Spike: opgewonden blaffen

Spike: opgewonden blaffen

Het verhaal van Spike: opgewonden blaffen


Spike is een lieve, meestal rustige, Cavalier King Charles Spaniël van 4 jaar oud. Haar eigenaresse, Marion, heeft een aantal maanden geleden contact met me opgenomen. De reden hiervoor was dat, op sommige momenten van de dag, Spike enorm opgewonden blaft. Wat Marion ook probeerde, het lukte haar niet om Spike dan rustig te krijgen.

Opgewonden blaffen

Momenten waarop Spike zo heftig blafte waren bijvoorbeeld: bij het vertrek thuis voor een wandeling en bij het thuiskomen na een ritje met de auto. Maar ook wanneer Marion ergens op visite was met Spike, en ze bijvoorbeeld op ging staan om haar jas te pakken, ging Spike heel hard blaffen. Dat stopte niet meer totdat ze uiteindelijk in de auto zat.

Dit blaffen leidde tot ergernis van de mensen waar Marion op bezoek ging en Marion vond dat heel vervelend. Ook bij vertrek en thuiskomst in haar eigen woning wilde Marion heel graag dat Spike rustig bleef. Marion woont in een appartementencomplex en ze wil haar buren geen geluidsoverlast bezorgen.

Op zoek naar de oorzaak

Marion en ik zijn begonnen met samen te bekijken wat de reden was dat Spike zo blafte. Om gedrag te kunnen veranderen is het altijd belangrijk eerst uit te zoeken waarom de hond dit doet. Wat de oorzaak en de functie van het gedrag is, en welke emoties een rol spelen bij de hond.

Door observatie van Spike en gesprekken tussen Marion en mij, kwamen we er achter dat Spike blaft vanuit opwinding. De lieve, rustige en beheerste Spike blijkt een echte jachthond te zijn, als ze denkt dat ze naar buiten kan. Buiten ziet ze namelijk regelmatig katten, en ze vindt het enorm opwindend hier achteraan te gaan of te gaan kijken/zoeken of ze deze ergens kan zien. Wanneer ze buiten komt, is dat het eerste wat ze doet, kijken of ze ergens katten ziet. Door haar enthousiasme om het vooruitzicht naar buiten te mogen, lukt het haar gewoon niet om stil te blijven.

Spike als pup

Spike als kleine pup

Behoefte tot jagen anders invullen

Om Spike haar behoefte aan jagen op een andere manier in te vullen, is Marion begonnen met het eten van Spike op een andere manier te geven. Niet meer in de voerbak, maar verstopt in een snuffelkleed of Kong. Ook doet Marion nu zoekspelletjes met Spike en laat ze haar regelmatig naar lekkers zoeken. Spike haalt op deze manier veel meer voldoening uit haar eten, en ze kan haar jachtinstinct op ander manieren inzetten.

Om het blaffen bij het naar buitengaan te verminderen, hebben we Spike geleerd dat de deur pas opengaat wanneer ze stil is. Dit vergde de nodige oefening voor Marion en Spike, maar door geduld en inzet hebben ze dit samen goed voor elkaar gekregen.

Ook op de andere momenten waarop Spike blaft, lukt het Marion nu haar rustig te laten blijven. Omdat ze Spike nu beter begrijpt en beter aan haar behoeften kan voldoen. En Spike? Spike is alleen maar blij! Omdat ze nog meer leuke dingen mag doen, niet gecorrigeerd hoeft te worden omdat ze blaft en ze toch heerlijk naar buiten mag!

