Gedragsverandering bij jouw hond gaat niet vanzelf

Gedragsverandering bij jouw hond gaat niet vanzelf

Gedragsverandering bij jouw hond gaat niet vanzelf.

Jij en jouw hond kunnen samen werken om tot een gedragsverandering bij jouw hond te komen.

Heb jij van die gewoontes die een beetje zijn vastgeroest. Die je nu eenmaal doet omdat je ze altijd doet. Zoals je auto het liefst steeds op hetzelfde plekje in de straat parkeren. Of Je boterhammen altijd in de lengte doormidden snijden in plaats van in de breedte.

Soms weet je niet eens meer waarom je iets op een bepaalde manier doet. In het verleden was dat op de een of andere manier ergens goed voor, en nu doe je het nog steeds zo.

Ditzelfde geldt voor onze honden.

 Ook jouw hond heeft bepaalde gewoontes en routines. Dingen die hij/zij op een bepaalde manier doet, omdat hij/zij dat nu eenmaal altijd doet. Omdat het in het verleden nuttig is gebleken.

Stel je hebt een hond die blaft tegen elke andere hond, die jullie tegenkomen tijdens de wandelingen. Sommige honden doen dit af en toe, of alleen tegen bepaalde honden. Maar je hebt ook honden die tegen elke hond blaffen. Zodra er een hond in beeld komt gaan ze los.

Gewoontes ontstaan vaak omdat ze nuttig lijken.

De gewoonte om bijvoorbeeld te blaffen tegen andere honden, is in het verleden bij jouw hond ontstaan. Misschien omdat jouw hond onzeker was wanneer jullie andere honden tegenkwamen. Jouw hond ging blaffen om de andere hond op afstand te houden. Door zichzelf stoer voor te doen, hoopte jouw hond de andere hond te imponeren. Zodanig imponeren dat die andere hond het niet in zijn hoofd zou halen om dichtbij jouw hond in de buurt te komen. En het werkte! De andere hond en zijn eigenaar liepen snel door toen jouw hond ging blaffen. Sindsdien is jouw hond dit gedrag steeds vaker gaan vertonen. Omdat het nu eenmaal werkt. Blafte hij bijvoorbeeld eerst alleen naar grote zwarte honden, nu blaft hij tegen elke hond.

je hond gedraagt zich anders

Gedragsverandering bij jouw hond: je hebt eerst inzicht nodig.

Om gedrag te veranderen, is het belangrijk te weten wat de trigger voor jouw hond was om dit gedrag te ontwikkelen. Wil je bijvoorbeeld blaffen verminderen, dan zal je er eerst voor moeten zorgen dat de noodzaak om te blaffen verdwijnt. In bovenstaande voorbeeld de angst en onzekerheid voor andere honden verminderen. Of bijvoorbeeld de frustratie bij je hond wegnemen, als dat de reden is waarom hij blaft.

Maar naast het wegnemen van de oorzaak moet er nog meer gebeuren. Het gedrag is immers een gewoonte geworden voor jouw hond. Een gewoonte doorbreken kost tijd. Er moet ander gedrag aangeleerd worden. Nieuwe gewoonten moeten worden ontwikkeld. Aanleren van ander gedrag kost heel veel oefening en herhaling.

Gedragsverandering bij jouw hond, misschien verandert er bij jou ook iets?

Dat een gedragsverandering tijd en oefening kost, dat geldt niet alleen voor jouw hond, maar dat geldt ook voor jou. Ook jij hebt jouw routines en gewoonten ontwikkeld rondom het gedrag van jouw hond. Misschien versterken jij en jouw hond elkaar onbedoeld en onbewust in jullie oude gewoonten.

Ook jij hebt de tijd, vol herhaling en oefening nodig, om nieuwe gewoonten te kunnen aanleren.

Gedragsverandering: losse tips zijn niet voldoende.

