Is jouw hond dominant naar jou?

Is jouw hond dominant naar jou?

Is jouw hond dominant naar jou?

Luistert jouw hond bijvoorbeeld niet altijd naar jou?

Komt hij/zij niet meteen terug wanneer je roept?

Springt jouw hond tegen jou of visite aan?

Vertoont jouw hond opdringerig gedrag?

Is jouw hond dominant naar jou wanneer hij/zij dit soort gedrag laat zien?

Om deze vraag goed te beantwoorden moeten we eerst vaststellen wat dominantie precies is. Binnen de wetenschap wordt dominantie vaak omschreven als ‘een (langdurige) relatie tussen twee of meer individuen van dezelfde soort, waarbij het ene individu (de rang hogere) eerder toegang heeft tot bronnen die op dat moment beperkt beschikbaar zijn (bijvoorbeeld eten, of een lig- of schuilplaats)’.

Als je deze definitie goed bekijkt, valt een ding meteen op: bij dominantie is er sprake van een relatie tussen twee of meer individuen van dezelfde soort. En jij en jouw hond zijn zeker geen soortgenoten.

Bovendien gaat het bij dominantie over eerder toegang hebben tot bepaalde schaarse bronnen. Maar wanneer jouw hond niet luistert, zich ‘opdringt’ of opspringt, gaat het helemaal niet over een bron (bijvoorbeeld eten, een lig- of schuilplek).

Vanuit wetenschappelijk inzicht kan het gedrag van jouw hond dus niet verklaard worden vanuit de dominantie theorie. Jouw hond is dus niet dominant wanneer hij/zij niet luistert. Maar wat dan wel?

hond gezicht

De meeste honden die niet luisteren, hebben op dat moment een andere belang dan hun eigenaar.

Bijvoorbeeld, jij roept jouw hond, maar jouw hond is op dat moment aan het spelen met een andere hond. Of volgt net een lekker geurtje van misschien wel een konijn. De motivatie om te blijven doen wat jouw hond op dat moment doet kan op dat moment wel veel hoger liggen dan naar jou toe komen.

Of wanneer jouw hond opspringt omdat jouw hond nu eenmaal zo graag sociaal contact met de visite wil, dan kan dat op dat sociale contact op dat moment belangrijker voor jouw hond voelen dan luisteren naar jou.

‘Opdringerig gedrag’ , kun je als opdringerig omschrijven, maar misschien wil jou hond jou gewoon iets duidelijk maken. Bijvoorbeeld dat hij zin heeft om bij je te zitten, of met je wil spelen. ‘Opdringerig gedrag’ klinkt erg negatief. Maar als je hond jou op zijn/haar honds manier uitnodigt om samen te spelen is dat juist helemaal niet negatief bedoeld.  En is er zeker al helemaal geen sprake van dominantie.

Wanneer jij een hond hebt die niet altijd goed luistert, vraag je dan af wat écht aan de hand is. En laat je niet leiden door een ongefundeerde verklaring als ‘hij/zij is nu eenmaal dominant’.

Pas wanneer je weet wat de echte oorzaak is van het gedrag van je hond, kun je gaan werken aan de oplossing.

Zou je hier hulp bij willen? Eens met mij willen overleggen over waarom jouw hond doet wat hij doet? Samen bespreken of ik jou kan helpen jouw hond zich anders te laten gedragen? Je bent welkom bij een gratis gesprek waarin we dit samen kunnen bespreken.

Over de schrijver
Mijn naam is Sylvia, ik ben inmiddels al vele jaren werkzaam als gedragstherapeute voor honden. Van kinds af aan ben ik altijd al met dieren bezig geweest en zijn honden, maar ook paarden, altijd een belangrijk onderdeel van mijn leven geweest. Toen ik al op vrij jonge leeftijd te maken kreeg met ernstige rugklachten, moest ik op zoek naar ander werk. Een kantoorbaan was voor mij niet meer weggelegd. Ik moest bewegen in plaats van stilzitten. De keuze om op dat moment voor een baan met dieren te gaan, was niet erg moeilijk voor mij. Wat is er mooier dan van je passie je beroep te kunnen maken! Ik ben daarom de opleiding gedragstherapie gaan volgen en na een paar jaar kon ik mijn droom waarmaken: werken als zelfstandig gedragstherapeute voor honden. Ik kan enorm genieten van het zien van honden die goed in hun vel zitten, die krijgen wat ze nodig hebben en die genieten van een heerlijk hondenleven. Dit streef ik altijd na in mijn adviezen als gedragstherapeute: dat jouw hond zich er goed bij voelt. Dat jouw hond gelukkig wordt. Dit zal er namelijk voor zorgen dat jij als eigenaar ook steeds meer kunt genieten van jouw hond. In de wereld om mij heen zie ik dat er nog veel achterhaalde adviezen gegeven worden over de opvoeding van honden. Adviezen die het welzijn van jouw hond niet ten goede komen. Adviezen die jou niet helpen gedragsproblemen op te lossen. Dat kan anders! Ik heb mij daarom vanaf het allereerste begin dat ik de opleiding tot gedragstherapeute ben gaan volgen gespecialiseerd in wetenschappelijk getoetste, hond vriendelijke oplosmethoden. Methoden zonder intimidatie, straf en dwang. Methoden die zorgen voor gelukkige honden én gelukkige eigenaren.
Reactie plaatsen

Wil jij weten of ik ook jou en jouw hond kan helpen?

Maak dan een afspraak voor een gratis verkennend gesprek

puppy hoofdje

Wil jij mijn gratis tips ontvangen?

Schrijf je dan hier in
Ja, dat wil ik!
No opt-in form has been selected