Zoë: uitvallen naar andere honden.

Zoë: uitvallen naar andere honden.

Ik wil je graag het verhaal van Zoë vertellen.

Zoë is een hond die blaft en uitvalt naar andere honden.

Zoë is een kruising jachthond, van ruim 3 jaar. Zij woont al vanaf kleine pup bij haar eigenaren. Omdat Zoë een sterk jachtinstinct heeft, durven de eigenaren van Zoë haar niet vaak los te laten lopen. Zoë en haar eigenaren maken dus vooral veel aangelijnde wandelingen. De eigenaren van Zoë wonen in een rustige wijk, en de wandelingen verliepen de eerste jaren meestal rustig en ontspannen.

Zoë gaat steeds vaker blaffen.

Een tijdje geleden viel het de eigenaren van Zoë op dat, wanneer ze andere honden tegenkwamen tijdens hun wandelingen, dat Zoë steeds vaker ging blaffen. En dat Zoë ook steeds eerder ging blaffen, ook al waren de andere honden nog ver weg. Zoë was steeds moeilijker rustig te krijgen. Ook nadat de andere hond allang uit beeld was verdwenen, bleef Zoë nog een tijd gespannen. De wandelingen werden niet alleen stress voller voor Zoë, maar ook voor haar eigenaren.

Misschien herken je dit wel, omdat jezelf een hond hebt die reageert op andere honden tijdens jullie wandelingen? Vaak worden de wandelingen voor ons als eigenaar hierdoor ook een stuk minder leuk.

Blaffen naar andere honden: hoe kun je dit stoppen?

De eigenaren van Zoë stuurden mij een aantal maanden geleden een bericht met het verzoek of ik hen wilde begeleiden. Zij wilden heel graag weten hoe ze ervoor konden zorgen dat dit geblaf van Zoë weer zou stoppen. Toen we met elkaar gingen samenwerken, en ik Zoë observeerde aan de hand van het filmmateriaal wat haar eigenaren mij gestuurd hadden, bleek dat Zoë best een onzekere hond is. Ze kijkt graag de kat uit de boom en is in het algemeen afwachtend.

Doordat Zoë niet veel contact met andere honden heeft, is ze andere honden steeds wat spannender gaan vinden. Om de ‘spannende’ andere honden op afstand te houden, had Zoë zichzelf aangeleerd te blaffen, zodra ze andere honden opmerkte. De eigenaren van de andere honden lopen ook meestal snel door met hun hond als Zoë gaat blaffen, dus op deze manier werkt het gedrag voor Zoë ook. Ze creëerde op deze manier voor zichzelf een veilige situatie.

Angst voor andere honden verminderen.

Samen met de eigenaren van Zoë zijn we, tijdens het begeleidingstraject, gaan werken aan haar angst voor andere honden. Gedurende 8 weken hadden we dagelijks contact om de wandelingen te bespreken en het plan voor de volgende dag op te stellen. In eerste instantie door op veilige afstand leuke dingen te laten gebeuren voor Zoë.  De andere honden werden op deze manier voor Zoë een aankondiger voor iets leuks. Op deze manier werd haar angst voor andere honden beetje bij beetje weer minder.

Tevens hebben de eigenaren van Zoë afspraken gemaakt met andere hondeneigenaren uit de buurt, om samen te werken aan een goed contact tussen de honden. Zodat Zoë ook wat hondenvriendjes ging krijgen en merkte dat andere honden ook heel leuk kunnen zijn.

Ook zijn we Zoë gaan leren te luisteren naar het commando ‘kom hier’, zodat Zoë veilig los kan lopen. Losloopwandelingen zorgen voor veel ontspanning voor Zoë.

We zijn gaan werken aan het zelfvertrouwen van Zoë, zodat ze zich in het algemeen wat zekerder is gaan voelen, en ze zich minder snel door iets of iemand bedreigt voelt.

Zoë’s eigenaren hebben zich verdiept in hondenlichaamstaal, om de subtiele stresssignalen van Zoë eerder op te kunnen merken.

Vooruitgang!

Met kleine stapjes merkten de eigenaren van Zoë een verandering bij haar. En nu is Zoë weer meer ontspannen en minder reactief. Ze blaft steeds minder vaak en speelt regelmatig met een hond uit de buurt. Wat een verademing voor Zoë, ze voelt zich nu weer veiliger. Maar ook een echte verademing voor haar eigenaren, zij kunnen nu weer ontspannen wandelen met haar!


zoe blaft naar andere honden

Waarom vertel ik je dit verhaal?

Dit doe ik zodat je kunt lezen dat jij niet de enige bent met een hond die blaft en trekt naar andere honden. Dat jij je zeker niet voor je hond hoeft te schamen. Ik vertel je dit verhaal ook om je hoop te geven. Om je te laten inzien dat, ook al gaat je hond enorm tekeer, je dit gedrag met de juiste aanpak zeker kunt veranderen.

Sylvia

P.S. Wist je dat ik, speciaal voor hondeneigenaren van honden die blaffen tijdens de wandeling naar van alles en nog wat, een speciaal begeleidingstraject heb gemaakt? Wist je dat ik op die manier al vele hondeneigenaren heb kunnen helpen om weer ontspannen den relaxed te kunnen wandelen met hun hond? Wil je hier wat meer over weten? Voor alle ins en outs van dit programma kun je hier klikken. 


Over de schrijver
Mijn naam is Sylvia, ik ben inmiddels al vele jaren werkzaam als gedragstherapeute voor honden.Van kinds af aan ben ik altijd al met dieren bezig geweest en zijn honden, maar ook paarden, altijd een belangrijk onderdeel van mijn leven geweest.Toen ik al op vrij jonge leeftijd te maken kreeg met ernstige rugklachten, moest ik op zoek naar ander werk. Een kantoorbaan was voor mij niet meer weggelegd. Ik moest bewegen in plaats van stilzitten.De keuze om op dat moment voor een baan met dieren te gaan, was niet erg moeilijk voor mij. Wat is er mooier dan van je passie je beroep te kunnen maken! Ik ben daarom de opleiding gedragstherapie gaan volgen en na een paar jaar kon ik mijn droom waarmaken: werken als zelfstandig gedragstherapeute voor honden.Ik kan enorm genieten van het zien van honden die goed in hun vel zitten, die krijgen wat ze nodig hebben en die genieten van een heerlijk hondenleven. Dit streef ik altijd na in mijn adviezen als gedragstherapeute: dat jouw hond zich er goed bij voelt. Dat jouw hond gelukkig wordt. Dit zal er namelijk voor zorgen dat jij als eigenaar ook steeds meer kunt genieten van jouw hond.In de wereld om mij heen zie ik dat er nog veel achterhaalde adviezen gegeven worden over de opvoeding van honden. Adviezen die het welzijn van jouw hond niet ten goede komen. Adviezen die jou niet helpen gedragsproblemen op te lossen. Dat kan anders! Ik heb mij daarom vanaf het allereerste begin dat ik de opleiding tot gedragstherapeute ben gaan volgen gespecialiseerd in wetenschappelijk getoetste, hond vriendelijke oplosmethoden. Methoden zonder intimidatie, straf en dwang. Methoden die zorgen voor gelukkige honden én gelukkige eigenaren.
Reactie plaatsen

Wil jij weten of ik ook jou en jouw hond kan helpen?

Maak dan een afspraak voor een gratis verkennend gesprek

puppy hoofdje

Wil jij mijn gratis tips ontvangen?

Schrijf je dan hier in
Ja, dat wil ik!
No opt-in form has been selected