Spike: opgewonden blaffen

Spike: opgewonden blaffen

Spike’s verhaal: De oplossing voor een Cavalier King Charles Spaniel die overmatig blijft blaffen.

Spike is een lieve, meestal rustige, Cavalier King Charles Spaniël van 4 jaar oud. Op sommige momenten van de dag kon Spike veel en aanhoudend blijven blaffen. Haar eigenaresse, Marion, had van alles geprobeerd om Spike rustig te krijgen en het blaffen af te leren. Alles wat Marion probeerde, lukte niet. Daarom nam ze een paar maanden geleden contact met me op om samen uit te zoeken welke oplossing Spike helpt om het blaffen af te leren.

Opgewonden blaffen

Spike had bepaalde momenten waarop hij veel blafte, zoals bij het vertrek thuis voor een wandeling en bij het thuiskomen na een ritje met de auto. Ook toen Marion en Spike gingen, begon Spike heel hard te blaffen toen ze opstond om haar jas te pakken. Het blaffen stopte niet totdat ze uiteindelijk met Spike in de auto zat.

Dit blaffen leidde tot ergernis en overlast bij de mensen in Marion haar omgeving. Ook bij vertrek en thuiskomst in haar eigen woning wilde Marion heel graag dat Spike rustiger bleef. Ze woont in een appartementencomplex en wil haar buren geen overlast door een blaffende hond bezorgen. De hele situatie was heel frustrerend en vervelend.

Op zoek naar de oorzaak

Marion en ik zijn begonnen door samen te kijken naar de reden dat Spike zo bleef blaffen. Om gedrag te kunnen veranderen is het altijd belangrijk eerst uit te zoeken waarom de hond iets doet. Wat de oorzaak en de functie van het gedrag is en welke emoties een rol spelen bij de hond.

Door Spike te observeren en gesprekken tussen Marion en mij, kwamen we er achter dat Spike blaft vanuit opwinding. De lieve, rustige en beheerste Spike blijkt een echte jachthond te zijn. Als ze denkt dat ze naar buiten kan komt haar jachtinstinct naar boven. Buiten ziet ze namelijk regelmatig katten, en ze vindt het enorm opwindend hier achteraan te gaan of te gaan kijken/zoeken of ze deze ergens kan zien. Wanneer ze buiten komt, is dat het eerste wat ze doet, kijken of ze ergens katten ziet. Door haar enthousiasme om het vooruitzicht naar buiten te mogen, lukt het haar gewoon niet om stil te blijven.

Spike als pup

Spike als kleine pup

Jachtinstinct benutten door zoekspelletjes in te zetten

Om Spike haar behoefte aan jagen op een andere manier in te vullen heeft Marion een aantal dingen aangepast. Zo is ze begonnen met het geven van eten op een andere manier.

Niet meer in de voerbak, maar verstopt in een snuffelkleed of Kong. Ook doet Marion nu zoekspelletjes met Spike en laat ze haar regelmatig naar lekkers zoeken. Spike haalt op deze manier veel meer voldoening uit haar eten, en ze kan haar jachtinstinct op andere manieren inzetten.

Het blaffen afleren

Om het blaffen bij het naar buiten gaan te verminderen, hebben we Spike geleerd dat de deur pas open gaat wanneer ze stil is. Dit vergde de nodige oefening voor Marion en Spike, maar door geduld en inzet hebben ze dit samen goed voor elkaar gekregen.

 Ook op de andere momenten waarop Spike blaft, lukt het Marion nu haar rustig te laten blijven. Omdat ze Spike nu beter begrijpt en beter aan haar behoeften kan voldoen. En Spike? Spike is alleen maar blij! Omdat ze nog meer leuke dingen mag doen, niet gecorrigeerd hoeft te worden omdat ze blaft en ze toch heerlijk naar buiten mag!

 Wat Marion zelf zegt over het begeleidingstraject:

"Spike is ongeveer een jaar geleden op verschillende momenten gaan blaffen o.a. bij het naar buiten gaan; bij vrienden tegen de tijd dat ze denkt dat we naar huis gaan; bij een andere vriendin bij het weggaan en wanneer ik thuis kom nadat de auto in de garage staat. Ze heeft een hele schelle blaf waardoor het in het geheel niet prettig is. Katten spelen in dit verhaal een grote rol. Ze zou graag willen snuffelen aan de katten, maar die vinden dit helaas geen goed idee.

