Is jouw hond dominant naar andere honden?

Is jouw hond dominant naar andere honden?

Ben je net nog lekker met je hond aan het wandelen en ineens gaat het mis. Jullie komen een andere hond tegen en jouw hond valt uit naar die hond. Jouw hond gaat ineens vreselijk tekeer. Die rustige hond van zojuist verandert in blaffend en grommend ‘monster’. Is jouw hond dominant naar andere honden?

Je baalt en schrikt van het gedrag van je hond.

Je voelt je opgelaten en je vraagt je af waarom jouw hond dit nu zo doet.

Heel graag wil je dat je hond stopt met dit gedrag, maar je weet niet hoe je dat voor elkaar kunt krijgen.

“Wat een dominante hond.”

Wanneer je een hond hebt die uitvalt naar andere honden, dan heb je misschien ook al wel commentaar gehad van mensen uit je omgeving. “Nou, nou, wat een dominante hond”, of “jouw hond is wel bazig”, of “jouw hond wil andere honden domineren”.  Misschien denk je zelf ook dat jouw hond die doet, omdat hij nu eenmaal dominant is.

En vanuit dit inzicht probeer jij jouw hond ander gedrag te laten vertonen wanneer jullie andere honden tegenkomen. Bijvoorbeeld door op jouw hond te mopperen, of hem te corrigeren met de lijn.

Maar jouw aanpak helpt niet. Je voelt je gefrustreerd. Je hond blijft maar blaffen wanneer hij andere honden ziet.

hond dominant naar andere hond

Wat is er aan de hand?

Waarom is het je tot nu toe nog niet gelukt jouw hond te laten stoppen zich zo te gedragen naar andere honden? Waarom vertoont jouw hond nog steeds dit ‘dominante’ gedrag?

Om deze vraag goed te beantwoorden moeten we eerst vaststellen wat dominantie precies is. Binnen de wetenschap wordt dominantie vaak omschreven als ‘een (langdurige) relatie tussen twee of meer individuen van dezelfde soort, waarbij het ene individu (de rang hogere) eerder toegang heeft tot bronnen die op dat moment beperkt beschikbaar zijn (bijvoorbeeld eten, of een lig- of schuilplaats)’.

Als je deze definitie goed bekijkt, valt een ding meteen op: bij dominantie is er sprake van een RELATIE. Wanneer jouw hond op straat uitvalt naar een willekeurige andere hond, dan geldt dit niet. Jouw hond heeft géén relatie met deze andere hond. Vaak kennen ze elkaar niet eens.

Bovendien gaat het bij dominantie over EERDER TOEGANG hebben tot bepaalde schaarse bronnen. Maar wanneer jouw hond op straat uitvalt naar een willekeurige andere hond, gaat het helemaal niet over een bron (bijvoorbeeld eten, een lig- of schuilplek).

Vanuit wetenschappelijk inzicht kan het uitval gedrag van jouw hond dus niet verklaard worden vanuit de dominantie theorie. Er is helemaal geen sprake van dominantie wanneer jouw hond zich zo gedraagt!

Jouw hond is dus niet dominant wanneer hij blaft naar andere honden.

En omdat jij uitging van de verkeerde oorzaak van het gedrag van jouw hond heeft jouw aanpak niet gewerkt.

Maar wat dan wel?

De meeste honden die uitvallen naar andere honden, doen dit omdat ze zich op een bepaalde manier bedreigd of belemmerd voelen.

Bedreigd omdat jouw hond andere honden misschien spannend vindt, bijvoorbeeld omdat jouw hond aangelijnd is. Wanneer een situatie spannend is voor jouw hond, is deze situatie aangelijnd vaak nog wat spannender. Jouw hond weet dan namelijk, dat hij/zij niet kan vluchten. En dit kan voor jouw hond een reden zijn om tijdens aangelijnde wandelingen andere honden op afstand te willen houden. Want jouw hond voelt dan dus dat hij of zij niet weg kan, en dus niet zomaar zelf uit de situatie kan gaan, mocht het te spannend worden.

Belemmerd omdat jouw hond misschien eigenlijk wel graag contact met de andere hond zou willen. Maar de lijn verhinderd dat jouw hond tot bij de andere hond kan komen. En dit kan frustratie bij jouw hond veroorzaken. Dit wil niet zeggen dat je, mocht jouw hond naar andere honden uitvallen omdat hij/zij zicht gefrustreerd voelt, je je hond dan maar vervolgens bij elke hond moet laten. De frustratie kan er namelijk ondertussen toe geleid hebben dat jouw hond zijn/haar eigen gevoelens van frustratie geprojecteerd heeft op de andere hond. Waardoor jouw hond, die andere honden oorspronkelijk dus juist heel leuk vond, nu alleen maar frustratie en boosheid voelt, wanneer jullie andere honden tegenkomen. En jouw hond andere honden laten ontmoeten wanneer hij/zij zich boos en gefrustreerd voelt leidt vaak niet tot een goede ontmoeting.

