Mijn hond luistert niet als ik roep
06 augustus 2021 

Mijn hond luistert niet als ik roep

Luistert jouw hond niet altijd als jij hem roept?

Durf je je hond daarom niet los te laten lopen?

Komt je hond niet terug wanneer hij bijvoorbeeld andere honden ziet of een lekker spoortje ruikt?

Zou je heel graag wél losloopwandelingen met je hond kunnen maken?

Waarom luistert jouw hond niet of niet altijd wanneer jij roept?

Hieronder staan een aantal veel voorkomende oorzaken:

  1. Je bent te snel gegaan in de opbouw van de oefening ‘kom hier’. Veel hondeneigenaren oefenen dit commando thuis en op de hondenschool, en passen het vervolgens toe in hun losloopwandelingen. Maar tijdens deze wandelingen is er vaak veel meer afleiding dan in de omgeving waarin je met je hond geoefend hebt. Doordat je je commando nog niet geoefend met die (soorten en mate) van afleiding blijkt je commando helemaal nog niet zo goed te werken.
  2. Je roept je hond alleen maar voor niet-leuke dingen. Zoals aanlijnen aan het eind van de wandeling, of het spel met een andere hond stoppen. Je hond leert dan dat het helemaal niet leuk is om naar jou te luisteren, omdat dat het einde van de pret betekent.
  3. Je gebruikt als beloning iets wat niet kan concurreren met datgene waar jou hond tijdens loslopen zo van geniet. Bijvoorbeeld jou hond is in volle vaart achter een konijn aan het aanrennen. Dit is instinctmatig gedrag van jouw hond, waar jouw hond met heel zijn wezen van kan genieten. Bij jou komen levert hem een droog koekje op. Wat denk je, als jij jouw hond was, welke keuze zou jij dan maken?
  4. De band tussen jou en jouw hond is misschien nog niet helemaal op orde. Wanneer jouw hond denkt dat de meest leuke dingen niet bij jou vandaan komen, maar dat hij die zelf moet zoeken tijdens zijn losloopwandeling bijvoorbeeld.
  5. Sommige honden vinden het moment van aanlijnen spannend. Wanneer jouw handen richting je hond bewegen. Misschien omdat ooit zijn haren tussen de lijn vastzaten en dit pijn deed. Of omdat jij je hond snel wilde pakken om hem aan te lijnen en je hond daarmee onbedoeld hebt laten schrikken.

Herken jij een van bovengenoemde oorzaken? Denk je dat dit ook voor jou en jouw hond kan gelden?


hond roepen


Dan zijn onderstaande tips misschien iets voor jou:

  1. Begin opnieuw met oefenen van het ‘kom hier’ commando. Gebruik nu wel een ander woord, of gebruik bijvoorbeeld een fluitje of iets dergelijks. Oefen eerst in huis en tuin. Dan op andere locaties. Eerst op grote afstand van afleidende prikkels, dan steeds iets dichterbij. Gebruik eerst een lange lijn, en dan pas los. Ga pas over naar een volgende, moeilijkere stap, als je hond de voorgaande stap de laatste 10 keer ook 10 keer goed heeft gedaan. Gebruik als beloning iets wat echt de moeite waard is voor jouw hond. Zie hiervoor ook tip 3.
  2. Roep je hond niet alleen voor niet-leuke dingen, maar ook voor leuke dingen. Bijvoorbeeld voordat hij/zij zijn eten krijgt. Of voordat je met hem gaat spelen. Roep je hond ook tijdens de wandeling af en toe bij je, zonder dat hier een aanleiding voor is. Gewoon om een leuke beloning bij jou te verdienen.
  3. Gebruik als beloning iets wat echt de moeite waard is voor jouw hond. Heb jij een hond die niet luistert als hij een konijnenspoor volgt? Gebruik dan bijvoorbeeld als beloning een speurspelletje voor je hond. Door bijvoorbeeld je hond te roepen en wat stukjes knakworst in de bosjes te gooien die hij kan gaan zoeken. Heb je een hond die niet komt omdat hij spelen met andere honden zo leuk vindt? Gebruik als beloning een heel speciaal speeltje en speel jullie superleuke spelletje samen, zodra je hond bij jou is. Waar het op neer komt is dit: zorg dat de beloning die jij jouw hond biedt, kan concurreren met datgene wat jouw hond afleidt van terugkomen als je roept. En zorg dat je hond weet welke beloning er te behalen valt, doordat je dit al meerdere keren in minder moeilijke situaties hebt geoefend.
  4. Zorg dat je het middelpunt in het leven van jouw hond bent. Zorg dat jouw hond weet dat bij jou zijn leuke dingen betekent. Leuke spelletjes, lekkers, je hond moet weten dat jij zorgt voor de dingen die de moeite waard zijn voor hem. Zorg dat je betrouwbaar voor je hond bent en je hond nooit angst aanjaagt. Wanneer jij bijvoorbeeld op je hond gaat mopperen wanneer hij niet snel genoeg terugkomt, zal je je hond de volgende keer zeker niet eerder terugkomen, maar misschien juist nog wel minder snel.
  5. Maak het aanlijnmoment een niet-spannende actie voor je hond. Door je hond rustig onder zijn halsband of tuigje te pakken, en niet snel vast te grijpen. Door je hond in jouw hand te lokken (met behulp van lekkers) in plaats van dat jouw handen richting jouw hond bewegen.