Sylvia heeft aan de hand van videomateriaal vastgesteld wat de oorzaak van het blaffen was. Spike wordt heel enthousiast wanneer we naar buiten gaan, want mogelijk gaat ze wel poezen zien en dat haar enthousiasme de reden van het blaffen is. Sylvia heeft mij oefeningen aangereikt om te voorkomen dat Spike gaat blaffen. Mocht ze toch nog eens gaan blaffen dan weet ik nu hoe ik daarmee om kan gaan.
Ik ben nu zelf niet meer zo gespannen in de betreffende situaties. Ik krijg haar nu heel snel stil en ze blijft op mij gefocust.
Ze tuurt de omgeving wel steeds even af naar poezen maar kijkt dan snel naar mij voor de beloning.

Ik vond de begeleiding via Zoom en het persoonlijk contact erg prettig. Het was ook erg handig om steeds te kunnen WhatsAppen bij vragen. De begeleiding was prettig en zeer professioneel. Ik kan andere eigenaren de begeleiding in trajectvorm zeker aanraden omdat je na de trainingsperiode van 3 maanden een goede basis hebt om met je hond verder aan het “probleem” te werken, wat dan al aardig onder controle is.

Ik ben erg blij dat vrienden en omwonenden niet meer hoeven te “genieten” van het vreselijke geblaf van mijn hond."

 p.s. Blijft jouw hond overmatig blaffen? Of doet hij/zij andere dingen die jij liever niet wil? Ik ben ervan overtuigd dat ik jou en je hond kan helpen. Laten we dit samen bespreken tijdens een gratis gesprek.

foto spike


Over de schrijver
Mijn naam is Sylvia, ik ben inmiddels al vele jaren werkzaam als gedragstherapeute voor honden.Van kinds af aan ben ik altijd al met dieren bezig geweest en zijn honden, maar ook paarden, altijd een belangrijk onderdeel van mijn leven geweest.Toen ik al op vrij jonge leeftijd te maken kreeg met ernstige rugklachten, moest ik op zoek naar ander werk. Een kantoorbaan was voor mij niet meer weggelegd. Ik moest bewegen in plaats van stilzitten.De keuze om op dat moment voor een baan met dieren te gaan, was niet erg moeilijk voor mij. Wat is er mooier dan van je passie je beroep te kunnen maken! Ik ben daarom de opleiding gedragstherapie gaan volgen en na een paar jaar kon ik mijn droom waarmaken: werken als zelfstandig gedragstherapeute voor honden.Ik kan enorm genieten van het zien van honden die goed in hun vel zitten, die krijgen wat ze nodig hebben en die genieten van een heerlijk hondenleven. Dit streef ik altijd na in mijn adviezen als gedragstherapeute: dat jouw hond zich er goed bij voelt. Dat jouw hond gelukkig wordt. Dit zal er namelijk voor zorgen dat jij als eigenaar ook steeds meer kunt genieten van jouw hond.In de wereld om mij heen zie ik dat er nog veel achterhaalde adviezen gegeven worden over de opvoeding van honden. Adviezen die het welzijn van jouw hond niet ten goede komen. Adviezen die jou niet helpen gedragsproblemen op te lossen. Dat kan anders! Ik heb mij daarom vanaf het allereerste begin dat ik de opleiding tot gedragstherapeute ben gaan volgen gespecialiseerd in wetenschappelijk getoetste, hond vriendelijke oplosmethoden. Methoden zonder intimidatie, straf en dwang. Methoden die zorgen voor gelukkige honden én gelukkige eigenaren.
Reactie plaatsen

Wil jij weten of ik ook jou en jouw hond kan helpen?

Maak dan een afspraak voor een gratis verkennend gesprek

puppy hoofdje

Wil jij mijn gratis tips ontvangen?

Schrijf je dan hier in
Ja, dat wil ik!
No opt-in form has been selected