een goede band met je hond

Werken aan de band met je hond

Werken aan de band met je hond

 

Een goede band met je hond, dat is wat we als hondeneigenaar willen met onze honden. Maar hoe doe je dat eigenlijk? En hoe weet je hoe jouw hond die band ervaart?

Wanneer jouw hond regelmatig zijn eigen plan trekt en bijvoorbeeld niet komt wanneer jij hem roept. Wanneer jouw hond op van alles en nog wat reageert tijdens de wandelingen en niet of nauwelijks op jou let. Misschien vindt jouw hond het lastig vindt om alleen te blijven, of heb jij juist een hond die zich terugtrekt en niet veel interactie met je wil. Dit kunnen allemaal signalen zijn dat de band tussen jou en jouw hond nog niet optimaal is.

Ook al houd jij heel erg veel van jouw hond, en heb je echt het beste met hem voor, het is belangrijk de band met jouw hond zorgvuldig op te bouwen en na te gaan of ook voor jouw hond jullie band goed is. Onderstaand artikel legt uit hoe je dit kunt doen.

Elkaar leren kennen.

Een relatie opbouwen met iemand doe je door elkaar te leren kennen. Tijd met elkaar door te brengen. Te ontdekken hoe iemand in elkaar zit en te weten wat je wel (of niet) aan iemand hebt.

Een band opbouwen met onze honden gebeurt op dezelfde manier. Als jij pas een nieuwe hond hebt kost het je tijd om zijn/haar eigen karakter te leren kennen. Om je te verdiepen in lichaamstaal van honden. Om je hond steeds beter te kunnen doorgronden. Om te weten hoe hij/zij in bepaalde situaties reageert. Voor jouw hond is het hetzelfde. Ook hij of zij leert jouw kennen door jullie samenzijn. Ook jouw hond ontdekt hoe jij in elkaar zit en hoe jij (meestal) in bepaalde situaties reageert.

Samen tijd met je hond doorbrengen.

Een band opbouwen doe je door tijd samen door te brengen. Een GOEDE band ontstaat wanneer de tijd die je samen doorbrengt waardevol is. Waardevol voor beide individuen. Dus in het geval van de relatie met jouw hond: jullie gezamenlijke interacties moeten voor jullie allebei waardevol zijn.

Waardevolle interacties met je hond:

1. Prettige aanrakingen voor jouw hond.

Waardevolle interacties voor jouw hond zijn bijvoorbeeld prettige aanrakingen. Denk aan een hondenmassage of een aai-sessie waar jouw hond zichtbaar van geniet. Wij mensen genieten vaak enorm van het aanraken van onze harige vrienden. Voor het opbouwen van een goede band is het belangrijk om te weten dat ook onze hond van deze aanraking geniet.

Om zeker te weten of je hond de aanraking als prettig ervaart kun je tijdens aanraak sessies toestemmingstesten doen. Tijdens zo’n test vraag je als het ware aan je hond “wil je dat ik doorga met je te aaien of kriebelen, of is het zo genoeg. Hoe je dit kunt doen kun je hier lezen.

2. Samen leuke dingen doen met je hond.

Andere waardevolle interacties zijn leuke dingen met elkaar ondernemen. Samen leuke dingen doen is helpend om een goede relatie te laten ontstaan. Ook hiervoor geldt weer, het moeten dingen zijn die voor beide individuen leuk zijn. Wanneer jij enorm geniet van lange wandelingen met jouw hond, maar voor jouw hond is dit een erg stressvolle gebeurtenis, dan is dit niet iets waar jullie allebei in dezelfde mate van genieten.

Belangrijk is dus om te weten hoe jouw hond bepaalde dingen ervaart en daarom is het heel helpend voor het opbouwen van een goede band met je hond om je te verdiepen in de lichaamstaal van jouw hond. Zodat jij jouw hond steeds beter leert kennen en inzicht krijgt in zijn emoties.

3. Zorg dat je een brenger van goede dingen bent voor jouw hond.

Voor het opbouwen van een goede band met jouw hond is het heel prettig voor jouw hond wanneer jij iemand voor hem of haar bent die leuke/goede/fijne dingen betekent. Jij bent degene die zorgt voor het lekkere eten, de leuke spelletjes, de fijne wandelingen, de liefdevolle aanraking, de lekkere beloningen, enzovoorts. Het is helpend voor het opbouwen van een goede band, dat jouw hond altijd het idee heeft wanneer jij in de buurt bent, dit garant staat voor leuke en fijne dingen.

