Een halsband of tuigje voor je hond?
Wat zijn de voor- en nadelen van een halsband of tuigje voor mijn hond? In een voorgaand artikel heb ik uitgelegd dat het gebruik van corrigerende halsbanden en tuigjes, zoals een slipketting of antitrek tuigje, heel oncomfortabel zijn voor onze honden, dat ze kunnen zorgen voor angst en pijn bij onze honden en dat ze zelfs ongewenst gedrag kunnen verergeren of laten ontstaan. Mijn advies is dus: gebruik een normale halsband of tuig voor je hond. Maar wat is dat dan precies en welke halsband of tuig kan ik het beste aanschaffen voor mijn hond?
Mijn persoonlijke voorkeur gaat uit naar een tuigje. Dat wil niet zeggen dat ik tegen een halsband ben, maar de risico’s bij gebruik van een halsband zijn wat groter dan bij een tuigje.
Gebruik van een halsband
Het voordeel van een halsband is dat er niets om het lichaam van je hond zit, alleen iets om zijn hals en nek. Dit kan prettig zijn omdat je hond zeker niet belemmerd wordt in zijn lichaamsbewegingen en er geen wrijving op de huid van de rug of in de oksels van je hond kan ontstaan. Nadeel van een halsband kan optreden wanneer je hond ineens hard aan de lijn trekt. De druk die dan ontstaat, moet je hond opvangen met zijn nek. Dit is niet prettig voor je hond en kan zelfs tot nekblessures lijden. Ook kan er op die momenten druk ontstaan op de hals, voor honden met bijvoorbeeld luchtwegproblemen is dit heel oncomfortabel.
Het onprettige gevoel wat ontstaat wanneer je hond ineens aan de lijn trekt is bij een halsband vaak groter dan bij een tuig. Dit kan bij gebruik van een halsband daarom eerder leiden tot een negatieve associatie met dat gene waar de hond naartoe trok (voor meer uitleg hierover kun je hier mijn artikel over het gebruik van slipkettingen en dergelijke lezen).
Gebruik van een tuigje
Wat voor tuigje is goed voor jouw hond? Zoals hierboven al even aangestipt, kan een tuigje zorgen voor bewegingsbeperking bij je hond, en dat is niet de bedoeling. Het is daarom belangrijk een goed passend tuig te kopen. Welk tuig het beste bij jouw hond past is afhankelijk van jouw hond.
Het is handig je hond het tuigje te laten passen en te bekijken hoe je hond het tuigje ervaart, voor je het aanschaft, indien je daar de mogelijkheid toe hebt. Veel dierenwinkels bieden de mogelijkheid je hond mee te nemen naar de winkel, om daar te komen passen. Als dit voor je hond erg stressvol is, bieden sommige dierenwinkels ook de optie om wat tuigjes op proef mee te nemen, zodat je thuis kunt passen.
Een tuigje met een y-vorm op de borst kan de schouders niet belemmeren en levert in het algemeen dus geen bewegingsbelemmering voor je hond op. Bij een tuigje met een horizontale band op de borst kan er wel bewegingsbelemmering optreden, wanneer de horizontale band over de schouders loopt. Zorg dus bij een tuigje met een horizontale band dat dit niet het geval is, door goed op de pasvorm te letten en dan vooral op de bewegingsvrijheid van de schouders.
Ook het materiaal van het tuigje is belangrijk. Zeker daar waar de gespen zitten is het belangrijk dat hier nog stof onder zit, zodat er geen haakjes of gespen over de huid van de hond kunnen schuren. Ook is het belangrijk goed te kijken dat er geen strakke banden langs de oksels van de hond lopen, en dat daar geen snijdend materiaal wordt gebruikt.
De band die over de buik van je hond loopt dient niet te ver naar voren te lopen, om schuren in de oksels te voorkomen. Deze band dient ook niet te ver naar achteren te lopen, om te voorkomen dat de band niet meer over de ribben valt maar over de kwetsbare organen erachter.
Het bevestigingspunt van de lijn dient op het midden van de rug van de hond te liggen. Ook hier is het het prettigst voor je hond dat het bevestigingsringetje niet recht op de rug van de hond ligt, maar dat daar nog stof van het tuigje tussen zit.
Aandoen van een tuigje
Het aandoen van een tuigje kun je het beste voorzichtig aan je hond aanleren. Omdat de hond er soms met zijn pootjes wordt ingezet, of dat er iets over zijn hoofd moet worden gedaan, vinden sommige honden dit niet altijd prettig. Ook is het voor veel honden niet fijn als eigenaren helemaal over ze heen gaan hangen om de gespen vast te maken.
Probeer je hond daarom op een prettige manier kennis te laten maken met het nieuwe tuigje. Laat hem er eerst rustig aan snuffelen als hij dat wil, en beloon hem als hij het tuigje zelf benadert. Houd het tuigje zo vast, of leg het zodanig op de grond, dat je hond er zelf in kan lopen of stappen. Beloon je hond steeds voor elke toenadering naar het tuigje. Beweeg zelf het tuigje niet richting de hond. Is je hond eenmaal zover dat hij zelf in het tuigje gelopen is, dan kun je het heel rustig eens proberen vast te maken. Praat rustig tegen je hond, beloon hem ondertussen, maak rustige bewegingen, ga op je hurken bij hem zitten als dat kan en vermijd dat je over je hond heen gaat hangen. Forceer niets, trek er gewoon wat langer de tijd voor uit. Bij de meeste honden is dit na aantal dagen een normale routine geworden.
Heb jij vragen over het gedrag van jouw hond? Zoek jij hulp bij het oplossen van een gedragsprobleem bij jouw hond? Zou jij hier eens met mij over willen praten en samen met mij willen bekijken of ik jou en jouw hond kan helpen? Je bent van harte welkom voor een gratis gesprek!