Wat Marion zelf zegt over het begeleidingstraject:

"Spike is ongeveer een jaar geleden op verschillende momenten gaan blaffen o.a. bij het naar buiten gaan; bij vrienden tegen de tijd dat ze denkt dat we naar huis gaan; bij een andere vriendin bij het weggaan en wanneer ik thuis kom nadat de auto in de garage staat. Ze heeft een hele schelle blaf waardoor het in het geheel niet prettig is. Katten spelen in dit verhaal een grote rol. Ze zou graag willen snuffelen aan de katten, maar die vinden dit helaas geen goed idee.
Sylvia heeft aan de hand van videomateriaal vastgesteld wat de oorzaak van het blaffen was. Spike wordt heel enthousiast wanneer we naar buiten gaan, want mogelijk gaat ze wel poezen zien en dat haar enthousiasme de reden van het blaffen is. Sylvia heeft mij oefeningen aangereikt om te voorkomen dat Spike gaat blaffen. Mocht ze toch nog eens gaan blaffen dan weet ik nu hoe ik daarmee om kan gaan.
Ik ben nu zelf niet meer zo gespannen in de betreffende situaties. Ik haar nu heel snel stil en ze blijft op mij gefocust.
Ze tuurt de omgeving wel steeds even af naar poezen maar kijkt dan snel naar mij voor de beloning.

Ik vond de begeleiding via Zoom en het persoonlijk contact erg prettig. Het was ook erg handig om steeds te kunnen WhatsAppen bij vragen. De begeleiding was prettig en zeer professioneel. Ik kan andere eigenaren de begeleiding in trajectvorm zeker aanraden omdat je na de trainingsperiode van 3 maanden een goede basis hebt om met je hond verder aan het “probleem” te werken, wat dan al aardig onder controle is.

Ik ben erg blij dat vrienden en omwonenden niet meer hoeven te “genieten” van het vreselijke geblaf van mijn hond."

 p.s. Blaft jouw hond ook overmatig? Of doet hij/zij andere dingen die jij liever niet wil? Wil je weten of ik ook jou en jouw hond kan helpen? Laten we dit samen bespreken tijdens een gratis gesprek. Of je vult even het contactformulier in.

foto spike


Over de schrijver
Mijn naam is Sylvia, ik ben inmiddels al vele jaren werkzaam als gedragstherapeute voor honden.Van kinds af aan ben ik altijd al met dieren bezig geweest en zijn honden, maar ook paarden, altijd een belangrijk onderdeel van mijn leven geweest.Toen ik al op vrij jonge leeftijd te maken kreeg met ernstige rugklachten, moest ik op zoek naar ander werk. Een kantoorbaan was voor mij niet meer weggelegd. Ik moest bewegen in plaats van stilzitten.De keuze om op dat moment voor een baan met dieren te gaan, was niet erg moeilijk voor mij. Wat is er mooier dan van je passie je beroep te kunnen maken! Ik ben daarom de opleiding gedragstherapie gaan volgen en na een paar jaar kon ik mijn droom waarmaken: werken als zelfstandig gedragstherapeute voor honden.Ik kan enorm genieten van het zien van honden die goed in hun vel zitten, die krijgen wat ze nodig hebben en die genieten van een heerlijk hondenleven. Dit streef ik altijd na in mijn adviezen als gedragstherapeute: dat jouw hond zich er goed bij voelt. Dat jouw hond gelukkig wordt. Dit zal er namelijk voor zorgen dat jij als eigenaar ook steeds meer kunt genieten van jouw hond.In de wereld om mij heen zie ik dat er nog veel achterhaalde adviezen gegeven worden over de opvoeding van honden. Adviezen die het welzijn van jouw hond niet ten goede komen. Adviezen die jou niet helpen gedragsproblemen op te lossen. Dat kan anders! Ik heb mij daarom vanaf het allereerste begin dat ik de opleiding tot gedragstherapeute ben gaan volgen gespecialiseerd in wetenschappelijk getoetste, hond vriendelijke oplosmethoden. Methoden zonder intimidatie, straf en dwang. Methoden die zorgen voor gelukkige honden én gelukkige eigenaren.
Reactie plaatsen

Wil jij weten of ik ook jou en jouw hond kan helpen?

Maak dan een afspraak voor een gratis verkennend gesprek

puppy hoofdje

Wil jij mijn gratis tips ontvangen?

Schrijf je dan hier in
Ja, dat wil ik!
No opt-in form has been selected