spelende hond

5 redenen waarom je hond niet luistert

Wij willen graag dat onze honden zich netjes opgevoed gedragen. 

Helaas doen ze dat niet altijd ☹.

 

Misschien herken je een of meer van onderstaande situaties:

>>>Jouw hond komt niet altijd als je hem roept.

>>>Jouw hond blaft op straat als jullie andere honden tegengekomen.

>>>Jouw hond gaat helemaal uit zijn dak als er visite is en je kunt hem moeilijk kalmeren.

>>>Jouw hond blijft maar opspringen,

>>>of trekken aan de lijn.

Herkenbaar? Al van alles geprobeerd?

Wat helpend kan zijn is dat we ons realiseren dat er vijf factoren zijn die bepalen of jouw hond op een bepaald moment kan ‘luisteren’, of zich gedragen zoals jij zou willen.

1. Kent jouw hond het commando, of hetgeen je van hem of haar vraagt?

Dit klinkt misschien heel voor de hand liggend, maar is het zeker niet. Wij mensen overschatten wat dit betreft onze honden vaak. Wanneer jij jouw hond hebt geleerd om te zitten op commando, denk je misschien dat jouw hond dit commando altijd begrijpt. Maar zo werkt dat niet bij honden. Honden zijn slechter in generaliseren dan mensen. Een zitcommando op de hondenschool bijvoorbeeld, kan voor jouw hond heel wat anders zijn dan een zitcommando langs de stoeprand. Of je hond teruggeroepen in het bos, is voor jouw hond echt niet hetzelfde als geroepen worden in huis. Wanneer jij iets vraagt van je hond, is het belangrijk je terdege af te vragen of jouw hond dit commando in deze situatie wel begrijpt.

2. Hoe groot is de afleiding?

Hoe belangrijk is de trigger voor jouw hond om NIET te luisteren. Wanneer jij jouw hond bijvoorbeeld wil terugroepen tijdens de losloopwandeling, is het makkelijker voor jouw hond om te luisteren op een saai paadje, dan wanneer hij of zij lekker aan het spelen is met een hondenvriendje, of op het moment dat jouw jachthond net een hert geroken heeft. En wanneer jouw hond die leuke buurhond tijdens de aangelijnde wandeling spot, is blijven lopen met een loshangende lijn misschien wel erg ingewikkeld voor jouw hond. Om jouw hond in al dit soort situaties toch te laten luisteren, is het belangrijk dat je dit ook met je hond, met opbouwende stappen, in steeds moeilijkere situaties oefent.

3. Is er sprake van angst?

Wanneer jouw hond bang is, kan hij of zij op dat moment misschien helemaal niet luisteren. Jouw hond bevindt zich op dat moment misschien wel in een overlevingsmodus. Een voorbeeld: wanneer jouw hond bang is van andere honden, en zichzelf heeft aangeleerd dat blaffen helpt om die honden op afstand te houden, dan is NIET blaffen op dat moment voor jouw hond misschien wel gewoon helemaal niet te doen. Om niet te blaffen heeft jouw hond het nodig dat de angst eerst verdwenen is. Wanneer jij wil dat jouw hond luistert in situaties waarin hij of zij angst ervaart is het altijd belangrijk jouw hond eerst te gaan helpen om deze angst overwinnen.

4. Hoe groot is de beloning om WEL te luisteren?

Wat is het alternatief wat jij jouw hond kan bieden? Een alternatief wat kan concurreren met de afleidende trigger van punt twee hierboven? Om bij het voorbeeld van jouw hond die aan het spelen is met een andere hond te blijven, wanneer jij roept en jouw hond wordt meteen aangelijnd zodra hij of zij komt, kun je je voorstellen dat het voor jouw hond de moeite waard is om de volgende keer nog even lijn te trekken en nog wat langer te blijven spelen. Of jouw hond die aan de lijn trekt omdat hij een andere hond ziet waarmee hij wil spelen. Als beloning voor het niet trekken krijgt hij van jou misschien wel iets heel lekkers. Toch kan het zijn dat, ondanks dat jouw hond die beloning echt wel lekker vindt, het niet hetgeen is wat je hond op dat moment nodig heeft. Jouw hond had op dat moment misschien een grotere behoefte aan sociaal contact dan aan lekkers. Jouw beloning is op dat moment dan niet afgestemd op de behoefte van jouw hond.

5. Hoe goed is de band tussen jou en jouw hond?

Is dit een band gebaseerd op vertrouwen, begrip, en respect voor elkaar? Wanneer jouw hond niet luistert, wil dit absoluut niet zeggen dat jouw hond niet van je houdt. Maar wanneer jouw hond jou niet vertrouwd, of niet altijd vertrouwd, of niet in bepaalde situaties vertrouwd, wordt luisteren al een stuk ingewikkelder. Wanneer jij bijvoorbeeld onvoorspelbaar bent in jouw gedrag, en de ene keer anders reageert op hetzelfde gedrag van je hond dan de keer erop, is dat lastig voor jouw hond. Of wanneer jij dingen doet die jouw hond angst aanjagen (misschien helemaal onbewust en onbedoeld, zoals de riem vastmaken en steeds net wat haartjes meepakken) is luisteren ook niet meer zo vanzelfsprekend. Een goede band tussen jou en jouw hond maakt het leven voor jullie allebei aangenamer en zorgt er bovendien dus voor dat jouw hond in bepaalde situaties eerder doet wat jij wil.

Wanneer jouw hond de volgende keer niet luistert, kun je je dus afvragen hoe het staat met de bovenstaande vijf punten. En of er dingen zijn die hierin nog verbeterd kunnen worden.

Door situaties op basis van deze vijf punten te analyseren, krijg je in ieder geval al meer inzicht en begrip. Dat daarmee nog niet alles is opgelost begrijp ik heel goed. Daar is meer voor nodig. En daar wil ik je zeker bij helpen. Bijvoorbeeld door samen jouw hond te observeren. Door samen te bekijken wat de drijfveren en of angsten bij jouw hond zijn. Door samen te werken en stap voor stap situaties te oefenen. Interesse of wil je weten hoe dat werkt? Maak gerust even een afspraak voor een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek. 

Ik kijk er naar uit jou en jouw hond te ontmoeten.

 

Sylvia

 

Reactie plaatsen

Wil jij regelmatig mijn gratis artikelen en tips ontvangen?

Klik dan hier om je meteen aan te melden!

Your information is safe with us

Wil jij weten of jouw hond zich anders kan gedragen? 

Wil je hier eens met mij over praten om te zien of ik je kan helpen?

Vraag een gratis gesprek aan!