Luistert jouw hond niet? Wat wil jouw hond jou dan vertellen?

Luistert jouw hond niet? Wat wil jouw hond jou dan vertellen?

Luistert jouw hond niet altijd naar jou?

Gedraagt jouw hond zich niet altijd zoals jij zou willen?

Misschien ben jij druk met te proberen jouw hond zich anders te laten gedragen. Maar sta eens even stil bij WAAROM jouw hond zich zo gedraagt.

Jouw hond gedraagt zich met een reden.

Onder het gedrag wat jouw hond vertoont, gaan emoties schuil. Misschien is jouw hond angstig, opgewonden, gefrustreerd of verlangt jouw hond naar iets.

Wanneer jij het gedrag van jouw hond wil veranderen, is het belangrijk eerst na te gaan waarom jouw hond doet wat hij doet en welke emoties dit gedrag aansturen (tip: verdiep je in hondenlichaamstaal, dan kun je de emoties bij je hond eerder herkennen).

Krijgt jouw hond wat hij nodig heeft?

Vervolgens is het belangrijk na te gaan of jouw hond krijgt wat hij nodig heeft. En dan bedoel ik niet alleen eten, drinken en een blokje om. Maar wordt er echt voldaan aan de hondse behoeften die jouw hond heeft. Krijgt jouw hond de gelegenheid echt hond te zijn? Of heeft jouw hond veel onvervulde behoeften en verlangens die hij op een bepaalde manier zelf probeert in te vullen?

Heb jij bijvoorbeeld een hond die dingen sloopt? Ga dan eens na of jouw hond de verschillende onderdelen uit zijn jachtrepertoire regelmatig kan beoefenen, zoals jagen, ontleden en kauwen (om meer te lezen over dit jachtrepertoire en hoe je deze behoefte bij jouw hond kunt vervullen kun je hier lezen).

Trekt jouw hond aan de lijn naar andere honden? Ga eens na of aan de behoefte aan sociaal contact die jouw hond met andere soortgenoten heeft wordt voldaan. Heeft jouw hond hondenvriendjes? Heeft jouw hond wel eens contact los van de lijn met andere honden? Kan jouw hond zijn energie voldoende kwijt?

Graaft jouw hond in de tuin? Voor veel hondenrassen hoort graven bij hun jachtrepertoire. Krijgt jouw hond ooit de gelegenheid te doen waar hij oorspronkelijk voor gefokt is?

Bijt jouw hond in de lijn tijdens de wandelingen? Dit kan verschillende oorzaken hebben, maar een van de redenen hiervoor kan zijn dat jouw hond gefrustreerd raakt. Bijvoorbeeld door de belemmering van de lijn. Heeft jouw hond ooit de gelegenheid om los te lopen? Lekker zelf te bepalen waar hij gaat of staat?

Jouw hond zoekt zelf een oplossing.

Heel vaak ontstaat probleemgedrag bij honden doordat zij zelf aan hun natuurlijke behoeften proberen te voldoen. Of op een hondse manier gaat proberen om te gaan met dingen waar jouw hond in onze mensenmaatschappij mee te maken krijgt. En als jouw hond zelf oplossingen zoekt is het gedrag wat hij hierbij vertoont niet altijd gedrag wat jij graag ziet.

Daarom is het altijd belangrijk na te gaan waar het ongewenste gedrag van jouw hond vandaan komt. Wat zorgt ervoor dat jouw hond zich op deze manier gedraagt of op deze manier met bepaalde situaties omgaat. Zoals ik in het begin van dit artikel al schreef, misschien ben jij druk met ervoor te zorgen dat jouw hond zich anders gaat gedragen. Maar ga ook eens na wat jouw hond jou te leren heeft. Over hoe een hond in elkaar zit. Aan welke behoeftes er voldaan moet worden om jouw hond een rijk en waardevol leven te geven. Wat jouw hond nodig heeft om gelukkig te zijn. En wat jouw hond nodig heeft om zich op die manier te KUNNEN gedragen die voor jou (en de mensen om jou heen) gewenst is.

p.s. Ik kan me voorstellen dat dit best lastig is. Dat het niet eenvoudig is te bepalen waarom jouw hond doet wat hij doet. Dat het lastig te bepalen wat er zou kunnen veranderen in jullie dagelijks leven, zodat jouw hond zich anders kan gaan gedragen. Aarzel dan ook niet om hierbij hulp in te schakelen. Neem gerust even contact met me op of maak een afspraak voor een gedragstherapeutisch advies consult. Zodat we samen kunnen bepalen wat jij en jouw hond van elkaar kunnen leren en hoe jij en jouw hond kunnen gaan samenwerken om tot die gedragsverandering te komen.

Over de schrijver
Mijn naam is Sylvia, ik ben inmiddels al vele jaren werkzaam als gedragstherapeute voor honden.Van kinds af aan ben ik altijd al met dieren bezig geweest en zijn honden, maar ook paarden, altijd een belangrijk onderdeel van mijn leven geweest.Toen ik al op vrij jonge leeftijd te maken kreeg met ernstige rugklachten, moest ik op zoek naar ander werk. Een kantoorbaan was voor mij niet meer weggelegd. Ik moest bewegen in plaats van stilzitten.De keuze om op dat moment voor een baan met dieren te gaan, was niet erg moeilijk voor mij. Wat is er mooier dan van je passie je beroep te kunnen maken! Ik ben daarom de opleiding gedragstherapie gaan volgen en na een paar jaar kon ik mijn droom waarmaken: werken als zelfstandig gedragstherapeute voor honden.Ik kan enorm genieten van het zien van honden die goed in hun vel zitten, die krijgen wat ze nodig hebben en die genieten van een heerlijk hondenleven. Dit streef ik altijd na in mijn adviezen als gedragstherapeute: dat jouw hond zich er goed bij voelt. Dat jouw hond gelukkig wordt. Dit zal er namelijk voor zorgen dat jij als eigenaar ook steeds meer kunt genieten van jouw hond.In de wereld om mij heen zie ik dat er nog veel achterhaalde adviezen gegeven worden over de opvoeding van honden. Adviezen die het welzijn van jouw hond niet ten goede komen. Adviezen die jou niet helpen gedragsproblemen op te lossen. Dat kan anders! Ik heb mij daarom vanaf het allereerste begin dat ik de opleiding tot gedragstherapeute ben gaan volgen gespecialiseerd in wetenschappelijk getoetste, hond vriendelijke oplosmethoden. Methoden zonder intimidatie, straf en dwang. Methoden die zorgen voor gelukkige honden én gelukkige eigenaren.
Reactie plaatsen

Wil jij weten of ik ook jou en jouw hond kan helpen?

Maak dan een afspraak voor een gratis verkennend gesprek

puppy hoofdje

Wil jij mijn gratis tips ontvangen?

Schrijf je dan hier in
Ja, dat wil ik!
No opt-in form has been selected