Blaffen naar andere honden: mijn wandeling met Jari.

Blaffen naar andere honden: mijn wandeling met Jari.

Het verhaal van Jari: blaffen naar andere honden

Vorige week mocht ik meewandelen met een hele leuke hond: Jari een West Highland White terriër van 5 jaar. Jari en zijn eigenaresse zijn dol op wandelen, en samen hebben ze al heel veel lange wandelingen gemaakt. De laatste tijd ging Jari echter regelmatig blaffen wanneer hij andere honden tegenkwam.

De eigenaresse van Jari had gevraag of ik eens met haar en Jari mee kon wandelen. Om te kijken waarom Jari dit deed.

De oorzaak van blaffen naar andere honden achterhalen

Samen zijn we gaan wandelen en al snel werd duidelijk dat Jari, zodra hij in de verte andere honden zag, onrustig werd. Jari liet met zijn lichaamstaal weten dat hij stress ervaarde bij het zien van andere honden. De eigenaresse vond het erg vreemd dat Jari dit was gaan doen. Alle jaren hiervoor was er nooit iets aan de hand geweest. Duidelijk was dat we op zoek moesten naar de oorzaak van deze gedragsverandering.

Zoom afspraak om onze observaties te bespreken

Na deze wandeling hebben de eigenaresse en ik een zoom-afspraak ingepland. Zodat wij samen eens uitgebreid over dit gedrag van Jari konden brainstormen. Het voordeel van zo’n zoom-afspraak is dat ik dan samen met de eigenaresse uitgebreid kan praten over Jari. Omdat we rustig de tijd hebben en ons ondertussen niet ook nog met iets anders hoeven bezig te houden.  We hebben alle aspecten van het leven van Jari onder de loep genomen. Tijdens ons gesprek bleek dat Jari de laatste tijd ook wat moeilijk at. Voorheen at hij zijn eten altijd meteen op, de laatste tijd liet hij zijn voerbak soms helemaal onaangeraakt staan. Volgens de eigenaresse sliep Jari ook wat meer dan normaal.

Blaffen naar andere honden: lichamelijke oorzaak.

Omdat er helemaal geen voorvallen zijn geweest met andere honden, en omdat er lichamelijk wel veranderingen zijn opgetreden, heb ik de eigenaresse geadviseerd om eens een bezoek te brengen aan de dierenarts. Gisteren heeft de dierenarts Jari onderzocht. Jari bleek een ontsteking in zijn buikholte te hebben. Dit kan een verklaring zijn van zijn veranderde gedrag aan de lijn.

Omdat Jari lichamelijk niet lekker in zijn vel zit, kan het zijn dat hij minder tegen drukte kan. Het kan zijn dat hij daardoor minder zin heeft in contact met andere honden. Vandaar dat Jari nu al van een afstand naar andere honden gaat blaffen. Zodat de andere honden op afstand van hem blijven.

De ontsteking van Jari wordt nu eerst behandeld. Voorlopig zorgt de eigenaresse van Jari ervoor dat ze vooral prikkelarme wandelingen met Jari maakt. Wanneer Jari weer helemaal is opgeknapt ga ik samen met de eigenaresse bekijken hoe zijn gedrag naar andere honden dan is. Als het nodig is, gaan we dan samen aan de slag. Samen Jari helpen om zijn aversie, door hij door zijn lichamelijke klachten nu voor andere honden mogelijk heeft ontwikkeld, weer weg te nemen.

Blaft jouw hond ook naar andere honden?

Heb jij ook een hond die zich ineens anders gedraagt? Die sinds een tijdje ook is gaan blaffen naar andere honden? Dan is het heel belangrijk dat jij jouw hond gaat helpen door na te gaan wat de oorzaak van deze gedragsverandering is. Wil je dat ik met je meekijk om deze oorzaak te achterhalen? Neem dan zeker even contact met me op. Ik wil ook jou en jouw hond, net zoals Jari en zijn eigenaresse, heel graag helpen. Je bent heel welkom voor gratis gesprek. Wacht niet te lang, hoe eerder je weet wat er aan de hand is, hoe eerder je je hond kunt helpen.

kleine jari

Over de schrijver
Mijn naam is Sylvia, ik ben inmiddels al vele jaren werkzaam als gedragstherapeute voor honden.Van kinds af aan ben ik altijd al met dieren bezig geweest en zijn honden, maar ook paarden, altijd een belangrijk onderdeel van mijn leven geweest.Toen ik al op vrij jonge leeftijd te maken kreeg met ernstige rugklachten, moest ik op zoek naar ander werk. Een kantoorbaan was voor mij niet meer weggelegd. Ik moest bewegen in plaats van stilzitten.De keuze om op dat moment voor een baan met dieren te gaan, was niet erg moeilijk voor mij. Wat is er mooier dan van je passie je beroep te kunnen maken! Ik ben daarom de opleiding gedragstherapie gaan volgen en na een paar jaar kon ik mijn droom waarmaken: werken als zelfstandig gedragstherapeute voor honden.Ik kan enorm genieten van het zien van honden die goed in hun vel zitten, die krijgen wat ze nodig hebben en die genieten van een heerlijk hondenleven. Dit streef ik altijd na in mijn adviezen als gedragstherapeute: dat jouw hond zich er goed bij voelt. Dat jouw hond gelukkig wordt. Dit zal er namelijk voor zorgen dat jij als eigenaar ook steeds meer kunt genieten van jouw hond.In de wereld om mij heen zie ik dat er nog veel achterhaalde adviezen gegeven worden over de opvoeding van honden. Adviezen die het welzijn van jouw hond niet ten goede komen. Adviezen die jou niet helpen gedragsproblemen op te lossen. Dat kan anders! Ik heb mij daarom vanaf het allereerste begin dat ik de opleiding tot gedragstherapeute ben gaan volgen gespecialiseerd in wetenschappelijk getoetste, hond vriendelijke oplosmethoden. Methoden zonder intimidatie, straf en dwang. Methoden die zorgen voor gelukkige honden én gelukkige eigenaren.
Reactie plaatsen

Wil jij weten of ik ook jou en jouw hond kan helpen?

Maak dan een afspraak voor een gratis verkennend gesprek

puppy hoofdje

Wil jij mijn gratis tips ontvangen?

Schrijf je dan hier in
Ja, dat wil ik!
No opt-in form has been selected