Wil jij het gedrag van jouw hond echt veranderen, dan heb je niets aan wat losse tips, of af en toe wat oefenen. Jij en jouw hond hebben het beiden nodig de verandering ten volle aan te gaan. Steeds opnieuw te oefenen. Steeds opnieuw situaties analyseren: wat ging er goed, wat ging er mis, hoe kunnen we het de volgende keer anders doen? Om echt die oude gewoontes te kunnen doorbreken. Om echt iets nieuws aan te kunnen leren. Om echt te weten hoe jullie na een terugval weer snel op de goede weg komen.

Als je hond zich echt anders gaat gedragen: hoe blij wordt je dan!

Wil jij het gedrag van jouw hond echt veranderen? Snap dan dat dit niet vanzelf zal gaan. Maar snap ook wat het je kan opleveren. Door het veranderingsproces op de juiste manier in gang te zetten, kan jouw hond ook écht veranderen. Kunnen jij en jouw hond samen veranderen. Begrijpen jullie elkaar veel beter. Gaan jullie samenwerken in plaats van elkaar tegenwerken. Wordt jullie band alsmaar sterker en hechter. En gedraagt jouw hond zich steeds meer zoals jij dat wil.  

p.s. Zou jij dat ook willen? Je hond echt op een zorgvuldige manier ondersteunen en begeleiden om tot verandering te kunnen komen? Samen met je hond serieus aan deze verandering werken? Ik help jou en je hond heel graag tijdens dit proces. Ik heb hier zelfs speciale begeleidingstrajecten voor ontwikkeld.

p.s.p.s. Zou je graag willen weten of ook jouw hond zich anders kan gedragen? Wil je weten of ik je daarbij kan helpen? Je bent heel welkom bij een gratis gesprek om dit samen te bekijken.

  

Over de schrijver
Mijn naam is Sylvia, ik ben inmiddels al vele jaren werkzaam als gedragstherapeute voor honden. Van kinds af aan ben ik altijd al met dieren bezig geweest en zijn honden, maar ook paarden, altijd een belangrijk onderdeel van mijn leven geweest. Toen ik al op vrij jonge leeftijd te maken kreeg met ernstige rugklachten, moest ik op zoek naar ander werk. Een kantoorbaan was voor mij niet meer weggelegd. Ik moest bewegen in plaats van stilzitten. De keuze om op dat moment voor een baan met dieren te gaan, was niet erg moeilijk voor mij. Wat is er mooier dan van je passie je beroep te kunnen maken! Ik ben daarom de opleiding gedragstherapie gaan volgen en na een paar jaar kon ik mijn droom waarmaken: werken als zelfstandig gedragstherapeute voor honden. Ik kan enorm genieten van het zien van honden die goed in hun vel zitten, die krijgen wat ze nodig hebben en die genieten van een heerlijk hondenleven. Dit streef ik altijd na in mijn adviezen als gedragstherapeute: dat jouw hond zich er goed bij voelt. Dat jouw hond gelukkig wordt. Dit zal er namelijk voor zorgen dat jij als eigenaar ook steeds meer kunt genieten van jouw hond. In de wereld om mij heen zie ik dat er nog veel achterhaalde adviezen gegeven worden over de opvoeding van honden. Adviezen die het welzijn van jouw hond niet ten goede komen. Adviezen die jou niet helpen gedragsproblemen op te lossen. Dat kan anders! Ik heb mij daarom vanaf het allereerste begin dat ik de opleiding tot gedragstherapeute ben gaan volgen gespecialiseerd in wetenschappelijk getoetste, hond vriendelijke oplosmethoden. Methoden zonder intimidatie, straf en dwang. Methoden die zorgen voor gelukkige honden én gelukkige eigenaren.
Reactie plaatsen

Wil jij weten of ik ook jou en jouw hond kan helpen?

Maak dan een afspraak voor een gratis verkennend gesprek

puppy hoofdje

Wil jij mijn gratis tips ontvangen?

Schrijf je dan hier in
Ja, dat wil ik!
No opt-in form has been selected