Roep jij jouw hond maar komt hij echt niet terug? Dan kun je in deze situatie proberen jezelf interessanter te maken voor je hond( negeer hierbij de opmerkingen van omstanders 😊):

  1. Maak rare geluidjes, doe heel druk en uitbundig. Dit vangt de aandacht van je hond eerder.
  2. Ren de andere kant op (weg van je hond, of met een hoek/bocht langs je hond). Veel honden vinden het leuk om ergens achteraan te gaan, en als jij beweegt ben je interessanter voor je hond dan wanneer je stilstaat.
  3. Doe alsof je op de grond valt en beweeg druk met je armen en benen. Je hond weet niet wat hij ziet en zal misschien zo nieuwsgierig worden dat hij zeker even komt kijken.
  4. Doe alsof je iets heel leuks op de grond vindt. Doe heel enthousiast. Doe alsof je iets eetbaars vindt.
  5. Ga aan de slag met tip 1 tot en met 5, zodat je je de volgende keren niet meer zo hoeft uit te sloven 😊😊.

Heb jij wat aan bovenstaande tips? Zou je ook graag advies willen speciaal op maat voor jou of jouw hond? Neem dan contact met me op. Je bent ook heel welkom voor een gratis gesprek, waarin we samen kunnen bekijken hoe ik jou en jouw hond kan begeleiden.

Over de schrijver
Mijn naam is Sylvia, ik ben inmiddels al vele jaren werkzaam als gedragstherapeute voor honden.Van kinds af aan ben ik altijd al met dieren bezig geweest en zijn honden, maar ook paarden, altijd een belangrijk onderdeel van mijn leven geweest.Toen ik al op vrij jonge leeftijd te maken kreeg met ernstige rugklachten, moest ik op zoek naar ander werk. Een kantoorbaan was voor mij niet meer weggelegd. Ik moest bewegen in plaats van stilzitten.De keuze om op dat moment voor een baan met dieren te gaan, was niet erg moeilijk voor mij. Wat is er mooier dan van je passie je beroep te kunnen maken! Ik ben daarom de opleiding gedragstherapie gaan volgen en na een paar jaar kon ik mijn droom waarmaken: werken als zelfstandig gedragstherapeute voor honden.Ik kan enorm genieten van het zien van honden die goed in hun vel zitten, die krijgen wat ze nodig hebben en die genieten van een heerlijk hondenleven. Dit streef ik altijd na in mijn adviezen als gedragstherapeute: dat jouw hond zich er goed bij voelt. Dat jouw hond gelukkig wordt. Dit zal er namelijk voor zorgen dat jij als eigenaar ook steeds meer kunt genieten van jouw hond.In de wereld om mij heen zie ik dat er nog veel achterhaalde adviezen gegeven worden over de opvoeding van honden. Adviezen die het welzijn van jouw hond niet ten goede komen. Adviezen die jou niet helpen gedragsproblemen op te lossen. Dat kan anders! Ik heb mij daarom vanaf het allereerste begin dat ik de opleiding tot gedragstherapeute ben gaan volgen gespecialiseerd in wetenschappelijk getoetste, hond vriendelijke oplosmethoden. Methoden zonder intimidatie, straf en dwang. Methoden die zorgen voor gelukkige honden én gelukkige eigenaren.
Reactie plaatsen

Wil jij weten of ik ook jou en jouw hond kan helpen?

Maak dan een afspraak voor een gratis verkennend gesprek

puppy hoofdje

Wil jij mijn gratis tips ontvangen?

Schrijf je dan hier in
Ja, dat wil ik!
No opt-in form has been selected