt, bezig met symptoom bestrijding bij je hond (in bovenstaand voorbeeld het trekken aan de lijn), maar doe je niets aan de oorzaak waarom hij dat doet (bijvoorbeeld omdat hij niet voldoende gesocialiseerd is met andere honden, of omdat hij gewoon nog niet goed geleerd heeft hoe hij netjes aan een ontspannen lijn met je mee moet wandelen).


Naast dit gedragsmatige aspect is er ook een lichamelijk aspect verbonden aan het gebruik van corrigerende trainingshalsbanden.

Het gebruik van corrigerende halsbanden kan letsel veroorzaken bij je hond. Je hond kan onder andere blessures oplopen aan nekwervels, maar ook bijvoorbeeld aan de luchtpijp en de spieren rondom dit gebied. Juist als je een hond hebt die hard trekt of die door jou teruggetrokken wordt, is de kans hierop groter. Dit kan niet de bedoeling van een wandeling met je hond zijn.


Elke hond kan leren netjes aan de lijn te lopen, zonder gebruik van correctie middelen. Voor de ene hond is dit makkelijker te leren dan voor de andere, maar wij als eigenaren zijn degene die onze hond dat met die inzet, tijd en geduld die daarvoor nodig is, op een goede manier kunnen leren. Dus wanneer jouw hond het heel moeilijk vindt om netjes aan de lijn te lopen, kost het jou als eigenaar misschien meer tijd en energie dan dat het de gemiddelde honden eigenaar kost. En dat valt misschien niet altijd mee. Maar door het op een geduldige en eerlijke manier aan je hond aan te leren, zullen al je inspanningen uiteindelijk wel beloond gaan worden. Ook jij krijgt dan een hond die fijn met je meeloopt, een goede band met je heeft en geen vervelende ervaringen heeft opgedaan door allerlei martelwerktuigen! Wil je meer lezen over hoe je je hond kunt leren aan een ontspannen lijn mee te lopen? Dan kun je dit artikel raadplegen.


Wil jij geen gebruik maken van correctiematerialen, maar wil je wél graag dat je hond ontspannen met je meewandelt? ik help je hier heel graag mee verder. Wil je weten hoe? Je bent heel welkom voor een gratis gesprek om samen met mij (vrijblijvend) te bespreken wat jij en jouw hond nodig hebben om die fijne wandelingen te kunnen gaan maken, en hoe ik je daarbij kan helpen.Wil jij regelmatig mijn gratis artikelen en tips ontvangen?

Klik dan hier om je meteen aan te melden!

Your information is safe with us

Wil jij weten of jouw hond zich anders kan gedragen? 

Wil je hier eens met mij over praten om te zien of ik je kan helpen?

Vraag een gratis gesprek aan!