mijn hond trekt aan de lijn

Help: mijn hond trekt aan de lijn


Je hond trekt aan de lijn tijdens het uitlaten, dit vormt een ergernis voor veel hondeneigenaren. Het loopt helemaal niet prettig, niet voor jou, maar ook niet voor je hond. Wanneer jullie samen lopen en de lijn staat steeds maar op spanning, of je hond trekt je haast omver omdat hij of zij ineens de andere kant op wil, kan dit tot de nodige frustratie leiden.


Zelf trekken aan de lijn vormt geen oplossing.

Veel mensen zijn geneigd, wanneer dit probleem zich voordoet, de oplossing te zoeken in het materiaal waarmee ze hun hond uitlaten. Dus ze schaffen een andere halsband of tuig aan, of erger, een corrigerende halsband of tuig. Waarom dát zeker geen goed idee is kun je hier lezen! Veel mensen gaan hun hond corrigeren door hem terug te trekken, of op hem mopperen. Ook dat is geen goed idee. Honden kunnen hier gefrustreerd door raken, waardoor ze juist alleen maar drukker aan de lijn worden. Ook kan het zijn dat je hond daar angstig of gespannen van wordt. Deze spanning kan jouw hond het plezier in zijn wandeling ontnemen, maar kan ook leiden tot allerlei gedragsproblemen, zoals uitvallen aan de lijn, bijvoorbeeld naar andere honden. Ook kan dit leiden tot blessures bij je hond. Veel eigenaren staan er niet bij stil wat de kracht van zo’n ruk kan doen, met bijvoorbeeld de nek of hals van je hond.


Maar wat kun je dan wel doen, wanneer je een hond hebt die trekt aan de lijn?

Zorg dat je aan de behoeften van je hond voldoet.

Een hond leren lopen aan een ontspannen lijn, kan pas als aan een aantal basisvoorwaarden is voldaan. Een voorwaarde is bijvoorbeeld dat je hond de kans krijgt zijn energie kwijt te raken. Wanneer je hond maar af en toe wordt uitgelaten en vaak maak kleine rondjes loopt, is het heel moeilijk voor hem of haar zich tijdens deze wandelingen rustig te houden. Ook is het dan lastig om niet toe te geven aan zijn neiging om bijvoorbeeld de wereld te willen ontdekken, ergens naartoe te willen om te gaan snuffelen, naar een andere hond te willen om contact te maken, enzovoorts. Zorg er dus voor, als je je hond gaat leren om netjes aan de lijn met je mee te lopen, dat hij of zij energie tijdens andere wandelingen, of op andere momenten, kan kwijtraken. Maak, indien mogelijk, zo vaak mogelijk losloop wandelingen, juist als je je hond wil leren netjes aan de lijn te lopen.


Zorg er ook voor dat je hond regelmatig lekker kan snuffelen op zijn eigen tempo en dat aan zijn behoefte aan contact met andere honden, bijvoorbeeld tijdens geplande speelmomenten, wordt voldaan.


Wij kunnen niet van onze honden verwachten dat ze netjes met ons meelopen, wanneer wij geen rekening houden met hun hondse behoeften.


Kies de juiste momenten om te oefenen.

Om je hond te leren wandelen aan een ontspannen lijn, is het belangrijk dat je dit gaat doen wanneer je kans hebt op zoveel mogelijk succes ervaringen. Wanneer je begint met deze oefening, terwijl jouw hond heel nodig zijn behoefte moet doen en eigenlijk alleen maar bezig is met zo snel mogelijk naar de dichtstbijzijnde boom of grasveldje te komen, dan maak je het jezelf en je hond erg moeilijk. Begin juist met deze oefening als je hond zijn behoefte heeft gedaan en dat ook aan andere, zoals hierboven genoemde behoeften, is voldaan. Als voorbeeld: je kunt deze oefening in het begin dus beter starten nadat je hond zijn energie al is kwijtgeraakt, bijvoorbeeld tijdens een losloop wandeling, of nadat hij of zij even gespeeld heeft met een hondenvriendje.


Oefen niet te lang. Wanneer je hond deze oefening nog niet beheerst, kun je niet verwachten dat dit meteen de hele wandeling gaat lukken. Leer je hond deze oefening onder een commando aan, pas dit in het begin alleen tijdens korte momenten in je wandeling toe en bouw de tijdsduur langzaam op.


Bouw ook de moeilijkheid van deze momenten op. Het is voor je hond makkelijker om niet aan de lijn te trekken in een prikkelarme omgeving, dan in een omgeving met heel veel afleiding, in welke vorm dan ook. Als je eerst oefent zonder afleidende prikkels en daarna langzaam aan gaat oefenen met steeds meer afleiding, leer je je hond stapsgewijs wat je van hem of haar verwacht.


Aan een ontspannen lijn meewandelen is niet strak naast je been lopen.

Vroeger werd er vaak geleerd dat je hond tijdens de wandeling eigenlijk constant naast jouw been moest lopen, met liefst ook alleen maar aandacht voor jou. Probeer je eens in te denken hoe dat voor je hond moet zijn: hij mag lekker mee naar buiten, maar het enige wat hij daar mag doen is op jou letten. Terwijl, in mijn ogen, de wandeling samen juist ook bedoeld is om je hond te plezieren. Leer je hond daarom dat hij zeker mag rondkijken tijdens de wandeling, dat hij zeker mag snuffelen en dergelijke, dat hij dit alleen niet mag doen terwijl hij aan de lijn trekt. Zorg er daarom ook voor dat je hond niet aan een te korte lijn wordt uitgelaten, de lijn moet je hond de ruimte geven om dit te kunnen doen, zonder dat er meteen spanning op de lijn staat.


Leren wandelen aan een ontspannen lijn is een oefening.

Wanneer je de juiste omstandigheden hebt gecreëerd, kun je dit met je hond gaan oefenen, op een leuke manier. Zorg dat je hond nergens komt in een strakke lijn (bijvoorbeeld door dan stil te blijven staan), wanneer je het commando hebben gegeven (geen succes behalen met dat ongewenste gedrag), en beloon hem (met aandacht en/of lekkers) wanneer hij goed met je mee wandelt. Leer hem dat met jou mee wandelen in een ontspannen lijn leuker is dan trekken aan de lijn. Ook voor jouw hond zelf is het lopen aan een ontspannen lijn veel prettiger dan lopen aan een strakke lijn. Wanneer jouw hond het eenmaal doorheeft, kunnen jullie samen veel prettige wandelingen maken.


Veel wandelplezier voor jou en je hond!


Heb jij vragen over het gedrag van jouw hond? Zoek jij hulp bij het oplossen van een gedragsprobleem bij jouw hond? Zou jij met mij willen overleggen hoe ik jullie kan helpen om nu eindelijk van dat getrek aan de lijn af te komen? Je bent van harte welkom bij een gratis gesprek om dit samen met mij te bespreken.



Wil jij regelmatig mijn gratis artikelen en tips ontvangen?

Klik dan hier om je meteen aan te melden!

Your information is safe with us

Wil jij weten of jouw hond zich anders kan gedragen? 

Wil je hier eens met mij over praten om te zien of ik je kan helpen?

Vraag een gratis gesprek aan!