Een hond die uitvalt naar andere honden.
Zoë valt uit naar andere honden.
30 augustus 2021 

Zoë valt uit naar andere honden.

Ik wil je graag het verhaal van Zoë vertellen.

Zoë is een hond die blaft en uitvalt naar andere honden.

 Zoë is een kruising jachthond, van ruim 3 jaar. Zij woont al vanaf kleine pup bij haar eigenaren. Omdat Zoë een sterk jachtinstinct heeft, durven de eigenaren van Zoë haar niet vaak los te laten lopen. Zoë en haar eigenaren maken dus vooral veel aangelijnde wandelingen. De eigenaren van Zoë wonen in een rustige wijk, en de wandelingen verliepen de eerste jaren meestal rustig en ontspannen.

Zoë gaat steeds vaker blaffen.

Een tijdje geleden viel het de eigenaren van Zoë op dat, wanneer ze andere honden tegenkwamen tijdens hun wandelingen, dat Zoë steeds vaker ging blaffen. En dat Zoë ook steeds eerder ging blaffen, ook al waren de andere honden nog ver weg. Zoë was steeds moeilijker rustig te krijgen. Ook nadat de andere hond allang uit beeld was verdwenen, bleef Zoë nog een tijd gespannen. De wandelingen werden niet alleen stress voller voor Zoë, maar ook voor haar eigenaren.

Misschien herken je dit wel, omdat jezelf een hond hebt die reageert op andere honden tijdens jullie wandelingen? Vaak worden de wandelingen voor ons als eigenaar hierdoor ook een stuk minder leuk.

Blaffen naar andere honden: hoe kun je dit stoppen?

De eigenaren van Zoë stuurden mij een aantal maanden geleden een bericht met het verzoek of ik eens mee wilde kijken. Zij wilden heel graag weten hoe ze ervoor konden zorgen dat dit geblaf van Zoë weer zou stoppen. Toen we met elkaar in gesprek raakten, en ik Zoë observeerde, bleek dat Zoë best een onzekere hond is. Ze kijkt graag de kat uit de boom en is in het algemeen afwachtend.

Doordat Zoë niet veel contact met andere honden heeft, is ze andere honden steeds wat spannender gaan vinden. Om de ‘spannende’ andere honden op afstand te houden, had Zoë zichzelf aangeleerd te blaffen, zodra ze andere honden opmerkte. De eigenaren van de andere honden lopen ook meestal snel door met hun hond als Zoë gaat blaffen, dus op deze manier werkt het gedrag voor Zoë ook. Ze creëerde op deze manier voor zichzelf een veilige situatie.

Angst voor andere honden verminderen.

Samen met de eigenaren van Zoë ben ik gaan werken aan haar angst voor andere honden. In eerste instantie door op veilige afstand leuke dingen te laten gebeuren voor Zoë. Omdat Zoë een echte jachthond is zijn we begonnen met haar steeds een leuk zoekspelletje aan te bieden, zodra ze in de verte in andere hond opmerkte. De andere honden werden op deze manier voor Zoë een aankondiger voor iets leuks.

Ook zijn we Zoë gaan leren te luisteren naar het commando ‘kom hier’, zodat Zoë veilig los kan lopen. Losloopwandelingen zorgen voor veel ontspanning voor Zoë.

We zijn gaan werken aan het zelfvertrouwen van Zoë, zodat ze zich in het algemeen wat zekerder is gaan voelen, en ze zich minder snel door iets of iemand bedreigt voelt.  

Zoë’s eigenaren hebben zich verdiept in hondenlichaamstaal, om de subtiele stresssignalen van Zoë eerder op te kunnen merken.

Vooruitgang!

Met hele kleine stapjes merkten de eigenaren van Zoë een verandering bij haar. Zoë is weer wat meer ontspannen en minder reactief.

Samen met een behulpzame buurvrouw en haar hond, hebben de eigenaren geoefend om samen te wandelen. In eerste instantie ver van elkaar, maar langzaamaan steeds iets dichterbij. Zodat Zoë nu ook een hondenvriendje heeft en merkt dat andere honden ook heel leuk kunnen zijn.

zoe blaft naar andere honden

Waarom vertel ik je dit verhaal?

Dit doe ik zodat je kunt lezen dat jij niet de enige bent met een hond die blaft en trekt naar andere honden. Dat jij je zeker niet voor je hond hoeft te schamen. Ik vertel je dit verhaal ook om je hoop te geven. Om je te laten inzien dat, ook al gaat je hond enorm tekeer, je dit gedrag met de juiste aanpak zeker kunt veranderen.

P.s. Mocht je hier hulp bij willen, net zoals de eigenaren van Zoë, ik kijk graag eens met je mee. Je kunt altijd contact met me opnemen om het verhaal van jou en jouw hond eens met me te bespreken. Door een afspraak te maken voor een gratis ‘krijg-meteen-meer-inzicht-in-het-gedrag-van-je-eigen-hond gesprek’ kunnen we samen bekijken of het ook voor jouw hond mogelijk is zich anders te gaan gedragen.

 

Over de schrijver
Mijn naam is Sylvia, ik ben 50 jaar en inmiddels al vele jaren werkzaam als gedragstherapeute voor honden. Van kinds af aan ben ik altijd al met dieren bezig geweest en zijn honden, maar ook paarden, altijd een belangrijk onderdeel van mijn leven geweest. Toen ik al op vrij jonge leeftijd te maken kreeg met ernstige rugklachten, moest ik op zoek naar ander werk. Een kantoorbaan was voor mij niet meer weggelegd. Ik moest bewegen in plaats van stilzitten. De keuze om op dat moment voor een baan met dieren te gaan, was niet erg moeilijk voor mij. Wat is er mooier dan van je passie je beroep te kunnen maken! Ik ben daarom de opleiding gedragstherapie gaan volgen en na een paar jaar kon ik mijn droom waarmaken: werken als zelfstandig gedragstherapeute voor honden. Ik kan enorm genieten van het zien van honden die goed in hun vel zitten, die krijgen wat ze nodig hebben en die genieten van een heerlijk hondenleven. Dit streef ik altijd na in mijn adviezen als gedragstherapeute: dat jouw hond zich er goed bij voelt. Dat jouw hond gelukkig wordt. Dit zal er namelijk voor zorgen dat jij als eigenaar ook steeds meer kunt genieten van jouw hond. In de wereld om mij heen zie ik dat er nog veel achterhaalde adviezen gegeven worden over de opvoeding van honden. Adviezen die het welzijn van jouw hond niet ten goede komen. Adviezen die jou niet helpen gedragsproblemen op te lossen. Dat kan anders! Ik heb mij daarom vanaf het allereerste begin dat ik de opleiding tot gedragstherapeute ben gaan volgen gespecialiseerd in wetenschappelijk getoetste, hond vriendelijke oplosmethoden. Methoden zonder intimidatie, straf en dwang. Methoden die zorgen voor gelukkige honden én gelukkige eigenaren.
Reactie plaatsen

Wil jij weten of ook jouw hond zich anders kan gedragen?

Maak een afspraak voor een gratis sessie inzicht-in-je-eigen-hond.

puppy hoofdje

Wil jij mijn gratis tips ontvangen?

Schrijf je dan hier in
Ja, dat wil ik!
arrow_drop_up arrow_drop_down