wat kiest jouw hond?

Wat kiest jouw hond?


Het hebben van een hond is meestal een bewuste keuze. Bij de meeste mensen die een hond hebben, is deze hond in hun leven gekomen omdat ze dat graag wilden. Bijna iedereen die een hond heeft houdt hier veel van en wil het beste voor hem of haar.

Maar wat is nu het beste voor je hond? Is dat iets wat jij jouw hond graag wil geven, of iets wat jij leuk vindt om samen met jouw hond te doen, of is dat iets wat jouw hond nodig heeft? En wat is dat dan precies? Wat kiest jouw hond wanneer hij/zij het voor het zeggen had?


Om te bepalen wat het beste is voor je hond, is het belangrijk om goed naar je hond te kijken. Dit geldt voor allerlei verschillende zaken: je hond heeft voeding nodig, hij moet uitgelaten worden, dient indien nodig medische zorg te krijgen, heeft behoefte aan sociaal contact, aandacht, hij heeft een lekkere slaapplek nodig, moet zijn energie kwijt kunnen en ga zo maar door.

Het is belangrijk dat je, bij al deze dingen, steeds naar je hond kijkt. Zo kun je bijvoorbeeld een voeding voor je hond uitkiezen omdat de verpakking je zo aanspreekt, maar is dit de juiste voeding voor jouw hond in deze fase van zijn leven? Of de verpakking schrijft een bepaalde hoeveelheid voeding voor die jouw hond behoort te krijgen, maar sluit dit ook precies aan bij de lichamelijke conditie van jouw hond. En jij kunt dat ene hondenkussen wel heel mooi vinden, maar vindt jouw hond het ook lekker liggen.


Bovenstaande voorbeelden zijn keuzes die je voor je hond maakt, maar ook andere keuzes zijn belangrijk, zoals: waar en hoe lang ga je met jouw hond wandelen, ga jij met jouw hond naar shows, wedstrijden of trainingen? Wil jouw hond wel geaaid worden, bijvoorbeeld als hij naast je ligt te slapen. Kijk steeds of je jouw hond ook een plezier doet met de keuzes die je maakt. Let op zijn lichaamstaal en mogelijke stresssignalen. Elke hond heeft een eigen karakter. Bepaalde dingen vind je hond leuker om te doen dan andere dingen, sommige zaken vindt hij spannend, bepaalde activiteiten kunnen te druk zijn of bijvoorbeeld juist te saai voor jouw hond.


Het belang van jouw hond hoeft niet altijd precies hetzelfde te zijn als jouw belang. Of de keuze die jouw hond zou maken als hij dat kon, is niet altijd perse de keuze die jij zou maken.

Probeer steeds bij het maken van de keuzes die jij maakt, het belang van jouw hond mee te wegen. Onze honden zijn namelijk volledig afhankelijk van de keuzes die wij voor hen maken.


Onze honden hebben ons niet uit gekozen, zorg ervoor dat, mochten ze die keuze wel kunnen maken, ze ook voor ons zouden kiezen! Zorg dat wij de moeite waard zijn voor onze honden en wij voldoende rekening houden met hen belangen!


Heb jij vragen over het gedrag van jouw hond? Zoek jij hulp bij het oplossen van een gedragsprobleem bij jouw hond? Zou jij hier eens met mij over willen praten om samen te bekijken of ik je hierbij kan helpen? Je bent van harte welkom voor een gratis gesprek!


Wil jij regelmatig mijn gratis artikelen en tips ontvangen?

Klik dan hier om je meteen aan te melden!

Your information is safe with us

Wil jij weten of jouw hond zich anders kan gedragen? 

Wil je hier eens met mij over praten om te zien of ik je kan helpen?

Vraag een gratis gesprek aan!