hond belonen

Hoe beloon jij je hond?

Wij voeden onze honden op door middel van het belonen van goed gedrag.

Maar hoe belonen wij onze honden eigenlijk? 

En waarmee?

Een goede beloning is iets waardoor jouw hond, het gedrag wat jij beloont, vaker zal laten zien. Wat een goede beloning is kan per hond verschillend zijn. De ene hond is eerder te motiveren met een bepaald iets dan een andere hond.

Soorten beloningen voor jouw hond.

Bij beloningen denken we natuurlijk aan lekkers. Verschillende soorten lekkers. Je kunt je hond belonen met zijn of haar eigen voer, met extra lekkere beloningssnoepjes, lekkernijen die wij als mensen ook lusten (denk bijvoorbeeld aan kaas en worst), enzovoorts.

Maar beloningen zijn niet alleen maar lekkernijen. Wanneer jij je hond kunt belonen met iets waar hij of zij op dat moment naar verlangt, kun je je voorstellen dat dat een erg goede beloning is voor jouw hond.

Een voorbeeld: jouw hond is aan het spelen met een andere hond. Het is ondertussen tijd om naar huis te gaan, dus jij wil jouw hond roepen en aanlijnen. Je kunt je voorstellen dat als je je hond nu roept en als beloning een hondenkoekje aanbiedt, dat dat niet hetgeen is waar je hond op dat moment behoefte aan had. Maar als jij jouw hond een actief spelletje met jou kunt bieden, kan dat misschien beter concurreren met het leuke spel met de andere hond. En zal jouw hond eerder/makkelijker naar je toe komen als je roept.

Dus naast lekkernijen kunnen wij nog veel meer dingen als beloning gebruiken voor onze honden.

Hieronder volgen wat voorbeelden:

 1. Een spelletje met jou.
 2. Een speciaal speeltje waarmee jouw hond zelf mag spelen.
 3. Je hond wijzen op een plekje waar hij/zij mag graven tijdens jullie wandeling.
 4. Mogen spelen met andere honden.
 5. Zwemmen.
 6. Snoepjes uit het water mogen vissen.
 7. Samen een trucje aanleren/uitvoeren.
 8. Aanhalen.
 9. Samen rennen.

Door de beloning zoveel mogelijk af te stemmen op hetgeen wat jouw hond op een bepaald moment wil/waar jouw hond behoefte aan heeft/wat je hond op dat moment aan het doen was, krijgt jouw beloning steeds meer waarde voor je hond.

Naast het geven van verschillende soorten beloningen is de manier waarop jij de beloning aan jouw hond geeft ook van invloed op de waarde ervan.

Wanneer jouw hond bijvoorbeeld achter een hardloper aan wil rennen, dan kun je je voorstellen dat wanneer jij jouw hond iets lekkers geeft vanuit jouw hand, dat op dat moment minder interessant voor jouw hond is dan wanneer jij ook wat actie als beloning kunt aanbieden. Bijvoorbeeld door iets lekkers weg te gooien, zodat jouw hond in plaats van achter de hardloper aan te gaan, achter het lekkers kan gaan rennen.

Bij het aanbieden van lekkers kun je dus ook eens proberen, in plaats van het lekkers uit de hand te geven, het eens voor je hond:

 1. weg te gooien,
 2. weg te rollen,
 3. te verstoppen,
 4. te strooien,
 5. je hond ergens lekkers (onder)uit laten halen,
 6. je hond lekkers uit bijvoorbeeld een tube te laten likken.

En met speeltjes kun je bijvoorbeeld:

 1. een balletje weggooien,
 2. een balletje wegrollen,
 3. een balletje of anders speeltje verstoppen,
 4. een trekspelletje met je hond spelen,
 5. een apporteerspelletje spelen,
 6. je hond een voerdummy laten zoeken.

Hoe creatiever jij kunt zijn, en hoe beter je de beloning kunt afstemmen op hetgeen waar je hond op dat moment behoefte aan heeft, hoe leuker jouw hond het zal vinden!!!

 

Ik wens jou en jouw hond veel plezier samen.

Sylvia


P.S. Lukt het jou niet, ondanks al jouw leuke beloningen, om bepaald gedrag van jouw hond in goede banen te leiden? Zou jij graag eens met mij willen bekijken of ik je hiermee kan helpen? Weet dan dat je van harte welkom bent voor een gratis kennismakingsgesprek. Tijdens dit gesprek vertel jij waar je tegenaan loopt met je hond en ik leg je uit hoe mijn hulp eruit zou kunnen zien. Vervolgens kun jij beslissen of dit bij je past. Zo’n gesprek is altijd gratis en vrijblijvend. Spreken we elkaar binnenkort?

Reactie plaatsen

Wil jij regelmatig mijn gratis artikelen en tips ontvangen?

Klik dan hier om je meteen aan te melden!

Your information is safe with us

Wil jij weten of jouw hond zich anders kan gedragen? 

Wil je hier eens met mij over praten om te zien of ik je kan helpen?

Vraag een gratis gesprek aan!