Gedrag van jouw hond: voor jou ongewenst, voor je hond een oplossing?

Gedrag van jouw hond: voor jou ongewenst, voor je hond een oplossing?

Wat voor jou ongewenst hondengedrag is, is voor je hond vaak een oplossing voor een probleem.

Onze honden doen dingen niet zomaar. Net zoals wij mensen een reden hebben om iets te doen, geldt dat ook voor onze honden. Gedrag van onze honden heeft een functie. Neem nou bijvoorbeeld blaffen. Jouw hond kan dat doen om iets of iemand weg te jagen (bijvoorbeeld een indringer in je huis). Je hond kan bijvoorbeeld ook blaffen om jou terug te roepen als hij zich onveilig voelt (bijvoorbeeld als jouw hond het moeilijk vindt om alleen te blijven). Of om zijn frustratie te uiten (bijvoorbeeld als jouw een andere hond ziet en hij kan er niet naartoe).

Bepaald hondengedrag kan voor ons als eigenaar vervelend of lastig zijn. Als voorbeeld weer het blaffen. De meeste mensen vinden het een veilig idee te weten dat hun hond gaat blaffen mocht er een inbreker komen. Maar als je hond tegen bezoek blaft, vind je dit al snel hinderlijk. Terwijl het voor je hond dus helemaal hetzelfde kan voelen. Je hond kan ook het bezoek als een bedreiging ervaren.

Gedrag wat voor ons als probleemgedrag wordt ervaren, kan voor je hond dus juist een oplossing voor zijn/haar probleem zijn.  

Als jouw hond blaft en een inbreker slaat op de vlucht, heeft jouw hond niet alleen een inbraak voor jou voorkomen, maar ook een mogelijke bedreiging voor hem/haarzelf weggejaagd. En als jouw hond blaft tegen het bezoek, en het bezoek (wat in de ogen van jouw hond een dreiging vormt) blijft daarmee op afstand, houdt jouw hond zichzelf op die manier ook veilig.

Het blaffen is voor jouw hond dus een oplossing, een manier om om te kunnen gaan met een voor hem/haar lastige situatie.  

Wil je nu het, voor jou ongewenste, gedrag van jouw hond veranderen, dan is het dus heel belangrijk dat je eerst nagaat wat de functie van dit gedrag nu eigenlijk voor jouw hond is.

Om in het voorbeeld van het blaffen naar bezoek te blijven: als jouw hond dat dus doet omdat hij/zij het bezoek als bedreigend ervaart, dan kun jij je hond wel manen om stil te zijn, maar voor jouw hond is de angst misschien wel veel te groot. Je hond voelt zich onveilig en heeft het idee dat hij op dat moment echt niets anders kan doen dan proberen de omgeving weer veilig te krijgen. En dus te blijven blaffen.

foto hond

Van alles geprobeerd, maar niets helpt.

Dit is vaak de reden dat, ondanks dat jij van alles probeert om voor jou ongewenst gedrag van jouw hond te veranderen, dit alsmaar niet lukt. Omdat je eigenlijk bezig bent met symptoombestrijding, in plaats van te werken aan de eigenlijke oorzaak van het probleem.

In het voorbeeld van de angstige hond die blaft naar bezoek: pas wanneer deze hond zich niet meer bedreigd voelt, voelt deze hond geen noodzaak meer om te blaffen.

Heb jij een hond die voor jou ongewenst gedrag vertoont? 

Heb jij ook van alles geprobeerd maar is het nog niet gelukt het gedrag te veranderen? Dan kan het zijn dat het bovenstaande ook voor jou en jouw hond van toepassing is. Dat jij bezig bent met symptoombestrijding, zonder te werken aan de oorzaak.

Mijn advies aan jou is dan ook: probeer de reden te vinden waarom jouw hond doet wat hij doet. Vind je dit lastig? Stuur me dan gerust even een berichtje, of maak een afspraak voor een gratis gesprek. Zodat we samen kunnen bekijken wat voor jouw hond de reden is om zich zo te gedragen, en hoe je dit gedrag wél kunt laten verdwijnen. Op een manier die prettig is voor jou, én voor jouw hond!  

Over de schrijver
Mijn naam is Sylvia, ik ben inmiddels al vele jaren werkzaam als gedragstherapeute voor honden. Van kinds af aan ben ik altijd al met dieren bezig geweest en zijn honden, maar ook paarden, altijd een belangrijk onderdeel van mijn leven geweest. Toen ik al op vrij jonge leeftijd te maken kreeg met ernstige rugklachten, moest ik op zoek naar ander werk. Een kantoorbaan was voor mij niet meer weggelegd. Ik moest bewegen in plaats van stilzitten. De keuze om op dat moment voor een baan met dieren te gaan, was niet erg moeilijk voor mij. Wat is er mooier dan van je passie je beroep te kunnen maken! Ik ben daarom de opleiding gedragstherapie gaan volgen en na een paar jaar kon ik mijn droom waarmaken: werken als zelfstandig gedragstherapeute voor honden. Ik kan enorm genieten van het zien van honden die goed in hun vel zitten, die krijgen wat ze nodig hebben en die genieten van een heerlijk hondenleven. Dit streef ik altijd na in mijn adviezen als gedragstherapeute: dat jouw hond zich er goed bij voelt. Dat jouw hond gelukkig wordt. Dit zal er namelijk voor zorgen dat jij als eigenaar ook steeds meer kunt genieten van jouw hond. In de wereld om mij heen zie ik dat er nog veel achterhaalde adviezen gegeven worden over de opvoeding van honden. Adviezen die het welzijn van jouw hond niet ten goede komen. Adviezen die jou niet helpen gedragsproblemen op te lossen. Dat kan anders! Ik heb mij daarom vanaf het allereerste begin dat ik de opleiding tot gedragstherapeute ben gaan volgen gespecialiseerd in wetenschappelijk getoetste, hond vriendelijke oplosmethoden. Methoden zonder intimidatie, straf en dwang. Methoden die zorgen voor gelukkige honden én gelukkige eigenaren.
Reactie plaatsen

Wil jij weten of ik ook jou en jouw hond kan helpen?

Maak dan een afspraak voor een gratis verkennend gesprek

puppy hoofdje

Wil jij mijn gratis tips ontvangen?

Schrijf je dan hier in
Ja, dat wil ik!
No opt-in form has been selected