Dazie: blaffen aan de lijn

Dazie: blaffen aan de lijn

Het verhaal van Dazie.

Blaffen aan de lijn, tijdens aangelijnde wandelingen, tegen alle honden die hij tegenkomt.

Dazie is een Jack Russell van 3 jaar. Hij is levendig, actief en dol op spelen. Maar Dazie is ook onzeker. Als een echte Jack Russell zijnde, wil Dazie zijn onzekerheid liever niet laten zien. Dazie kiest er meestal voor om zich veel stoerder voor te doen dan hij is.

Dazie wordt onder andere onzeker van onbekende honden. Tijdens de puppycursus mocht Dazie spelen met andere honden, maar werd onder de voet gelopen door een Duitse Herder pup, die daar ook op les zat. Sindsdien vindt Dazie grote honden spannend.

Blaffen aan de lijn.

Dazie heeft zichzelf geleerd dat als hij blaft, wanneer hij andere honden tegenkomt, de baasjes van die andere honden hun honden snel meenemen en doorlopen.

De eigenaar van Dazie kon geen gesprekken voeren met andere hondeneigenaren tijdens de wandelingen met Dazie, omdat Dazie zoveel herrie maakte.

Andere honden stopten ook niet om even aan Dazie te snuffelen, niemand had zin om contact te maken met die blaffende Jack Russell.

En dus kreeg Dazie, door zijn geblaf, precies wat hij wilde.

Dazie vindt andere honden spannend – Hij doet zich stoer voor en gaat blaffen – de andere honden lopen door.

Dazie hoeft op deze manier geen contact te maken met andere honden. De andere honden komen niet dichtbij.

Dazie blaffen aan de lijn

Blaffen naar van alles en nog wat.

Toen de eigenaar van Dazie mijn hulp inriep, was de situatie inmiddels zo verergerd, dat Dazie tijdens de wandelingen bij voorbaat naar alles ging blaffen wat beweegt. Dazie keek niet meer of er wel of niet een hond aankwam, zodra hij iets of iemand zag bewegen, ging hij meteen blaffen. Om de omgeving op die manier voor zichzelf veilig te houden.

Samen met de eigenaar van Dazie zijn wij gaan werken aan Dazie’s angst en onzekerheid. Door in eerste instantie wandelingen te gaan maken op overzichtelijke terreinen, zodat Dazie bewegende prikkels al van grote afstand kon zien aankomen. En door te gaan wandelen op rustige tijden, zodat Dazie niet overspoeld werd door alle prikkels.

Angst verminderen

Dazie’s angst voor andere honden hebben we stap voor stap kunnen verminderen. Door te gaan oefenen op hele grote afstand van andere honden. Door op deze grote afstand Dazie goede ervaringen te gaan geven. Omdat Dazie zo dol is op spelen hebben we dat gedaan met een speeltje wat Dazie superleuk vindt en waar hij dol op is. Steeds als Dazie in de verte een andere hond zag, haalde zijn eigenaar dit hele leuke speeltje (een oranje balletje aan een touwtje) tevoorschijn, om hier samen met Dazie mee te spelen. Dazie leerde op die manier dat andere honden (in de verte) zien, een aankondiger werd voor leuke dingen. Langzaamaan, stapje voor stapje, is de angst en onzekerheid van Dazie richting andere honden verminderd.

Dazie ging steeds minder blaffen naar andere honden, en richtte zichzelf bij het zien van andere honden steeds meer op zijn eigenaar, om even samen te spelen.

Hondenvriendjes

Ook heeft de eigenaar van Dazie geoefend samen met een andere Jack Russell uit de buurt. Zij zijn samen gaan wandelen. Eerst op hele grote afstand van elkaar, maar na enkele weken steeds iets dichterbij. Dazie en dit buurhondje zijn nu vrienden. Zij kunnen nu regelmatig even samen spelen en snuffelen.

Dit alles heeft Dazie geholpen om nu veel meer ontspannen te kunnen wandelen. Dazie kijkt niet meer constant om zich heen of hij ergens andere honden ziet. Hij blaft niet meer naar alles wat beweegt. Zowel hij, als zijn eigenaar, kunnen weer veel meer genieten van de wandelingen. De wandelingen die ze samen maken zijn ook weer langer, en het voelt niet langer als een verplichting die er nu eenmaal bij hoort.

Herken jij iets in het verhaal van Dazie? Heb jij ook een hond die blaft en aan de lijn trekt als jullie andere honden tegenkomen? Zijn de wandelingen voor jou soms ook een hele opgave en een bron van stress? Zou jij ook weer ontspannen willen kunnen wandelen?

Zou jij willen dat ik jou, net als Dazie en zijn eigenaar, help om dit te bereiken? Dat wij samen kijken wat de reden is waarom jouw hond zo blaft, en dat we samen gaan werken aan de oplossing? Ik wil ook jou en jouw hond heel graag helpen. Je ben van harte welkom bij een gratis gesprek. Zodat we samen kunnen bekijken hoe we ervoor kunnen zorgen dat ook jullie wandelingen weer ontspannen worden.

Over de schrijver
Mijn naam is Sylvia, ik ben inmiddels al vele jaren werkzaam als gedragstherapeute voor honden. Van kinds af aan ben ik altijd al met dieren bezig geweest en zijn honden, maar ook paarden, altijd een belangrijk onderdeel van mijn leven geweest. Toen ik al op vrij jonge leeftijd te maken kreeg met ernstige rugklachten, moest ik op zoek naar ander werk. Een kantoorbaan was voor mij niet meer weggelegd. Ik moest bewegen in plaats van stilzitten. De keuze om op dat moment voor een baan met dieren te gaan, was niet erg moeilijk voor mij. Wat is er mooier dan van je passie je beroep te kunnen maken! Ik ben daarom de opleiding gedragstherapie gaan volgen en na een paar jaar kon ik mijn droom waarmaken: werken als zelfstandig gedragstherapeute voor honden. Ik kan enorm genieten van het zien van honden die goed in hun vel zitten, die krijgen wat ze nodig hebben en die genieten van een heerlijk hondenleven. Dit streef ik altijd na in mijn adviezen als gedragstherapeute: dat jouw hond zich er goed bij voelt. Dat jouw hond gelukkig wordt. Dit zal er namelijk voor zorgen dat jij als eigenaar ook steeds meer kunt genieten van jouw hond. In de wereld om mij heen zie ik dat er nog veel achterhaalde adviezen gegeven worden over de opvoeding van honden. Adviezen die het welzijn van jouw hond niet ten goede komen. Adviezen die jou niet helpen gedragsproblemen op te lossen. Dat kan anders! Ik heb mij daarom vanaf het allereerste begin dat ik de opleiding tot gedragstherapeute ben gaan volgen gespecialiseerd in wetenschappelijk getoetste, hond vriendelijke oplosmethoden. Methoden zonder intimidatie, straf en dwang. Methoden die zorgen voor gelukkige honden én gelukkige eigenaren.
Reactie plaatsen

Wil jij weten of ik ook jou en jouw hond kan helpen?

Maak dan een afspraak voor een gratis verkennend gesprek

puppy hoofdje

Wil jij mijn gratis tips ontvangen?

Schrijf je dan hier in
Ja, dat wil ik!
No opt-in form has been selected