zelfvertrouwen hond

Werken aan het zelfvertrouwen van je hond

Werken aan het zelfvertrouwen van jouw hond. 

Hoe doe je dat?

Zelfvertrouwen, wij mensen hebben dat in meer of mindere mate. In de ene situatie kun je meer zelfvertrouwen hebben dan in een andere. In sommige situaties voel je je nu eenmaal meer op je gemak. Sommige situaties voelen vertrouwder dan andere situaties. Wanneer je het idee hebt controle te hebben over de situatie, geeft dit je ook vaak meer zelfvertrouwen.

De ene hond heeft meer zelfvertrouwen dan de andere.

Wat je kunt zeggen over zelfvertrouwen bij mensen, geldt ook voor onze honden. De ene hond heeft meer zelfvertrouwen dan de andere hond. In de ene situatie kan je hond zich meer zelfverzekerd voelen dan in de andere. Ook voor honden geldt dat, wanneer ze het idee hebben dat ze (een bepaalde mate van) controle hebben over de situatie, dit het vertrouwen bij hen vergroot.

Het hebben van meer zelfvertrouwen zorgt in het algemeen voor een hoger welzijnsniveau. Dit geldt zowel voor mensen, als voor honden.

Heb jij een hond die angstig of onzeker is (of dit is in bepaalde situaties)? Het kan het welzijn van je hond enorm verhogen, wanneer je je hond kunt helpen bij het vergroten van zijn/haar zelfvertrouwen (in het algemeen, of in die specifieke situatie).

Het zelfvertrouwen van je hond vergroten? Hoe kun je dat doen?

Ken je dat gevoel, iets doen waar je goed in bent, waardoor je je steeds sterker gaat voelen? Omdat deze taak/opdracht/bezigheid zo goed gelukt is, durft je aan een nieuwe taak te beginnen. Op deze manier breid je de dingen die je doet uit, en doe je steeds moeilijkere of spannendere dingen.

Van de andere kant, wanneer je aan iets begint, maar het lukt totaal niet, zakt de moed je in de schoenen. De volgende keer denk je drie keer na voor iemand je vraagt deze opdracht nog eens te doen. En aan een nog moeilijkere taak wil je al helemaal niet beginnen.

Voor onze honden werkt het precies hetzelfde. Wanneer jij je hond eenvoudige opdrachtjes geeft, waarbij de kans op succes voor jouw hond bijna 100% is, geeft dit jouw hond het vertrouwen om steeds moeilijkere opdrachten aan te kunnen. Opdrachten kun je in deze context heel breed zien. Je kunt denken aan het aanleren van een nieuwe oefening, die je stap voor stap voor je hond opbouwt en uitbreidt. Maar je kunt ook denken aan bijvoorbeeld je hond stap voor stap laten wennen aan alleen thuisblijven. Of je hond stap voor stap leren omgaan met prikkels die jullie tegenkomen in de wandelingen. Door geen dingen te vragen die nog te moeilijk voor je hond zijn, maar door de moeilijkheidsgraad te baseren op wat je hond aankan en deze van daaruit stapsgewijs op te voeren, ontwikkelt je hond vertrouwen in de situatie en in zichzelf.

 Het kunnen oplossen van problemen vergroot het gevoel van zelfvertrouwen.

Door je hond hersenwerkjes aan te bieden en denkspelletjes, leert je hond spelenderwijs ‘problemen’ op te lossen. Je kunt zelf enorm veel voldoening en een goed gevoel over jezelf krijgen, wanneer het je gelukt is iets moeilijks op te lossen. Dit ditzelfde geldt dus ook voor onze honden. Hersenwerkjes kunnen daarom enorm helpend zijn in een proces om meer zelfvertrouwen op te bouwen. Uiteraard pas je de moeilijkheidsgraad van zo’n hersenwerkje aan, op het niveau van je hond, om de kans op succes zo groot mogelijk te maken.

 Het hebben van een gevoel van controle geeft meer vertrouwen.

In het begin van dit artikel noemde ik het al, wanneer je het gevoel hebt controle te hebben over een situatie, geeft jou dat niet alleen meer vertrouwen in de situatie op zich, maar ook in jou zelf. Bij onze honden werkt dit net zo. Je kunt je hond een gevoel van controle geven, bijvoorbeeld door hem/haar keuzemogelijkheden te bieden. Stel jouw hond is bijvoorbeeld onzeker op straat, in jullie dagelijkse wandelingen. Het kan dan helpend zijn voor je hond wanneer jij jouw hond (uiteraard binnen de grenzen van veiligheid en redelijkheid) de mogelijkheid biedt de route te laten bepalen die jullie lopen. Of jouw hond de gelegenheid te bieden het tempo te bepalen waarop jullie lopen (of bijvoorbeeld blijven stilstaan omdat jouw hond nog wat langer wil snuffelen). Ook kun je je hond bijvoorbeeld controle geven door hem/haar te laten kiezen met welk speeltje jullie gaan spelen. Of jouw hond te laten kiezen of hij/zij de maaltijd dadelijk in de Kong wil of in het snuffelkleed.

Het geven van controle aan je hond, over dingen die belangrijk zijn in zijn/haar leven, kan zijn/haar zelfvertrouwen een enorme boost geven.

Ook voorspelbaarheid is in dit kader belangrijk. Wanneer het dagelijks leven voor jouw hond in redelijke mate voorspelbaar is, vergroot dit het gevoel bij jouw hond om de situatie onder controle te hebben. Bij onzekere honden draagt dit ook daarom ook zeker bij tot het kunnen ontwikkelen van meer zelfvertrouwen.

Is jouw hond regelmatig, of af toe, angstig of onzeker?  Het kan dus heel helpend zijn te gaan werken aan het vergroten van het zelfvertrouwen van jouw hond. Zou je daar graag hulp bij willen? Je bent heel welkom bij een gratis gesprek om eens met mij te overleggen wat er nodig is en hoe ik je daarbij kan helpen.

Reactie plaatsen

Wil jij regelmatig mijn gratis artikelen en tips ontvangen?

Klik dan hier om je meteen aan te melden!

Your information is safe with us

Wil jij weten of jouw hond zich anders kan gedragen? 

Wil je hier eens met mij over praten om te zien of ik je kan helpen?

Vraag een gratis gesprek aan!