hond spelboog

Hoe weet je waarom jouw hond doet wat hij doet?

Hoe weet je waarom jouw hond doet wat hij of zij doet?

Er kunnen allerlei redenen zijn waarom honden zich niet zo gedragen, zoals wij als eigenaar zouden willen.

Angst.

Een vaak voorkomende reden waarom een hond zich ongewenst gedraagt, is angst. Wanneer een hond zich angstig of bedreigd voelt, dan gaat hij of zij in de meeste gevallen hiernaar handelen. Je hond gaat bijvoorbeeld dingen vermijden, trekt zich terug of durft bepaalde dingen niet meer te doen. Maar door angst kan je hond ook juist dingen wél gaan doen, bijvoorbeeld blaffen om een dreiging weg te jagen. Of je hond wordt heel erg druk door al die heftige emoties waar hij of zij niet goed raad mee weet.

Frustratie.

Ook frustratie is een belangrijke oorzaak van ongewenst gedrag van je hond. Een hond die te weinig zijn energie kwijt kan bijvoorbeeld, gaat zelf dingen zoeken om zich mee bezig te houden. En vaak zijn dat dan dingen die wij als eigenaar liever niet zien dat hij of zij ze doet. Of de hond die niet krijgt wat hij nodig heeft qua uitdaging en die daardoor zelf uitdagingen probeert te vinden. Maar ook een hond die te veel prikkels krijgt en deze niet meer kan verwerken kan enorm gefrustreerd raken en zich daardoor niet altijd zo gewenst gedragen.

Onbegrip.

Een andere, veel voorkomende oorzaak van ongewenst hondengedrag, is onbegrip tussen hond en eigenaar. Deze reden wordt vaak niet goed onderkend. Het is lastig om als hondeneigenaar dingen te zien die je niet weet. Vaak is het zeker wanneer dit soort zaken spelen echt nodig dat er iemand met je meekijkt. Iemand die objectief de situatie kan beoordelen en die jou kan laten zien wat er nu écht aan de hand is. Over deze oorzaak van ongewenst hondengedrag wil ik het in dit artikel hebben.

Honden communiceren.

Honden vertonen een rijk scala aan communicatie. Zij dragen hun staart en oren op een bepaalde manier, zij kunnen zich groot of klein maken, zij kunnen hun haren op hun rug overeind zetten, of juist niet. Bovendien laten ze ook in hun gezicht veel expressie zien. Ook honden kunnen hun wenkbrauwen fronsen, hun kaken aanspannen, hun ogen dicht knijpen, of juist grote ogen opzetten. Voor ons als hondeneigenaren zijn al deze lichaamssignalen en gezichtsuitdrukkingen vaak lastig te herkennen. Het vraagt tijd en inspanning om je op die manier in je hond te verdiepen.

Hierdoor worden heel vaak, veel van deze signalen van onze honden, door ons als hondeneigenaar gemist. Hierdoor wordt er vaak voorbijgegaan aan de emoties die onze honden voelen en de dingen die ze ons duidelijk willen maken.

En daardoor ontstaat er regelmatig miscommunicatie tussen hond en eigenaar.

Denk jij dat jij jouw hond altijd volledig begrijpt? Of vraag je je soms af waarom hij of zij doet wat hij/zij doet?

Lichaamstaal.

Wanneer je je verdiept in de lichaamstaal van je hond, kan er echt een wereld voor je opengaan. Je ontdekt hoe rijk ook het emotionele leven van jouw hond is. Je leert je hond steeds beter kennen. En je leert je hond steeds beter begrijpen. Je kunt het leven voor jouw hond verbeteren en veraangenamen, als je weet waar jouw hond behoefte aan heeft. En door dat te doen, zal de band tussen jou en jouw hond nog verder versterkt worden. En zal jullie leven samen voor jullie allebei nog leuker worden.

 

Ik wens jou en jouw hond een heel fijn leven samen.

Sylvia.

 

P.S. Is er soms nog onbegrip tussen jou en jouw hond? Zou jij je hond beter willen begrijpen? Zou jij willen dat je hond zich anders gedragen maar weet je niet hoe je dat voor elkaar kunt krijgen rekening houdend met de gevoelens van je hond? Zou je hier graag eens met me willen overleggen? Vraag dan gerust eens een gratis gesprek aan. 

Reactie plaatsen

Wil jij regelmatig mijn gratis artikelen en tips ontvangen?

Klik dan hier om je meteen aan te melden!

Your information is safe with us

Wil jij weten of jouw hond zich anders kan gedragen? 

Wil je hier eens met mij over praten om te zien of ik je kan helpen?

Vraag een gratis gesprek aan!