Bink: hond gromt naar baas

Bink: hond gromt naar baas

Het verhaal van Bink.

Bink gromde naar zijn baas. Gelukkig hebben we hem kunnen helpen.

 

Bink is een Chihuahua van 9 maanden.

Hij is van een goede fokker rechtstreeks bij zijn eigenaren gekomen. Zijn eigenaren zijn dol op hem, en wandelen veel met hem. Bink loopt daarbij vaak los. De eigenaren van Bink behandelen hem als de stoere hond die hij is, en laten hem lekker ravotten en spelen met andere honden. Zowel Bink als zijn eigenaren genieten hier enorm van.

In huis is het echter een ander verhaal.

Wanneer de eigenaren van Bink de hal in willen gaan, dan gromt Bink naar hen. En de laatste tijd bleef het niet bij grommen, het leek of hij hen zelfs aan wilde vallen.

De eigenaren van Bink zijn enorm geschrokken. Hoe kan dit nu? Bink is hun alles, hoe kan het dat hij ineens zo lelijk naar hun doet? En hoe kan het dat Bink dit doet als zij de hal in willen, maar op alle andere momenten nog net zo enthousiast en blij is om hen te zien en om dingen samen met hen te doen?

Onjuist advies.

De eigenaren van Bink hadden advies ingewonnen bij de plaatselijke hondenschool. Daar werd aangegeven dat Bink misschien wel 'dominant' zou zijn. Hij zou 'de hal opeisen en voor zichzelf claimen'. Bink had ondertussen de puberleeftijd en zijn eigenaren kregen het advies dat ze dit gedrag zeker niet van hem mochten tolereren.

Toen Bink's eigenaren echter strengen tegen hem deden wanneer hij ging grommen, werd het gedrag alleen maar erger. En dit leidde er toe dat Bink hen de laatste tijd zelfs aan wilde vallen, wanneer zij de hal in wilden gaan. 

Mijn lijfspreuk is: ‘een gelukkige hond is een hond die begrepen wordt’.

Toen de eigenaren van Bink mij belden met de vraag of ik kon helpen om ervoor te zorgen Bink niet meer zo lelijk zou doen, was dat dan ook mijn eerste gedachte: “Kan ik Bink begrijpen? Waarom doet hij wat hij doet?” Eigenlijk is dat altijd mijn eerste gedachte wanneer iemand mijn raad vraagt over gedrag van hun hond. Want pas als een hond begrepen wordt, kunnen we ervoor zorgen dat hij zich anders gaat gedragen.

Er zomaar klakkeloos vanuit gaan dat er een bepaalde oorzaak is van gedrag, zonder je echt in de hond en in de situatie te verdiepen, en daarbij ook nog uitgaan van inmiddels achterhaalde ideeën, kan een een hond enorm tekort doen, maar ook de eigenaren. In het geval van Bink waren er door het advies van de hondenschool alleen maar verliezers. Het gedrag van Bink werd erger en zijn eigenaren zaten met hun handen in het haar.

Observatie.

De eigenaren van Bink hebben op mijn advies een cameraatje in de hal opgehangen. Zodat ze alles wat er in de hal gebeurde, wanneer zij en Bink daar waren, op film werd vastgelegd. Zodat ik mee kon kijken om te zien wat de aanleiding zou kunnen zijn voor het gedrag van Bink.

Bink pup

Na een paar dagen filmen werd het al snel duidelijk.

De hal is de plaats waar Bink wordt aangelijnd. En om Bink zijn tuigje goed aan te kunnen doen wordt hij opgepakt en met zijn pootjes in het tuigje gezet. Op de filmpjes was duidelijk te zien dat Bink dit oppakken niet prettig vindt. Hij geeft door middel van stress signalen aan dat hij de benadering van zijn eigenaren in de hal beangstigend vindt. Hij is op dat moment bang dat ze hem weer zullen oppakken en dat vindt hij nou eenmaal niet fijn. De eigenaren van Bink merkte deze stress signalen bij Bink niet op. Maar juist omdat ze deze signalen niet zagen, voelde Bink zich genoodzaakt dit nog duidelijker te maken. En daarom ging hij grommen.

Een heel andere verklaring dus dan wat zijn eigenaren tot nu toe dachten. Er was dus ook een hele andere aanpak nodig om het probleem op te lossen.

Toen we eenmaal wisten waar het gedrag van Bink door was ontstaan en wat hij ons duidelijk wilde maken, was het niet moeilijk om dit gedrag te laten stoppen.

