een hond uit het buitenland

Een hond uit het buitenland adopteren

Een hond uit het buitenland. In mijn werk als gedragstherapeut krijg ik de laatste tijd steeds vaker te maken met honden die vanuit het buitenland bij een gezin in Nederland zijn komen wonen. Voor veel honden is dit een tweede kans in een leven dat tot nu toe vaak niet al te gelukkig is geweest. Hoewel dat ontzettend goed klinkt, is dit niet voor alle buitenlandse honden even eenvoudig. Onderstaand artikel is bedoeld om mensen voor te bereiden, wanneer ze van plan zijn een buitenlandse hond te adopteren, of mensen die zo’n hond reeds geadopteerd hebben meer begrip te geven van wat hun hond allemaal doormaakt bij zo’n adoptie.


Een hond uit het buitenland: een andere leefomgeving

Wanneer een hond vanuit het buitenland naar Nederland komt, komt deze hond vaak vanuit een heel andere leefomgeving bij ons terecht. Veel honden hebben niet in een huis bij een gezin gewoond en kennen onze menselijke gewoonten vaak helemaal niet. Denk aan al onze huiselijke geluiden, onze gewoontes van binnen en buiten lopen en willen aaien en kroelen met een hond! Deze honden hebben vaak op straat geleefd, samen met een groep andere honden. Mensen betekende meestal slecht nieuws. Wanneer er mensen in de buurt komen van zwerfhonden betekent dit voor deze honden namelijk vaak dat ze worden weggestuurd, met wilde armgebaren, schopbewegingen of zelfs met behulp van een stok. Nu wordt van deze honden verwacht dat ze, vaak zonder steun van andere honden, met die ‘enge’ mensen gaan samenleven in een kleine ruimte.


Keuze voor een hond uit het buitenland


Realiseer je goed, voordat je een hond gaat adopteren, wat het voor de hond betekent en wat je eigen motieven zijn.

Ga na waarom je een hond wil adopteren. Veel toekomstige eigenaren kiezen voor een adoptiehond omdat ze denken goed te doen. Natuurlijk is dat ook vaak zo, maar de hond die je adopteert moet wel passen in het leven dat jij hem te bieden hebt. Toekomstige eigenaren moeten zich ervan bewust zijn dat adoptiehonden vaak honden ‘met een rugzakje’ zijn, die veel begrip, tijd, liefde en geduld nodig hebben om aan hun nieuwe leven te wennen. Begin niet aan een adoptiehond omdat dat misschien makkelijker lijkt, of minder tijd zal kosten dan het opvoeden van een pup. Het wennen aan de nieuwe omgeving en het omgaan met de bagage in ‘het rugzakje’ van de hond, kosten vaak net zoveel inspanningen voor de nieuwe eigenaren als het opvoeden van een pup. Kies dus bewust en vanuit de juiste overwegingen voor een adoptiehond.


Een hond uit het buitenland: selecteer een goede organisatie

Een goede adoptie begint met een goede selectie van de organisatie waarmee je in zee gaat. Ook in een Nederlands asiel zitten veel honden die graag een tweede kans willen. Wanneer je een hond wil helpen en hem een goed leven wil bieden, is het raadzaam ook hier rond te kijken.

Een goede organisatie kent de honden die ze ter adoptie aanbieden en kunnen de adoptanten voorbereiden op de specifieke behoeften die de betreffende hond nodig zal hebben. Dit betekent dat de hond een tijdje ter observatie bij mensen van deze organisatie is geweest. Voor honden uit het buitenland het liefst in een gastgezin, omdat dit de uiteindelijke leefomgeving van de hond het meeste nabootst en je dan het beste beeld kunt krijgen van hoe de hond het in een gezinssituatie zal gaan doen.

Zaken die geobserveerd en getest dienen te worden zijn bijvoorbeeld: is de hond bang van mensen (van mannen, vrouwen en kinderen). Hoe reageert de hond op onverwachte bewegingen, mensen die de kamer in komen lopen, mensen die het huis verlaten. Is de hond angstig van geluiden, hard, zacht, onverwachts? Kan de hond helemaal alleen zijn (dus ook zonder andere hond), kan de hond in de auto? Hoe reageert deze hond op andere honden en andere dieren, kan hij loslopen, enzovoorts. Allemaal zaken die van belang zijn en een rol zullen spelen in het verdere leven van deze hond.

Wanneer bepaalde onderdelen van bovenstaande (niet volledige) opsomming niet helemaal vanzelf gaan, hoeft dat helemaal geen probleem te zijn, maar de toekomstige eigenaar weet dan wat hij kan verwachten en kan een bewuste keuze gaan maken of hij samen met deze hond aan de betreffende issues kan en wil gaan werken en zo de hond dus echt wil gaan helpen.

Tot nu toe zien we nog te vaak dat toekomstige eigenaren goedbedoeld, maar onwetend en niet voldoende voorgelicht, het avontuur aangaan. Een goede organisatie biedt dus goede voorlichting zodat eigenaren weten waar ze aan beginnen.

