hond en baby

Hond en baby

Heb jij een hond en krijg je een baby?

Hieronder volgen wat tips:

Zorg dat de eerste ‘ontmoeting’ tussen jouw hond en je baby leuk is voor je hond. Geef je hond iets lekkers (of een leuk speciaal of nieuw speeltje als je hem/haar daar een groter plezier mee doet) zodra de baby voor het eerst in beeld komt bij je hond.

Dus bijvoorbeeld, je komt voor het eerst met de baby de kamer binnen bij je hond, bied je hond dan meteen een gevulde Kong aan met iets super lekkers, of geef hem een nieuw speeltje waar hij/zij lekker zelf mee kan spelen.

Hond en baby: maak het leuk voor je hond!

Pas dit principe de komende tijd steeds toe wanneer jij bezig bent met de baby. Dus als je druk bent met je baby, en minder aandacht aan je hond kunt schenken, zorg dan dat de situatie voor je hond leuk is.

Wat voorbeelden: geef je hond zijn/haar maaltijden in een snuffelkleed of Kong, op het moment dat jij jouw baby eten geeft. Of geef je hond een leuk speeltje wanneer je de luier verschoont. Zorg dat je hond iets heeft om op te kluiven wanneer jij met je baby speelt.

Hond en baby: Zorg dat je hond went aan de geluidjes van je baby.

Sommige honden kunnen schrikken, of bijvoorbeeld gaan blaffen, wanneer de baby huilt. Om je hond te leren dat dit geluid de komende tijd normaal is binnen jullie gezin, en je hond te leren dat hij/zij niets met deze geluidjes hoeft te doen, is het raadzaam deze geluiden leuk te maken voor je hond. Dit doe je volgens het principe: zodra dit geluid klinkt gaat er voor je hond iets leuks gebeuren. Dus zorg dat je een pot met lekkers in de buurt hebt staan. Zodra jouw baby begint te huilen sta jij waarschijnlijk op om naar je baby toe te gaan. Denk er dan aan eerst wat lekkers op de grond te strooien voor je hond. Als de pot binnen handbereik staat, kost het je geen extra tijd of moeite om even wat lekkers voor je hond te strooien, voor je je op je baby richt. En je hond leert dan: het huilen van de baby is voor mij een aankondiger voor iets lekkers.

Hond en baby: denk na over je dagelijkse routines.

Jullie dagelijkse routine kan door de komst van de baby veranderen. Probeer ervoor te waken dat je de routine die je met je hond had, ineens helemaal omgooit. Dit kan tot verwarring en onzekerheid bij je hond leiden. Probeer het dagelijks leven voor je hond zoveel mogelijk hetzelfde te houden. Voer veranderingen geleidelijk door.

Hond en baby: voer veranderingen al in, voordat de baby er is.

Probeer, als dit mogelijk is, veranderingen al door te voeren voordat je baby er is. Als voorbeeld: stel je gaat ’s ochtends, zodra je wakker wordt, altijd eerst met je hond lopen. Je hond is dus gewend dat zodra hij merkt dat jij wakker bent, jullie samen naar buiten gaan. Hoogstwaarschijnlijk zal je deze routine moeten veranderen wanneer de baby er is. Je zult je dan regelmatig eerst met je baby bezig gaan houden voordat je met je hond kunt gaan wandelen. Het is verstandig, voordat je baby er is, al te beginnen met je hond eraan te laten wennen dat je ’s ochtends eerst nog wat andere dingen doet, voordat jullie samen gaan wandelen.

Misschien heb je de eerste tijd hulp van iemand anders nodig om je hond bijvoorbeeld uit te laten. Ook daar kun je je hond dan vooraf al aan laten wennen.

Hoe minder veranderingen er optreden op het moment dat de baby er is, hoe minder verwarrend de situatie voor je hond zal zijn.

Hond en baby: stel je hond gerust

Merk je toch onrust bij je hond op wanneer de baby er is: stel je hond gerust. Geef hem/haar aandacht en probeer de situatie zo snel mogelijk aangenaam te maken voor je hond. Bijvoorbeeld door middel van lekkers en spel. Schakel indien nodig de hulp van iemand anders in, zodat, wanneer jij bezig bent met de baby, er iemand anders is om zich met je hond bezig te houden.

Zorg dat jouw hond voldoende aandacht van jou krijgt tussen de momenten dat je bezig bent met de baby in. Natuurlijk heb je het de komende tijd druk en vraagt je baby veel aandacht, maar zorg dat jouw hond jou niet hoeft te missen. Door op de momenten dat je baby slaapt ook lekker met je hond bezig te zijn, zoals jullie altijd gedaan hebben, merkt jouw hond dat jij er ook nog steeds voor hem/haar bent.

Heb jij een hond en krijg je binnenkort een baby? Heb je vragen hoe je dit in goede banen kunt leiden? Of heb je pas een baby en merk je dat dit moeilijk is voor je hond?  Zou jij hier eens met mij over willen praten? Samen met mij bekijken hoe ik je hierbij kan ondersteunen? Je bent heel welkom voor een gratis gesprek, waarin we dit samen kunnen bespreken.


Wil jij regelmatig mijn gratis artikelen en tips ontvangen?

Klik dan hier om je meteen aan te melden!

Your information is safe with us

Wil jij weten of jouw hond zich anders kan gedragen? 

Wil je hier eens met mij over praten om te zien of ik je kan helpen?

Vraag een gratis gesprek aan!