Veranderingen

De eigenaren van Bink hebben een ander tuigje aangeschaft, zodat ze hem er niet meer in hoeven te zetten. En ze zijn gaan oefenen met de hal weer leuk maken voor Bink door daar leuke dingen te laten gebeuren. Ze hebben zich verdiept in hondenlichaamstaal, om de subtiele stresssignalen van Bink eerder op te merken. Ook zijn ze begonnen met een oefening om Bink op een prettige manier te leren dat optillen ook prima kan zijn, omdat optillen soms nou eenmaal nodig kan zijn.

Na een paar dagen merkte ze al meteen verschil. Bink was nog wel gespannen in de hal, maar hij gromde niet meer.

En nu we een paar weken verder zijn is Bink zijn spanning ook verdwenen. Zijn eigenaren kunnen de hal weer in en uit lopen zonder dat Bink hierop reageert. Ook optillen vindt Bink ondertussen prima. En zijn nieuwe tuigje vindt hij niet alleen veel fijner om aan te doen, het staat hem ook nog eens prachtig!

Waarom vertel ik je dit verhaal?

Dit doe ik zodat je kunt lezen dat het voor eigenaren soms onduidelijk is waar gedrag vandaan komt. Maar dat er inzicht nodig is in de oorzaak en functie die dit gedrag voor hun hond heeft om het goed op te kunnen lossen. Heel vaak worden er nog allerlei verklaringen voor hondengedrag gegeven, zonder dat het duidelijk is wat er nu eigenlijk echt aan de hand is. En zonder deze duidelijkheid kom je vaak niet tot de goede oplossing. Dit doet honden, maar ook de hondeneigenaren tekort.

Gedraagt jouw hond zich niet altijd zoals jij wil? Probeer dan na te gaan wat jouw hond met zijn gedrag wil bereiken of wat de oorzaak ervan is. Jij en jouw hond verdienen zoveel beter dan maar wat aanmodderen. Jij en jouw hond verdienen zoveel beter dan uitgaan van verkeerde veronderstellingen en onjuiste adviezen. Jij en jouw hond verdienen het om elkaar te begrijpen en door elkaar begrepen te worden. Jullie verdienen een gelukkig leven samen met wederzijds vertrouwen en begrip.

Sylvia

p.s. Wist je dat het mijn dagelijks werk is om hondeneigenaren te helpen inzicht te krijgen in het gedrag van hun hond, en hen te begeleiden bij het oplossen hiervan? Ik doe dit doormiddel van adviesgesprekken en begeleidingstrajecten. Wil je meer weten over de mogelijkheden die ik bied? Dan kun je hier eens klikken om dat te bekijken.


p.s p.s.: de hond op de foto is niet Bink, dit in verband met privacy regels.

 

 

Over de schrijver
Mijn naam is Sylvia, ik ben inmiddels al vele jaren werkzaam als gedragstherapeute voor honden. Van kinds af aan ben ik altijd al met dieren bezig geweest en zijn honden, maar ook paarden, altijd een belangrijk onderdeel van mijn leven geweest. Toen ik al op vrij jonge leeftijd te maken kreeg met ernstige rugklachten, moest ik op zoek naar ander werk. Een kantoorbaan was voor mij niet meer weggelegd. Ik moest bewegen in plaats van stilzitten. De keuze om op dat moment voor een baan met dieren te gaan, was niet erg moeilijk voor mij. Wat is er mooier dan van je passie je beroep te kunnen maken! Ik ben daarom de opleiding gedragstherapie gaan volgen en na een paar jaar kon ik mijn droom waarmaken: werken als zelfstandig gedragstherapeute voor honden. Ik kan enorm genieten van het zien van honden die goed in hun vel zitten, die krijgen wat ze nodig hebben en die genieten van een heerlijk hondenleven. Dit streef ik altijd na in mijn adviezen als gedragstherapeute: dat jouw hond zich er goed bij voelt. Dat jouw hond gelukkig wordt. Dit zal er namelijk voor zorgen dat jij als eigenaar ook steeds meer kunt genieten van jouw hond. In de wereld om mij heen zie ik dat er nog veel achterhaalde adviezen gegeven worden over de opvoeding van honden. Adviezen die het welzijn van jouw hond niet ten goede komen. Adviezen die jou niet helpen gedragsproblemen op te lossen. Dat kan anders! Ik heb mij daarom vanaf het allereerste begin dat ik de opleiding tot gedragstherapeute ben gaan volgen gespecialiseerd in wetenschappelijk getoetste, hond vriendelijke oplosmethoden. Methoden zonder intimidatie, straf en dwang. Methoden die zorgen voor gelukkige honden én gelukkige eigenaren.
Reactie plaatsen

Wil jij weten of ik ook jou en jouw hond kan helpen?

Maak dan een afspraak voor een gratis verkennend gesprek

puppy hoofdje

Wil jij mijn gratis tips ontvangen?

Schrijf je dan hier in
Ja, dat wil ik!
No opt-in form has been selected