Mica is een hond die moeite heeft om alleen te blijven.

Mica is een hond die moeite heeft om alleen te blijven.

Mica, een hond die moeite heeft om alleen te blijven.


Mica is een onzekere jonge hond, met nu al een rugzakje. Zij is van haar fokker bij een gezin terecht gekomen die het uiteindelijk toch wel veel werk vonden, een jonge pup. Toen Mica nog maar 5,5 maand oud was moest ze daarom op zoek naar een nieuw huisje waar haar mandje kon staan.

Gelukkig hebben Karin en Willem zich over Mica ontfermd en haar in hun hart gesloten. Mica woont nu bij hen en mag daar altijd blijven.

De vele veranderingen in het jonge leven van Mica zijn haar echter niet in de koude kleren gaan zitten. Mica, die van nature al wat onzeker was, is dat nu nog meer.

Alleen blijven is spannend.

De eerste eigenaren van Mica vonden het niet nodig Mica de eerste nachten dat ze bij hen was extra te ondersteunen en op te vangen. Ook overdag moest ze vanaf week 1 al minimaal een uur alleen blijven.  "Laat maar janken, ze went vanzelf". Met als gevolg dat alleen blijven voor Mica echt problematisch is geworden.
En niet alleen dat, Mica was ook vaak onzeker en alert in huis, zoekend naar mogelijke signalen die er op kunnen wijzen dat ze misschien wel weer alleen gelaten wordt. Mica was op zoek naar deze signalen, om controle te krijgen, en om manieren te vinden om deze voor haar traumatiserende ervaringen te kunnen voorkomen. Dit betekent dat ze vaak heel gespannen was en veel last van stress had.

Hulp zoeken

Gelukkig zagen Karin en Willem al meteen vanaf het eerste moment dat Mica bij hen was dat Mica alleen blijven zo spannend vond. En gelukkig zochten ze hier snel hulp voor. Ik ben heel blij dat zij mij de kans gaven Mica en hen te mogen helpen.

Alleen leren blijven: eerst tijd om te wennen

Het eerste wat Mica nodig had, toen ze bij Karin en Willem kwam was tijd. Tijd om te wennen aan Karin en Willem, de geuren en geluiden van haar nieuwe omgeving, de gewoontes en al het andere wat nieuw was voor haar.

Je hond leren alleen te blijven: zelfvertrouwen en een band opbouwen

Vervolgens zijn we gaan werken aan het zelfvertrouwen van Mica, en aan de band tussen haar en Karin en Willem. Door veel leuke dingen samen te ondernemen. Door veel met Mica te spelen. Door voorspelbaar en veilig voor Mica te zijn.


hond met bal

Veiligheid

Pas wanneer een hond zich veilig voelt in de thuissituatie, kun je hem/haar leren omgaan met momenten alleen.
Karin en Willem hebben Mica de eerste maanden bij hen, dan ook helemaal niet alleen gelaten. Dit vroeg de nodige aanpassingen en soms een hoop geregel. Maar het was wel iets wat nodig was om Mica het vertrouwen te geven dat ze veilig was.

Oefenen met alleen blijven

Toen Mica niet meer voortdurend ongerust was, en lekker ontspannen kon zijn, zijn we gaan oefenen met alleen blijven. Dit ging met hele, hele kleine stapjes. Karin en Willem hebben een cameraatje aangeschaft, zodat ze Mica tijdens momenten alleen heel goed kunnen monitoren.

Nu we nog wat weken verder zijn, beginnen al die inspanningen, oefenmomenten, geduld en liefde hun vruchten af te werpen. Mica is de blije, jonge hond geworden die ze van begin af aan al had moeten zijn. Karin en Willem kunnen haar met een gerust hart een tijdje alleen laten. Mica vindt dan de rust om even een dutje te doen.

Waarom vertel ik je dit verhaal?
Dit doe ik zodat je kunt lezen dat er soms meer voor nodig is om een hond te leren alleen te kunnen zijn. Ik doe dit ook om je hoop te geven. Als de situatie voor Mica is goed gekomen, kan dat ook voor jouw hond. Met veel geduld, liefde en de juiste aanpak.

P.s. Mocht je hier hulp bij willen, net zoals de eigenaren van Mica, dan kijk ik graag eens met je mee. Je kunt altijd contact met me opnemen om het verhaal van jou en jouw hond eens met me te bespreken. Samen kunnen we dan kijken hoe ik jou en jouw hond kan helpen.

Om hondeneigenaren goed te kunnen helpen heb ik begeleidingstrajecten ontwikkeld waarbij we gedurende drie maanden intensief aan de slag gaan met het gedrag van jouw hond. Wil je hier meer over weten dan kun je hier klikken voor meer informatie. Je kunt dan zien welke vorm van begeleiding ik bied voor honden die het moeilijk vinden om alleen te zijn. Ook kun je me uiteraard een berichtje sturen of een afspraak maken voor een gratis gesprek, waarin we even samen kunnen bekijken of dit traject passend voor jullie is.

Ik wens jou en jouw hond in ieder geval veel geluk!

 p.s.p.s.: de hond op de foto is niet Mica, dit in verband met privacy redenen.

Over de schrijver
Mijn naam is Sylvia, ik ben inmiddels al vele jaren werkzaam als gedragstherapeute voor honden.Van kinds af aan ben ik altijd al met dieren bezig geweest en zijn honden, maar ook paarden, altijd een belangrijk onderdeel van mijn leven geweest.Toen ik al op vrij jonge leeftijd te maken kreeg met ernstige rugklachten, moest ik op zoek naar ander werk. Een kantoorbaan was voor mij niet meer weggelegd. Ik moest bewegen in plaats van stilzitten.De keuze om op dat moment voor een baan met dieren te gaan, was niet erg moeilijk voor mij. Wat is er mooier dan van je passie je beroep te kunnen maken! Ik ben daarom de opleiding gedragstherapie gaan volgen en na een paar jaar kon ik mijn droom waarmaken: werken als zelfstandig gedragstherapeute voor honden.Ik kan enorm genieten van het zien van honden die goed in hun vel zitten, die krijgen wat ze nodig hebben en die genieten van een heerlijk hondenleven. Dit streef ik altijd na in mijn adviezen als gedragstherapeute: dat jouw hond zich er goed bij voelt. Dat jouw hond gelukkig wordt. Dit zal er namelijk voor zorgen dat jij als eigenaar ook steeds meer kunt genieten van jouw hond.In de wereld om mij heen zie ik dat er nog veel achterhaalde adviezen gegeven worden over de opvoeding van honden. Adviezen die het welzijn van jouw hond niet ten goede komen. Adviezen die jou niet helpen gedragsproblemen op te lossen. Dat kan anders! Ik heb mij daarom vanaf het allereerste begin dat ik de opleiding tot gedragstherapeute ben gaan volgen gespecialiseerd in wetenschappelijk getoetste, hond vriendelijke oplosmethoden. Methoden zonder intimidatie, straf en dwang. Methoden die zorgen voor gelukkige honden én gelukkige eigenaren.
Reactie plaatsen

Wil jij weten of ik ook jou en jouw hond kan helpen?

Maak dan een afspraak voor een gratis verkennend gesprek

puppy hoofdje

Wil jij mijn gratis tips ontvangen?

Schrijf je dan hier in
Ja, dat wil ik!
No opt-in form has been selected