"jouw hond heeft een duidelijke leider nodig"

"Jouw hond heeft een duidelijke leider nodig."

Heeft iemand dit ook al eens tegen jou gezegd? Bijvoorbeeld omdat jouw hond aan de lijn trekt, tegen iets of iemand blaft, of omdat jouw hond niet alleen kan blijven?

Dit soort uitspraken hoor je nog regelmatig in hondenland. Vaak zijn dit goed bedoelde adviezen, maar helaas zijn ze heel vaak niet helpend voor jou en jouw hond.

Hoe werkt een hondenbrein?

In het verleden wist men veel minder over de werking van een hondenbrein dan tegenwoordig. Hondengedrag werd heel vaak verklaard vanuit het dominantie model. “Als jouw hond niet luistert dan denkt hij dat hij het voor het zeggen heeft. En als jij dus wil dat jouw hond beter naar je gaat luisteren, dan moet jij jouw hond duidelijk maken dat jij de leider bent.”

De laatste jaren zijn er allerlei onderzoeken geweest bij dieren, waarbij de hersenfunctie en werking is onderzocht. Honden werd geleerd rustig in een MRI-scan te blijven liggen, zodat gekeken kon worden hoe hun hersenen op bepaalde situaties reageerden.

Honden hebben dezelfde emoties als wij.

Wat onder andere uit deze onderzoeken duidelijk is geworden, is dat alle zoogdieren, dus ook wij en ook onze honden, eenzelfde soort basisemoties hebben. Wij kunnen ons bijvoorbeeld angstig, boos of blij voelen, en voor onze honden geldt dit precies hetzelfde.

Naast het feit dat onze honden dezelfde basisemoties hebben dan wij mensen, is ook gebleken dat bij onze honden, net zoals dat bij ons het geval is, hun gedrag bepaald wordt door hun emoties.

Wanneer jij bang bent gedraag je je anders dan wanneer je heel vrolijk bent. En als je boos bent reageer je heel anders dan wanneer je enthousiast bent. Voor onze honden is dit dus precies hetzelfde.

Gedrag van onze honden wordt dus gestuurd door hun emoties. Honden kunnen allerlei verschillende emoties ervaren. Om gedrag te kunnen veranderen moet er iets veranderen in de onderliggende emotie die dit gedrag veroorzaakt.

Als voorbeeld: stel jouw hond gaat blaffen omdat hij bang is. Je kunt je voorstellen dat wanneer de angst verdwijnt, het blaffen ook vanzelf stopt.

Helpt het? Een duidelijke leider voor je hond zijn?

Wanneer wij hondengedrag proberen op te lossen door een duidelijkere leider te zijn voor onze hond, doen we dan iets aan de oorzaak, de basisemotie die het gedrag veroorzaakt? Kijken we dan echt naar de oorzaak waardoor onze hond zich zo is gaan gedragen? Of zijn we alleen maar bezig te sturen op het gedrag, zonder rekening te houden met deze emoties, en zijn we dan dus eigenlijk alleen maar bezig met symptoombestrijding? Zijn we op die manier niet vooral bezig met het onderdrukken van bepaald gedrag bij onze honden, zonder onze honden echt te helpen zich beter te voelen?

Wanneer jouw hond angstig is, heeft hij dan een duidelijke leider nodig?  Heeft jouw hond dan iemand nodig die tegen hem zegt, je moet dit toch doen, het maakt niet uit hoe bang je bent, ik vind nu eenmaal dat je je dit moet doen? Of…. heeft jouw hond meer behoefte aan iemand die begrip heeft voor zijn angst en die hem wil helpen deze angst te overwinnen. Iemand die tegen hem zegt, kijk maar, je hoeft niet bang te zijn, ik ga je beetje bij beetje helpen deze situatie aan te kunnen. Niet door gedrag te forceren, maar door stap voor stap aan deze angst te werken.

Wanneer jouw hond gefrustreerd is, heeft hij dan een duidelijke leider nodig? Iemand die tegen hem zegt “stop met blaffen” of “gedraag je rustig”? Of…. heeft jouw hond meer behoefte aan iemand die kijkt waar de frustratie vandaan komt en die aanpassingen in het leven van zijn hond wil doorvoeren om ervoor te zorgen dat de frustratie kan verdwijnen? Iemand die zijn hond wil leren weerbaarder te worden en minder snel overspoeld te raken door de situatie?

