Mag ik me even voorstellen?
24 mei 2021 

Mag ik me even voorstellen?

Mag ik me even voorstellen: 

Mijn naam is Sylvia, ik ben al vele jaren gedragstherapeute voor honden.

Het is 100% mijn missie om hondeneigenaren en hun honden te helpen. Te helpen bij het oplossen van ongewenst hondengedrag.

Door jou als hondeneigenaar inzicht te geven in waarom jouw hond doet wat hij doet. Door samen de oorzaak van zijn gedrag te achterhalen. Dit inzicht hebben we nodig om het gedrag te kunnen veranderen. Zonder dit inzicht zijn we alleen maar bezig met symptoombestrijding en werken we niet aan echte, blijvende oplossingen.

Mijn verhaal

Als klein meisje was ik altijd al bezig met dieren. Honden en paarden vormen van kinds af aan een belangrijk deel van mijn leven. Toen ik ging studeren twijfelde ik of ik dierenarts zou worden, of misschien toch psycholoog. Dierenarts werd het niet, ik zag het snijden in dieren niet zo zitten. Maar het werd ook geen psychologie, mijn ouders dachten destijds dat dit niets voor mij zou zijn en raadden me af om dit te gaan doen. Ik ben toen een economische opleiding gaan volgen, maar heb altijd spijt gehad van deze keuze, omdat dit niet iets was waar mijn hart lag.

Ik was nog maar net dertig toen ik te maken kreeg met zware rugklachten. Na een paar operaties was het duidelijk, een zittend beroep was niet echt heilzaam voor mijn gezondheid. Ik hoefde niet lang na te denken wat ik dan wel wilde gaat doen: iets met dieren en psychologie. De aanmelding voor de studie gedragstherapie voor honden was dus snel gemaakt.

Mijn visie

In hondenland zijn er veel verschillende meningen en worden er veel discussies gevoerd. Honden worden op allerlei manieren opgevoed en er zijn verschillende trainingsmethoden.
Je hond straffen en corrigeren was gevoelsmatig iets wat voor mij altijd verkeerd voelde, hier wilde ik me niet mee bezig houden. Ik heb mijn opleidingen daarom ook gevolgd bij opleiders die uitgaan van positieve opvoedtechnieken.

Gelukkig wordt er de laatste jaren steeds meer bekend over de innerlijke psyche van de hond. Uit wetenschappelijke onderzoeken blijkt dat zoogdieren (net als mensen), te maken hebben met allerlei emoties en dus ook met allerlei drijfveren waarom ze bepaald gedrag vertonen.

Het dominantie model is achterhaald

Waar vroeger elk ongewenst gedrag van honden werd verklaard vanuit een dominantie model (je hond heeft geen respect voor je, je hond wil de baas zijn over jou of over andere honden, jij moet meer een leider voor je hond vormen, enzovoorts), weten we nu dat dit wel erg kortzichtig is. Op deze manier doen we onze honden tekort. Tekort door te veronderstellen dat honden alleen maar bezig zijn met een plaatsje hoger te komen in de rangorde. Honden hebben veel meer drijfveren, die vaak te vergelijken zijn met drijfveren die ook voor ons als mensen gelden. Jouw hond kan bijvoorbeeld handelen vanuit angst, of frustratie, vanuit onzekerheid of blijdschap.

sylvia en pom wandelen 2
Mijn werkwijze

Wanneer ik met eigenaren en hun honden ga samenwerken, dan begin ik altijd met observatie van de hond (live of via videomateriaal) en met het doorspreken van het gedrag van deze hond met de eigenaar. Zodat het duidelijk wordt wat de innerlijke motivatie van deze hond in deze situatie is. Op deze manier wordt duidelijk waarom de hond doet wat hij doet. Als dit eenmaal duidelijk is kunnen we gaan werken aan de oplossing.

Dan kunnen we er bijvoorbeeld voor gaan zorgen dat deze hond op een andere manier krijgt wat hij wil, zonder zich op een ongewenste manier te gedragen. Of dan kunnen we de innerlijke motivatie van deze hond veranderen. Bijvoorbeeld door zijn angst weg te nemen, zodat er helemaal geen meer is voor zijn ongewenste gedrag.

Hiermee gaan we vervolgens samen aan de slag. Voor veel gedragsveranderingen bied ik begeleidingstrajecten. Gedurende drie maanden begeleid ik jou en jouw hond bij alle stappen die jullie moeten zetten om tot ander gedrag te komen bij jouw hond. Samen hebben we veelvuldig contact, zodat jij je gesteund voelt, bij mij terecht kunt met al je vragen, en gerichte oefeningen en opdrachten krijgt, specifiek voor jou en jouw hond en jullie situatie. Uiteraard zonder correcties, straf en dwang.

Ben jij op zoek naar hulp?

Misschien zit jij met vragen over het gedrag van jouw hond. Vraag jij je af hoe je hem/haar zich anders kan laten gedragen. Ik wil je heel graag helpen om antwoorden en oplossingen voor deze vragen te vinden. Aarzel dan ook niet om je vragen aan mij te stellen. Je bent heel welkom voor een gratis gesprek.

Laten we samen in gesprek gaan

Laten we samen in gesprek gaan over jou en jouw hond, en jullie specifieke situatie. Zodat we samen kunnen bepalen of ik jullie, met mijn manier van begeleiden, verder kan helpen.

Over de schrijver
Mijn naam is Sylvia, ik ben inmiddels al vele jaren werkzaam als gedragstherapeute voor honden. Van kinds af aan ben ik altijd al met dieren bezig geweest en zijn honden, maar ook paarden, altijd een belangrijk onderdeel van mijn leven geweest. Toen ik al op vrij jonge leeftijd te maken kreeg met ernstige rugklachten, moest ik op zoek naar ander werk. Een kantoorbaan was voor mij niet meer weggelegd. Ik moest bewegen in plaats van stilzitten. De keuze om op dat moment voor een baan met dieren te gaan, was niet erg moeilijk voor mij. Wat is er mooier dan van je passie je beroep te kunnen maken! Ik ben daarom de opleiding gedragstherapie gaan volgen en na een paar jaar kon ik mijn droom waarmaken: werken als zelfstandig gedragstherapeute voor honden. Ik kan enorm genieten van het zien van honden die goed in hun vel zitten, die krijgen wat ze nodig hebben en die genieten van een heerlijk hondenleven. Dit streef ik altijd na in mijn adviezen als gedragstherapeute: dat jouw hond zich er goed bij voelt. Dat jouw hond gelukkig wordt. Dit zal er namelijk voor zorgen dat jij als eigenaar ook steeds meer kunt genieten van jouw hond. In de wereld om mij heen zie ik dat er nog veel achterhaalde adviezen gegeven worden over de opvoeding van honden. Adviezen die het welzijn van jouw hond niet ten goede komen. Adviezen die jou niet helpen gedragsproblemen op te lossen. Dat kan anders! Ik heb mij daarom vanaf het allereerste begin dat ik de opleiding tot gedragstherapeute ben gaan volgen gespecialiseerd in wetenschappelijk getoetste, hond vriendelijke oplosmethoden. Methoden zonder intimidatie, straf en dwang. Methoden die zorgen voor gelukkige honden én gelukkige eigenaren.
Reactie plaatsen

Wil jij weten of ik ook jou en jouw hond kan helpen?

Maak dan een afspraak voor een gratis verkennend gesprek

puppy hoofdje

Wil jij mijn gratis tips ontvangen?

Schrijf je dan hier in
Ja, dat wil ik!
No opt-in form has been selected