Je hond kan niet leren als hij/zij in paniek is.

Je hond kan niet leren als hij/zij in paniek is.

Wist jij dat jouw hond niet kan leren als hij in paniek is?

En ook niet als hij heel bang of opgewonden is?

Wanneer je hond iets doet wat jij niet wil, dan ben je snel geneigd om dit gedrag te willen veranderen precies op dat moment, in die omstandigheden. Maar als jouw hond overmand wordt door zijn emoties, kan hij op dat moment helemaal niets nieuws aanleren.

Ga je zelf maar na. Stel jij bent heel erg gespannen, bijvoorbeeld omdat je dadelijk een sollicitatie gesprek hebt. Je vriend/vriendin wil je helpen om rustig te worden. Door je een meditatieoefening uit te leggen. Het lukt je waarschijnlijk niet om je goed op die uitleg te kunnen concentreren. Of de rust te vinden de oefening goed uit te voeren. Terwijl, als je deze oefening al kent, en al vaker hebt toegepast, dan kun je deze oefening op dat moment wel gebruiken om rustig te worden.

In spannende, prikkelende, omstandigheden is nieuwe dingen leren heel ingewikkeld.

Maar terug kunnen vallen op iets ouds en vertrouwds kan helpend zijn.

Terug naar jouw hond. Stel jouw hond is heel druk als er visite komt. Of jouw hond gaat tekeer aan de lijn, wanneer er voorbijgangers of andere mensen in beeld komen. Jouw hond raakt misschien in paniek van harde geluiden. Er kunnen allerlei zaken zijn die ervoor zorgen dat de heftige emoties jouw hond op een bepaald moment helemaal overnemen. Als jouw hond dan op iets kan terugvallen wat hij kent, en wat hij prettig vindt, dan kan dat jullie in die situatie helpen om weer grip en controle te krijgen.

Een voorbeeld:

Jouw hond blaft aan de lijn naar andere honden. Wat jij ook doet op dat moment, niets werkt. Je krijgt op die momenten helemaal geen contact meer met je hond. Al houd je bij wijze van spreken op dat moment een biefstuk voor zijn neus, dan nog blijft zijn focus bij de andere hond. Of hij neemt even snel een hapje en vervolgens richt hij zich meteen weer op de andere hond.

beagle blaft

Wat kun je doen?

Je kunt beginnen je hond, gewoon thuis, in je eigen omgeving, zonder afleiding, een oefening aan leren. Iets wat  hij leuk vindt om te doen, en waarbij hij zijn concentratie nodig heeft. Bijvoorbeeld rustig zitten en jou aankijken. Waarvoor hij een grote beloning krijgt. Je kunt deze oefening dan stapsgewijs steeds wat moelijker maken. En moeilijker in dit geval betekent: deze oefening oefenen met steeds iets meer afleiding. En steeds wat dichter bij afleiding (let op, dit kost tijd, ga hierin niet te snel. Wij onderschatten vaak hoeveel moeilijker een bepaalde oefening voor onze hond kan zijn met meer afleiding). De beloning voor je hond, om deze oefening uit te voeren, onder steeds moeilijker omstandigheden, moet echt de moeite waard zijn voor je hond.

Uiteraard is het belangrijk, wanneer er bijvoorbeeld sprake is van angst bij je hond, nog meer te doen dan alleen zo’n oefening aanleren. Je zult je hond dan ook moeten helpen over zijn angst heen te komen. Bijvoorbeeld door je hond geleidelijk, (ook stapje voor stapje), te laten wennen aan een prikkel die hem angstig maakt.

Maar je hond een oefening aanleren die hij leuk vindt om te doen, die hij kent en waarvan hij rustig wordt, of die hem helpt zijn focus ergens van af te kunnen halen, kan heel helpend zijn in dit soort situaties.

p.s. Heb jij een hond waar dit voor zou kunnen werken? En zou jij graag hulp willen om te weten hoe je dit precies kunt aanpakken? Of hulp bij het aanleren en oefenen? Je bent heel welkom voor een gratis gesprek om samen te bekijken hoe ik jou en jouw hond kan helpen.

Over de schrijver
Mijn naam is Sylvia, ik ben inmiddels al vele jaren werkzaam als gedragstherapeute voor honden.Van kinds af aan ben ik altijd al met dieren bezig geweest en zijn honden, maar ook paarden, altijd een belangrijk onderdeel van mijn leven geweest.Toen ik al op vrij jonge leeftijd te maken kreeg met ernstige rugklachten, moest ik op zoek naar ander werk. Een kantoorbaan was voor mij niet meer weggelegd. Ik moest bewegen in plaats van stilzitten.De keuze om op dat moment voor een baan met dieren te gaan, was niet erg moeilijk voor mij. Wat is er mooier dan van je passie je beroep te kunnen maken! Ik ben daarom de opleiding gedragstherapie gaan volgen en na een paar jaar kon ik mijn droom waarmaken: werken als zelfstandig gedragstherapeute voor honden.Ik kan enorm genieten van het zien van honden die goed in hun vel zitten, die krijgen wat ze nodig hebben en die genieten van een heerlijk hondenleven. Dit streef ik altijd na in mijn adviezen als gedragstherapeute: dat jouw hond zich er goed bij voelt. Dat jouw hond gelukkig wordt. Dit zal er namelijk voor zorgen dat jij als eigenaar ook steeds meer kunt genieten van jouw hond.In de wereld om mij heen zie ik dat er nog veel achterhaalde adviezen gegeven worden over de opvoeding van honden. Adviezen die het welzijn van jouw hond niet ten goede komen. Adviezen die jou niet helpen gedragsproblemen op te lossen. Dat kan anders! Ik heb mij daarom vanaf het allereerste begin dat ik de opleiding tot gedragstherapeute ben gaan volgen gespecialiseerd in wetenschappelijk getoetste, hond vriendelijke oplosmethoden. Methoden zonder intimidatie, straf en dwang. Methoden die zorgen voor gelukkige honden én gelukkige eigenaren.
Reactie plaatsen

Wil jij weten of ik ook jou en jouw hond kan helpen?

Maak dan een afspraak voor een gratis verkennend gesprek

puppy hoofdje

Wil jij mijn gratis tips ontvangen?

Schrijf je dan hier in
Ja, dat wil ik!
No opt-in form has been selected