Wanneer jouw hond boos is, heeft hij dan een duidelijke leider nodig? Iemand die tegen hem zegt “stop hiermee, ik wil niet dat je je zo gedraagt”? Of…. heeft hij iemand nodig die uitzoekt waar deze boosheid vandaan komt en die hem helpt anders met deze situatie om te gaan?

Wanneer jouw hond druk en opgewonden is, heeft hij dan een duidelijke leider nodig? Iemand die tegen hem zegt “en nu is het klaar, hou op, dit gedrag tolereer ik niet van je”. Of…. Heeft hij iemand nodig die hem leert hoe het ook anders kan. Door de situatie aan te passen waardoor jouw hond wel rustig kan blijven en vervolgens stap voor stap met deze hond gaat werken aan ander gedrag?

Achterhaald advies.

“Jouw hond heeft een duidelijke leider nodig”, is een ondertussen achterhaald advies, wat jou en jouw hond tekortdoet. Dit advies doet jouw hond tekort, omdat het geen rekening houdt met de emoties van jouw hond. Het houdt geen rekening met de echte oorzaak waarom jouw hond zich op een bepaalde manier gedraagt. Dit advies gaat voorbij aan de innerlijke belevingswereld van jouw hond. Dit advies doet ook jou tekort. Omdat jij hondengedrag wil oplossen, maar niet uitgaat van de juiste onderliggende oorzaak, kom je helaas vaak ook niet tot de goede oplossing. En dus blijf jij gefrustreerd, ongerust of misschien ontevreden zitten, met het gedrag van jouw hond. 

Ik wens jou en jouw hond heel veel prettige emoties, en veel begrip en inzicht in elkaar!

Sylvia

 

Krijg jij nog wel eens te horen “jouw hond heeft een duidelijke leider nodig”, of denk jij ook nog regelmatig dat dat het is wat jouw hond nodig heeft? Ik wil je van harte uitnodigen om samen met mij te bekijken of dat wel echt zo is, of dat jouw hond iets heel anders van je nodig heeft. Je bent dan ook heel welkom voor een gratis gesprek. Klik hiervoor gewoon even op deze link.

Over de schrijver
Mijn naam is Sylvia, ik ben inmiddels al vele jaren werkzaam als gedragstherapeute voor honden. Van kinds af aan ben ik altijd al met dieren bezig geweest en zijn honden, maar ook paarden, altijd een belangrijk onderdeel van mijn leven geweest. Toen ik al op vrij jonge leeftijd te maken kreeg met ernstige rugklachten, moest ik op zoek naar ander werk. Een kantoorbaan was voor mij niet meer weggelegd. Ik moest bewegen in plaats van stilzitten. De keuze om op dat moment voor een baan met dieren te gaan, was niet erg moeilijk voor mij. Wat is er mooier dan van je passie je beroep te kunnen maken! Ik ben daarom de opleiding gedragstherapie gaan volgen en na een paar jaar kon ik mijn droom waarmaken: werken als zelfstandig gedragstherapeute voor honden. Ik kan enorm genieten van het zien van honden die goed in hun vel zitten, die krijgen wat ze nodig hebben en die genieten van een heerlijk hondenleven. Dit streef ik altijd na in mijn adviezen als gedragstherapeute: dat jouw hond zich er goed bij voelt. Dat jouw hond gelukkig wordt. Dit zal er namelijk voor zorgen dat jij als eigenaar ook steeds meer kunt genieten van jouw hond. In de wereld om mij heen zie ik dat er nog veel achterhaalde adviezen gegeven worden over de opvoeding van honden. Adviezen die het welzijn van jouw hond niet ten goede komen. Adviezen die jou niet helpen gedragsproblemen op te lossen. Dat kan anders! Ik heb mij daarom vanaf het allereerste begin dat ik de opleiding tot gedragstherapeute ben gaan volgen gespecialiseerd in wetenschappelijk getoetste, hond vriendelijke oplosmethoden. Methoden zonder intimidatie, straf en dwang. Methoden die zorgen voor gelukkige honden én gelukkige eigenaren.
Reactie plaatsen

Wil jij weten of ik ook jou en jouw hond kan helpen?

Maak dan een afspraak voor een gratis verkennend gesprek

puppy hoofdje

Wil jij mijn gratis tips ontvangen?

Schrijf je dan hier in
Ja, dat wil ik!
No opt-in form has been selected