Gooi jij je hond ook regelmatig in het diepe?

Gooi jij je hond ook regelmatig in het diepe?

Gooi jij je hond ook regelmatig in het diepe?

En nee, ik heb het niet over zwemmen………

Nu denk je misschien, je hond in het diepe gooien? Waar heb je het over?

Ik zal je hieronder uitleggen wat ik bedoel.

Heb jij jouw hond iets geleerd? Bijvoorbeeld gaan zitten op commando, komen als je hem roept, of netjes aan de lijn met je meewandelen? En verzucht jij soms ook: “hij kent het toch, waarom doet hij het nu niet?”. Of denk je wel eens bij jezelf: “mijn hond luistert alleen maar als hij zin heeft”. Misschien past deze uitspraak wel bij jou: “thuis luistert mijn hond wel, maar buiten heeft hij bananen in zijn oren…”.

Deze, of soortgelijke, uitspraken hoor ik regelmatig van mensen waarmee ik over hun honden praat.

Wat is er nu eigenlijk aan de hand?

Waarom luistert jouw hond het ene moment wel, en het andere totaal niet? Om deze vraag goed te kunnen beantwoorden, kun je jezelf eerst een aantal vragen stellen:

  1. Hoe heb je je hond dit commando aangeleerd?

Krijgt je hond een beloning voor een goede uitvoering, of wordt je hond gedwongen de oefening goed te doen? Wanneer jouw hond de oefening op een positieve manier heeft aangeleerd, zal je hond de oefening graag doen. Wanneer jouw hond gedwongen is om deze oefening te doen zal hij de oefening niet leuk vinden en misschien eerder naar manieren zoeken om deze oefening juist niet te hoeven uitvoeren.

  1. Heb je de oefening in verschillende locaties geoefend?

Stel je leert je hond de oefening ‘zit’ aan. Op de hondenschool en in je huiskamer. Vervolgens wil je dat je hond gaat zitten op straat. Besef dan dat dit voor je hond een nieuwe situatie is. Die ook eerst oefening vergt voor dat je hond weet wat je bedoelt.

  1. Heb je de oefening met verschillende mate van afleiding geoefend?

Ook hier een voorbeeld: je hebt geoefend met de oefening ‘wandelen aan een ontspannen lijn’. Ook weer eerst op de hondenschool, en vervolgens thuis in je eigen woonwijk. En nu wil je samen met je hond naar het losloop gebied gaan lopen. Onderweg zien jullie andere honden uit de buurt die ook die kant op gaan. Jullie lopen een stukje samen op. Jouw hond is vervolgens bijna niet meer te houden aan de lijn. Besef jezelf nu dat de omstandigheden waarin je wil dat je hond de oefening goed uitvoert, voor je hond ineens heel anders zijn geworden. Er loopt ineens een andere hond met jullie mee. Jullie naderen een gebied waar jouw hond heel enthousiast van wordt. De oefening is voor jouw hond ineens vele malen moeilijker geworden. Dit hadden jullie helemaal nog niet geoefend.

hond springt in het diepe

Wij willen vaak te veel en te snel dingen van onze honden.

We verwachten van onze honden dat ze onder allerlei omstandigheden goed luisteren, zonder dat we ze dit hebben geleerd. Dit leidt tot frustratie en ergernis bij jou, en onduidelijkheid en verwarring voor onze honden.

Honden generaliseren niet zo makkelijk als mensen. Wij kunnen denken: “een zit is een zit”. “Aan de lijn lopen is aan de lijn lopen”. “Komen als je geroepen wordt is gewoon terugkomen”. Voor onze honden is het heel anders. Dit bedoel ik met je hond in het diepe gooien. Verwachten dat je hond naar je luistert, in alle omstandigheden. Zonder dit stap voor stap met je hond te hebben geoefend.

Je hond heeft het nodig dat een oefening opbouwend wordt aangeleerd.

Eerst de oefening op zich. Op een leuke manier. Je hond wordt beloond voor een goede uitvoering. Vervolgens ga je deze oefening op allerlei verschillende locaties oefenen. En met allerlei verschillende vormen van afleiding. Eerst op grote afstand, dan steeds iets dichterbij. Je hond moet eerst de ene stap snappen en kennen, voor je de oefening weer een beetje moeilijker kunt maken. Uiteraard blijf je je hond belonen voor een goede uitvoering van de oefening onder steeds moeilijkere omstandigheden.

Wij willen vaak te veel en te snel. Een goede opbouw van de oefening zorgt ervoor dat je hond het onder alle omstandigheden wel gaat doen. Wanneer jij snapt waarom jouw hond de uitvoering van een oefening soms moeilijk vindt, en nagaat waar jullie samen nog aan moeten werken, zal je merken dat die bananen uit de oren van je hond verdwenen zijn.

p.s. Vraag jij je af hoe je de oefeningen die voor jou en jouw hond belangrijk zijn goed aanleert en opbouwt? Neem gerust eens even contact met me op om even te overleggen. Samen kunnen we bekijken hoe ik jou en jouw hond op weg kan helpen.

Over de schrijver
Mijn naam is Sylvia, ik ben inmiddels al vele jaren werkzaam als gedragstherapeute voor honden.Van kinds af aan ben ik altijd al met dieren bezig geweest en zijn honden, maar ook paarden, altijd een belangrijk onderdeel van mijn leven geweest.Toen ik al op vrij jonge leeftijd te maken kreeg met ernstige rugklachten, moest ik op zoek naar ander werk. Een kantoorbaan was voor mij niet meer weggelegd. Ik moest bewegen in plaats van stilzitten.De keuze om op dat moment voor een baan met dieren te gaan, was niet erg moeilijk voor mij. Wat is er mooier dan van je passie je beroep te kunnen maken! Ik ben daarom de opleiding gedragstherapie gaan volgen en na een paar jaar kon ik mijn droom waarmaken: werken als zelfstandig gedragstherapeute voor honden.Ik kan enorm genieten van het zien van honden die goed in hun vel zitten, die krijgen wat ze nodig hebben en die genieten van een heerlijk hondenleven. Dit streef ik altijd na in mijn adviezen als gedragstherapeute: dat jouw hond zich er goed bij voelt. Dat jouw hond gelukkig wordt. Dit zal er namelijk voor zorgen dat jij als eigenaar ook steeds meer kunt genieten van jouw hond.In de wereld om mij heen zie ik dat er nog veel achterhaalde adviezen gegeven worden over de opvoeding van honden. Adviezen die het welzijn van jouw hond niet ten goede komen. Adviezen die jou niet helpen gedragsproblemen op te lossen. Dat kan anders! Ik heb mij daarom vanaf het allereerste begin dat ik de opleiding tot gedragstherapeute ben gaan volgen gespecialiseerd in wetenschappelijk getoetste, hond vriendelijke oplosmethoden. Methoden zonder intimidatie, straf en dwang. Methoden die zorgen voor gelukkige honden én gelukkige eigenaren.
Reactie plaatsen

Wil jij weten of ik ook jou en jouw hond kan helpen?

Maak dan een afspraak voor een gratis verkennend gesprek

puppy hoofdje

Wil jij mijn gratis tips ontvangen?

Schrijf je dan hier in
Ja, dat wil ik!
No opt-in form has been selected