mijn hond komt niet terug

Help! mijn hond komt niet terug als ik roep.

Een lekkere losloop wandeling met je hond. In de meeste gevallen is dat genieten voor zowel hond als eigenaar. Uiteraard doe je dit alleen in een gebied waar dit mag én veilig is voor je hond. Maar niet elke hondeneigenaar durft het aan om zijn hond los te laten. Wat als jij weet: mijn hond komt niet terug wanneer ik hem roep.... Het is voor veel honden zo belangrijk is om lekker hun energie kwijt te kunnen raken, te kunnen snuffelen waar ze willen, te kunnen rennen of ravotten met andere honden, hun spanning kwijt te raken, enzovoorts.


Voor veel honden eigenaren is de eerste voorwaarde om hun hond los te laten de zekerheid dat hun hond luistert wanneer hij geroepen wordt.

Sommige honden gaan niet zo ver bij hun eigenaar vandaan, andere honden komen meteen terug zodra ze geroepen worden. Maar er zijn ook honden die graag hun eigen plan trekken. Ze volgen bijvoorbeeld graag een spoor, of rennen ver naar een andere hond die ze zien, om te spelen en daar kunnen ze dan moeilijk mee stoppen. Dan kan je hond terugroepen een grote uitdaging zijn.


Hieronder volgen een aantal tips, die voorkomen dat je straks zegt: mijn hond komt niet terug wanneer ik roep.

    Beloon je hond altijd wanneer hij naar je terugkomt.

    Wordt nooit boos als je hond niet meteen terugkomt. Je hond heeft een keuze: bij jou komen of wegblijven. Zorg dat bij jou komen leuker is dan wegblijven. Dit bereik je niet door op je hond te mopperen als hij (uiteindelijk) bij je komt. Ook al duurde het nog zo lang, slik je frustratie in en prijs je hond. Daardoor zal hij de volgende keer misschien eerder komen in plaats van nog langer wegblijven.

    Werk met een beloning die echt de moeite waard is voor jouw hond. Dit is voor elke hond verschillend, maar kies een beloning die jouw hond geweldig vindt. Hierdoor wordt de motivatie om bij jou te komen groter. Je kunt hierbij denken aan iets lekkers, aandacht, een leuk spelletje, het maakt niet uit, als jouw hond het maar echt geweldig vindt.

    Werk met beloningsmomenten die soms langer duren. Als je hond naar je is teruggekomen vanuit een hele moeilijke situatie, hij was bijvoorbeeld heel erg fijn aan het spelen met zijn hondenvriendje, dan kun je hem eens wat meerdere (kleine) beloningssnoepjes geven, terwijl je hem ondertussen blijft vertellen hoe geweldig hij is. Of speel extra uitgebreid met hem, met dat speciale speeltje. Daardoor duurt het beloningsmoment nog langer en wordt het nog meer de moeite waard.

    Kies het moment waarop je roept. Wanneer jouw hond bijvoorbeeld aan het spelen is met een andere hond, kun je hem beter roepen wanneer er even rust is in het spel, dan wanneer ze echt aan het dollen zijn. Of je kunt je hond bijvoorbeeld beter bij je roepen als hij in de verte iets ziet, dan wanneer hij er al enthousiast naartoe aan het rennen is.

    Maak jezelf nog leuker om naar terug te komen. Loop bijvoorbeeld eerst een stukje richting je hond, maar ren daarna de andere kant uit en maak hierbij enthousiaste geluiden.

    Maak een opbouw in het aanleren van deze oefening. Oefen eerst in huis en tuin, dan in een rustige omgeving buitenshuis. Oefen eerst zonder afleiding en oefen stap voor stap met steeds meer prikkels.

    Grijp niet naar je hond als hij eenmaal bij je is. Sommige hondeneigenaren zijn zo blij dat hun hond eenmaal bij hen is, of ze zijn bang dat hun hond er weer meteen vandoor gaat, dat ze snel naar de halsband of het tuig grijpen, om hun hond weer opnieuw aan te kunnen lijnen. Sommige honden kunnen hier van schrikken en daardoor angstig worden om dicht bij de eigenaar te komen. Ze komen dan bijvoorbeeld wel terug wanneer ze geroepen worden, maar blijven op veilige afstand, zodat ze niet gegrepen kunnen worden. Lijn je hond op een rustige manier aan, dat is prettiger voor je hond.


Voor een fijne losloopwandeling is het ook belangrijk dat jouw hond op jou let. Hoe je dat kunt bereiken kun je in dit artikel lezen.


Ik wens jou en je hond in ieder geval heel veel wandelplezier!!


Heb jij vragen over het gedrag van jouw hond? Zoek jij hulp bij het oplossen van een gedragsprobleem bij jouw hond? Zou jij eens met mij willen overleggen of en hoe ik je hierbij zou kunnen helpen? Dan nodig ik je heel graag uit voor een gratis gesprek om dit samen met mij te bespreken.


Wil jij regelmatig mijn gratis artikelen en tips ontvangen?

Klik dan hier om je meteen aan te melden!

Your information is safe with us

Wil jij weten of jouw hond zich anders kan gedragen? 

Wil je hier eens met mij over praten om te zien of ik je kan helpen?

Vraag een gratis gesprek aan!