Ook lichamelijke klachten kunnen een rol spelen.

Ook lichamelijke klachten kan een oorzaak zijn voor het uitvalgedrag van jouw hond. Wanneer jouw hond niet lekker in zijn/haar vel zit, of pijn heeft, kan een ontmoeting met een andere hond op dat moment te veel zijn. Of zo’n ontmoeting kan zelfs daadwerkelijk echt pijn doen. Wanneer jouw hond pijn heeft gehad bij een ontmoeting met een andere hond (ook al kon die andere hond daar niets aan doen), kan dit voor jouw hond een reden zijn om andere honden maar liever op afstand te willen houden.

Wanneer jij dus een hond hebt die uitvalt naar andere honden, vraag je dan af wat écht aan de hand is. En laat je niet leiden door een ongefundeerde verklaring als ‘hij/zij is nu eenmaal dominant’.

Het is belangrijk op zoek te gaan naar de echte oorzaak.

Pas wanneer je weet wat de echte oorzaak is van het uitvalgedrag van je hond, kun je gaan werken aan de oplossing. Door met deze oorzaak aan de slag te gaan. En dat hoeft niet door middel van mopperen en correcties. Juist niet. Mopperen op je hond terwijl hij bang is of gefrustreerd versterkt zijn negatieve gevoelens alleen maar. Het gedrag zal er eerder nog erger van worden in plaats van minder.

Vraag jij je af of bovenstaande ook op jouw hond van toepassing is? Vraag jij je af wat precies de oorzaak is van dit gedrag van jouw hond? Of zou jij willen weten hoe jij ervoor kunt zorgen dat jouw hond meer ontspannen blijft tijdens jullie wandelingen? Wil jij hierover eens met mij praten? Je bent heel welkom voor een gratis gesprek, zodat we samen kunnen bekijken wat jouw hond nodig heeft om zich anders te kunnen gedragen.

Over de schrijver
Mijn naam is Sylvia, ik ben inmiddels al vele jaren werkzaam als gedragstherapeute voor honden.Van kinds af aan ben ik altijd al met dieren bezig geweest en zijn honden, maar ook paarden, altijd een belangrijk onderdeel van mijn leven geweest.Toen ik al op vrij jonge leeftijd te maken kreeg met ernstige rugklachten, moest ik op zoek naar ander werk. Een kantoorbaan was voor mij niet meer weggelegd. Ik moest bewegen in plaats van stilzitten.De keuze om op dat moment voor een baan met dieren te gaan, was niet erg moeilijk voor mij. Wat is er mooier dan van je passie je beroep te kunnen maken! Ik ben daarom de opleiding gedragstherapie gaan volgen en na een paar jaar kon ik mijn droom waarmaken: werken als zelfstandig gedragstherapeute voor honden.Ik kan enorm genieten van het zien van honden die goed in hun vel zitten, die krijgen wat ze nodig hebben en die genieten van een heerlijk hondenleven. Dit streef ik altijd na in mijn adviezen als gedragstherapeute: dat jouw hond zich er goed bij voelt. Dat jouw hond gelukkig wordt. Dit zal er namelijk voor zorgen dat jij als eigenaar ook steeds meer kunt genieten van jouw hond.In de wereld om mij heen zie ik dat er nog veel achterhaalde adviezen gegeven worden over de opvoeding van honden. Adviezen die het welzijn van jouw hond niet ten goede komen. Adviezen die jou niet helpen gedragsproblemen op te lossen. Dat kan anders! Ik heb mij daarom vanaf het allereerste begin dat ik de opleiding tot gedragstherapeute ben gaan volgen gespecialiseerd in wetenschappelijk getoetste, hond vriendelijke oplosmethoden. Methoden zonder intimidatie, straf en dwang. Methoden die zorgen voor gelukkige honden én gelukkige eigenaren.
Reactie plaatsen

Wil jij weten of ik ook jou en jouw hond kan helpen?

Maak dan een afspraak voor een gratis verkennend gesprek

puppy hoofdje

Wil jij mijn gratis tips ontvangen?

Schrijf je dan hier in
Ja, dat wil ik!
No opt-in form has been selected