“Jouw hond zal wel perfect luisteren”.
Deze uitspraak hoor ik soms van mensen wanneer ik hen vertel dat ik een gediplomeerd hondengedragsdeskundige ben. Maar weet je, om eerlijk te zijn, dat is helemaal niet zo. O zeker, mijn hond Pom weet hoe ze netjes aan de lijn moet lopen en ze komt terug wanneer ik haar roep. Maar zij is zeker geen gedrilde hond die nergens op reageert tijdens onze wandelingen en alleen maar oog voor mij heeft. Of die nooit eens níet luistert. En het klinkt misschien raar, maar, daar ben ik blij om.
Ik ben blij dat mijn hond zichzelf durft te zijn.
Ik ben blij dat zij aangeeft wat ze graag wil, ook al is dat iets wat ik misschien niet wil. Ik ben blij dat zij geen gedrilde robot is, zonder eigen mening en zonder eigen inbreng. Ik ben blij dat ze de hond is die ze is, en dat ook helemaal durft te zijn bij mij.
Dit vraagt soms aanpassing.
Ja, soms vraagt dat aanpassing van mijn kant. Ik kan bijvoorbeeld beter niet op losloopwandeling gaan met haar bij een mountainbike route. De verleiding om mee te rennen wordt voor haar dan misschien wel erg groot. En wanneer ze speelt met een andere hond, kies ik het moment waarop ik haar terugroep zorgvuldig uit. Bijvoorbeeld wanneer ik zie dat er rust komt in het spel. Zodat ik niet probeer haar leuke spel midden in de actie te onderbreken.
Aanpassing is normaal.
Ik vind het absoluut normaal dat ik me soms aanpas aan mijn hond. Net zoals zij dat regelmatig aan mij doet. Is dat niet een kenmerk van alle goede relaties? Je aanpassen aan elkaar, geven en nemen, en rekening houden met wat voor de ander belangrijk is? Een goede relatie is niet gebaseerd op onderdrukking en het opleggen van je wil, zonder rekening te houden met de gevoelens van de ander. En dat wil ik dus ook niet in de relatie met mijn hond.
Belangen afwegen.
Wanneer ik iets van haar wil, maar ik zie dat zij liever iets anders wil, dan weeg ik onze belangen tegen elkaar af. Is het belangrijk dat ze meteen doet wat ik wil, of kan ik nog even wachten tot ze er klaar voor is? Uiteraard ben ik degene die waakt over haar en mijn veiligheid en de veiligheid van en voor onze omgeving. Wanneer het om veiligheid gaat, wil ik bijvoorbeeld dat ze meteen komt als ik roep. Daar heb ik dan ook een speciaal commando voor dat dan altijd werkt. Maar spelen er geen veiligheidsissues en wil ze liever eerst nog wat anders doen? Nou ja, waarom niet. Ik wil dat zij geniet, en als ze dat doet is dat voor mij ook enorm genieten.
Mijn hond is gelukkig.
Dus nee, mijn hond luistert niet altijd perfect. Maar ik denk wel dat ze erg gelukkig is. Dat ze een hondenleven kan leiden wat bij haar past en waar ze zich goed in voelt. Dát is wat ik belangrijk vind. Dat mijn hond goed in haar vel zit, dat ze begrepen wordt, en dat er ook rekening met haar gevoelens en belangen gehouden wordt.
De hele dag trainen?
Ik ben niet de hele dag bezig met het trainen van mijn hond. Sterker nog, daar heb ik echt niet altijd zin in. Ik ben wel altijd bezig met het observeren van mijn hond. Wat doet ze, hoe denk ik dat ze zich voelt, wat zou ze willen? Dát is waar mijn passie ligt. Niet in het aanleren van kunstjes en oefeningen, wel in het zorgen voor een gelukkig leven voor mijn hond.
De juiste oefeningen zijn belangrijk.
Het aanleren van oefeningen kan bijdragen aan dit gelukkige hondenleven. Als je hond terugkomt op het moment dat je hem/haar roept, kan dat het verschil zijn tussen wel of geen losloopwandelingen kunnen maken (en losloopwandelingen kunnen erg welzijn verhogend voor je hond zijn). En netjes aan de lijn kunnen lopen is bijvoorbeeld belangrijk om samen prettige wandelingen te kunnen maken.
Weten wat er verwacht wordt.
Het is dus belangrijk voor een hond dat hij/zij weet wat er van hem/haar verwacht wordt in onze mensenmaatschappij. Dáárom is het aanleren van bepaalde oefeningen belangrijk. Ik zie oefeningen en training als hulpmiddelen, die ervoor kunnen zorgen dat een hond een prettig leven heeft, maar niet als doel op zich.
p.s. Zou jij dat nou ook willen? Een relatie met je hond gebaseerd op wederzijds respect en rekening houdend met elkaar? Wil jij ook graag dat jouw hond goed in zijn/haar vel zit en dat jullie op elkaar kunnen vertrouwen als het nodig is? Vraag je je af hoe je dit kunt bereiken? Wil je eens samen met mij bespreken wat er nodig is en hoe ik je daarbij zou kunnen helpen? Je bent van harte welkom voor een gratis gesprek.