Andersom geldt het natuurlijk ook. Het beïnvloedt de relatie met jouw hond wanneer jij geen goed nieuws voor hem of haar betekent. Wanneer jouw hond op zijn of haar hoede moet zijn wanneer jij in de buurt bent, bijvoorbeeld omdat jij zomaar opeens uit je slof kunt schieten. Wanneer jij werkt met intimidatie of fysieke correcties. Jouw hond is dan altijd in een bepaalde mate op zijn hoede bij jou, of in bepaalde situaties met jou.

Jouw hond is dan in het algemeen minder graag bij je, of in die situaties waarin jij op die manier reageert. Jouw hond probeert jou, of bepaalde situaties met jou te ontwijken. Een voorbeeld hiervan is de eigenaar die op zijn hond moppert wanneer hij bij thuiskomst ziet dat de hond binnen heeft geplast, of iets kapot heeft gemaakt. Deze eigenaar geeft zijn hond op de kop als hij thuiskomt, maar de hond weet niet waarom hij bestraft wordt (de hond is zijn gedrag van enige tijd geleden alweer vergeten). Deze hond gedraagt zich vervolgens ‘schuldig’ als de eigenaar de volgende keer thuiskomt, omdat deze hond verwacht misschien wel weer op zijn kop te krijgen.

4. Ga voorspelbaar en gelijkmatig met je hond om.

Voor het opbouwen van een goede band met onze hond is het ook belangrijk om zo voorspelbaar mogelijk te zijn. Heel veel hondeneigenaren vragen mij om raad wanneer hun hond in hun ogen onvoorspelbaar is. Wanneer ze niet weten waar ze aan toe zijn met hun hond. Voor onze honden is dit net zo. Wanneer jouw hond niet weet wat hij kan verwachten van jou, maakt hem of haar dit onzeker in zijn relatie met jou en dit staat het vormen van een onvoorwaardelijke hechte band in de weg.

Jouw eigen gemoedstoestand beïnvloed de gemoedstoestand van de mensen en dieren om je heen. Ben je rustig en voorspelbaar of opvliegend en wisselend in gedrag. Iedereen wisselt hiertussen. Maar het is voor de mensen en dieren om je heen eenvoudiger om zelf rustig en relaxed te blijven in jouw nabijheid als je kalm bent. Dus ben jij nogal opvliegend, probeer dit dan niet te doen in de nabijheid van je hond. Reageer je frustratie niet af op je hond. Neem even afstand als dat mogelijk is.

Andere mensen kijken naar je om te bepalen in welke emotionele toestand je bevindt. Onze honden doen dat ook. (“is ze boos of niet”). Onze eigen stemming wordt beïnvloed door die van anderen. De stemming van onze honden wordt beïnvloed door onze stemming. Door je hier bewust van te zijn en rekening mee te houden kun je de band met jouw hond nog verder versterken.

Een goede band met je hond geeft jouw hond meer vertrouwen in mensen in het algemeen.

Heb jij een goede band met jouw hond? Dan kan dit ook invloed hebben op de manier waarop jouw hond andere mensen benadert. Een hond die zijn eigenaar voor 100% vertrouwt en er volledig op zijn gemak bij is, kan eerder denken dat andere mensen ook leuke dingen betekenen dan een hond die zelfs bij zijn eigen eigenaar op zijn hoede moet zijn.

Wil jij ook graag een goede band met jouw hond? Een band die gebaseerd is op respect, vertrouwen en gelijkwaardigheid? Bovenstaande tips kunnen hier zeker toe bijdragen. Wil jij advies specifiek op maat voor jou en jouw hond? Tijdens een gratis gesprek kunnen wij bespreken wat jij en jouw hond nodig hebben en hoe ik jullie hierbij kan helpen. 

Reactie plaatsen

Wil jij regelmatig mijn gratis artikelen en tips ontvangen?

Klik dan hier om je meteen aan te melden!

Your information is safe with us

Wil jij weten of jouw hond zich anders kan gedragen? 

Wil je hier eens met mij over praten om te zien of ik je kan helpen?

Vraag een gratis gesprek aan!