Een goede organisatie selecteert ook mogelijke toekomstige eigenaren die geschikt zijn voor de betreffende hond. Voor bepaalde honden is het beter wanneer ze bij andere honden geplaatst worden en niet als hond alleen. Voor sommige honden is het beter wanneer ze in een rustige omgeving geplaatst gaan worden, niet midden in een drukke stad. Of in een rustige gezinssituatie, bijvoorbeeld zonder kleine kinderen. Een goede organisatie houdt hier rekening mee en probeert een goede match te vinden tussen hond en toekomstige eigenaar.

De kans op teleurstelling en erger nog, mislukking, waarbij de hond weer teruggestuurd moet worden, wordt op deze manier aanzienlijk kleiner.

Ga niet in zee met organisaties die de honden rechtstreeks vanuit het buitenland bij nieuwe eigenaren plaatsen zonder informatie over deze mogelijk nieuwe eigenaren te vragen en zonder informatie over de honden te verstrekken. Ga niet in zee met organisaties die de honden in grote opvangcentra in Nederland houden en veel geld vragen voor een hond die je wil adopteren, ook weer zonder informatie in te winnen of te geven. Ga zeker niet in zee met organisaties die met honden vanuit het buitenland nestjes fokken en de pups voor veel geld ter adoptie aanbieden. Hier is geen sprake van redding, maar van commerciële handel.


Een adoptiehond in huis

Wanneer de hond eenmaal bij zijn nieuwe eigenaren is, is het belangrijk de hond rustig en op zijn eigen tempo aan zijn nieuwe leven te laten wennen. Laat de hond de eerste weken alleen maar op zijn gemak raken en verwacht niet teveel van hem.

Laat de hond langzaam aan kennis maken met het leven zoals dat er in zijn nieuwe gezin uitziet. Neem de tijd de hond te leren kennen Geef de hond de kans zijn nieuwe eigenaren en leefomgeving te leren kennen. Het opbouwen van vertrouwen in elkaar en het smeden van een band kost tijd en aanpassing bij zowel hond als eigenaar. Neem en geef hiervoor ruim de tijd.

De eerste weken is de hond bij zijn nieuwe eigenaren thuis, gaat hij mee op zijn dagelijkse rondjes en wordt er gewerkt aan de band en het vertrouwen. Forceer niets. Ga na hoe de hond reageert op alle dagelijkse dingen die in het betreffende gezin voorkomen en leer elkaar steeds beter kennen. Ontdek samen wat de hond leuk vindt om te doen. Is dit rustig snuffelen tijdens uitlaatrondes, zijn het balspelletjes op het veldje in de buurt, spelen met andere honden, of lekker op de bank liggen? Het kan van alles zijn, ga na waar de hond blij van wordt en van op zijn gemak raakt. Laat de hond zoveel mogelijk fijne ervaringen opdoen.

Vervolgens wordt het leven steeds meer uitgebreid. De hond gaat mee naar verschillende plaatsen, er komt visite in huis, de hond wordt even alleen gelaten, er wordt een bezoekje aan de dierenarts ingepland, er wordt kennis gemaakt met andere honden enzovoorts. Alles op het eigen tempo van de hond en passend in het leven van de eigenaren.

Biedt de hond altijd steun wanneer hij angstig is. Het fabeltje dat een hond genegeerd moet worden wanneer hij angstig is, is allang achterhaald. Ook honden vinden het, net als mensen, fijn wanneer ze merken wanneer ze er niet alleen voor staan en dat er iemand is om ze te steunen. Praat rustig tegen de hond, laat hem dicht bij je zijn. Wanneer je hier meer over wil lezen kun je hier klikken.

Bestraf  je hond niet wanneer hij anders reageert dan je verwacht had of zou willen, maar ga na waarom je hond zo doet en ga werken aan de onderliggende oorzaak. Voor meer informatie over deze manier van opvoeden kun je hier het artikel over positief opvoeden lezen.

Wanneer de hond vanuit de juiste overwegingen en na goede selectie, voorbereiding en voorlichting bij een eigenaar terecht is gekomen, die bereid is samen met de hond bepaalde moeilijkheden te overwinnen, is de slagingskans van de adoptie veel groter en krijgen hond en eigenaar echt een fijn leven samen!

Wanneer er bepaalde issues zijn, waar jij als hondeneigenaar van een adoptiehond tegen aanloopt, aarzel dan niet om hulp in te schakelen. Vaak zorgt het rugzakje van jouw adoptant dat er wat extra kennis en ondersteuning nodig kan zijn en met de juiste hulp kan jouw hond steeds beter integreren in zijn nieuwe leven.

Loop jij tegen bepaalde dingen aan met jouw adoptiehond en weet je niet goed hoe je hier mee om kunt gaan? Zou jij graag hulp willen bij de begeleiding en opvoeding van jouw adoptiehond? Je bent heel welkom voor een gratis gesprek, waarin we samen kunnen bekijken hoe ik jou en jouw hond kan helpen.


Wil jij regelmatig mijn gratis artikelen en tips ontvangen?

Klik dan hier om je meteen aan te melden!

Your information is safe with us

Wil jij weten of jouw hond zich anders kan gedragen? 

Wil je hier eens met mij over praten om te zien of ik je kan helpen?

Vraag een gratis gesprek aan!